hillevi_linus_meyer250

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade.

För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen.

– Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.

Nära en miljon kvinnor över 30 år lider i perioder av torr slida visar en ny undersökning av företaget som nu lanserar krämen Vagisan. Nästan hälften,  46 procent av alla kvinnor mellan 30 och 60 år har uppgett att de har torra slemhinnor och klåda.

– Torrhet i underlivet är en del av den kvinnliga livscykeln och helt naturligt. Men många kvinnor har svårt att prata om denna typ av besvär och de vet inte att det finns effektiva produkter som hjälper, säger Hillevi Caris Svensson, som 

 

Alla kvinnor kan drabbas av torra slemhinnor i underlivet. För somliga återkommande. Stress, sömnbrist, torr innomhusluft, hormoner, klimakteriet eller efter graviditet är några av de faktorer som kan vara utlösande.

När slemhinnorna blir torra är det inte ovanligt att ph-värdet ändras och svampinfektioner kan uppstå. Området kan kännas irriterat med klåda eller smärta, och ge problem med sexlivet.

För Hillevi Caris Svensson påverkade besvären hennes vardag. Både träning och samliv blev lidande. Besvären uppkom i samband med klimakteriet för drygt tre år sedan.  

– Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få! Idag upplever varannan kvinna smärta och klåda i underlivet helt i onödan. Med rätt hjälpmedel och produkter kan kvinnor öka sin livskvalitet och sitt samliv, säger Hillevi Caris Svensson.

Behandling med östrogen är ett alternativ för problem med torra slemhinnor. Men många kvinnor vill eller kan inte använda sig av produkter som innehåller hormoner.

Vanlig rapsolja eller vasilin kan vara en bra början. Andra hormonfria alternativ är olika krämer eller gel som finns receptfritt på apotek eller i vanliga affärer. Den nya krämen Vagisan är en hormonfri kräm som ska återfukta och ge smörjande fetthinna. Krämen innehåller också naturliga mjölksyror som återskapar rätt ph-balans i underlivet.

Undersökningen är gjord av TNS Sifo på uppdrag av Vagisan.  

Av Hanna Brodda
19 april, 2016

5 kommentarer

 • Av anonym 24 juni, 2017

  torra slemhinnor och urinrör
  Jag måste använda Ovesterin vagitatorer 3 gånger per vecka. Annars känns det obehagligt och skaver i urinröret bla.

 • Av anonym 8 juni, 2017

  Vagisan
  Vagisan innehåller massor av syntetiska ämnen. Jag använder kokosolja istället.

 • Mandelolja
  Jag använder mandelolja efter varje dusch. Har inga urinvägsinfektioner mera, eller andra torrhetsproblem. Oljan finns på apoteket.

 • Frågor om vagisan?
  Jag skulle vilja veta vad det är i vagisan som ger den verkande effekten.
  Är det så sitt slemhinnorna påverkas? Av vad?
  Eller är det så att krämen i sig ger en fuktig yta på slemhinnan(huden) i vagina?

 • Av anonym 26 juni, 2016

  Torra slemhinnor
  Absolut bästa preparat hittills är helt enkelt yoghurt. Förs in med vanlig spruta som erhålls på Apoteket.

Comments are closed.