Betyg:

3.916665

Victoza

Bild

Sprutan ser ut som en penna och kan tas av patienten själv.

Tester har visat att Victoza ger bestående blodsockersänkning, viktnedgång och systolisk blodtryckssänkning och även en förbättrad betacellfunktion under 24 timmar. Sprutan tas en gång om dagen.

Läs mer: Sprutan som dämpar hunger

Används i kombination med den vanligaste diabetesmedicinen Metformin och/eller en sulfonureid
eller ibland en tiazolidinedion för patienter som fått kontroll på sitt blodsocker med bara Metformin.
Benhandlingsprincipen bygger på inkretineffekten och GLP-1.
Studier har också visat att Victoza ger en viktnedgång på i genomsnitt 15 procent för de diabetespatienter som samtidigt är överviktiga.
Ingår i högkostnadsskyddet från och med den 27 januari 2010 när andra läkemedel inte ger önskad effekt eller inte är lämpliga.

Möjliga biverkningar: 

Test har gjorts på 2500 patienter och illamående och diarré var mycket vanliga biverkningar. Kräkningar, förstoppning, magsmärta och halsbränna var vanliga.

Sköldkörtelbiverkningar, såsom förhöjd kalcitoninnivå i blodet, struma och sköldkörteltumörer har rapporterats i kliniska prövningar, speciellt hos patienter med befintlig sköldkörtelsjukdom.

Varning för! Rekommenderas för närvarande inte till patienter dålig njurfunktion. Hur Victoza fungerar med andra mediciner är inte helt klartlagt, men på Fass finns information om hur det reagerar med de vanligaste medicinerna.

Verksam substans: Liraglutid

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2016-01-29

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (48 röster)

Diskussioner om Victoza

Uppdaterad: 2016-03-08

2 kommentarer

Uppdaterad: 2017-08-20

5 kommentarer

Uppdaterad: 2011-12-21

6 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 28/4

anonyms bild

Ni som har fått diarré och kräkningar fick det direkt när ni började med Victoza? jag har mått bra första veckan du så får jag inte behålla någon mat så jag vet inte om det är för Victoza eller stress.

Kommentar av Vetgirig

Skrivet 3/4

Vetgirigs bild

Har läst på en hel del och kan inte förstå varför inga riktlinjer (enl läkare och internationella sådana) tar upp en kombinationsmedicinering bestående av Januvia (DPP4) och Victoza? Låg risk för hypoglykemier och andra biverkningar på båda två. För mig som tvingats sluta med Metformin pga överkänslighet ter sig denna kombination som en bra lösning. Jag vill absolut inte dra igång med insulin för jag har betaceller kvar och är livrädd för både hypoglykemier (kör mycket bil i tjänsten)och sprutskräck dessutom. Varför förekommer inte den ovan nämnda kombinationsbehandlingen i Sverige? Har hört att det är vanligt utomlands t ex... Ödmjukast Fredrik Vetgirig

Kommentar av anonym

Skrivet 14/11

anonyms bild

Hej. Jag ska börja med Victoza på onsdag och känner mig väldigt nervös. Jag har läst om alla biverkningar och jag mår toppen i min diabetes men värdera är höga. Dumt formulerat, jag mår himla bra och märker inget trots höga värden. Jag äter metformin 4 tabletter per dag och har klarat mig på det ett tag.
Vill inte förstöra mitt liv med Victoza ocj inte må bra då jag redan mår bra. Snälla lugna mig lite.

Kommentar av Hugo

Skrivet 11/10

Hugos bild

Är det ok att ta både Vitoza och Mindiab samtidigt?

Kommentar av anonym

Skrivet 3/11

anonyms bild

Jag har victoza 1,8 och Mindiab tänk 1×2 sedan drygt 1,5 år tillbaka. Mår jättebra och har även minskat i vikt sedan jag började.

Kommentar av Dan G

Skrivet 8/3

Dan Gs bild

Hej! Övervikt, Diabetes, nedsatt njurfunktion, högt blodtryck! Hade Novomix 30 körde 150x2 per dygn, socker låg strax under 10, fick Victoza i början av juni 2015 0,6 -> 1,2 dålig mage i början, gick ner mot 5-6 i socker och 50x2 insulin, åkte på en propp i benet i sept 2015, fick wafarin, tappade aptiten nästan helt tappade ca 8kg på några veckor, stora problem med lågt blodsocker, kunde sluta HELT med insulin! Ligger nu på ca 5.5 i långtidssocker 1,2 på Victoza, lite mat, har gått från 156kg i Feb 2015 till 130kg nu, sakta på väg ner.Både Victoza och Wafarinet har sänkt hungerkänslorna och ökat mättnadskänslan dock så krånglar magen ibland, så då blir det Imodium eller liknande någon dag.

Kommentar av tjockis

Skrivet 13/12

tjockiss bild

Har använt victoza i flera år. Visst viktnedgång på ca 6 kg.
så småningom klingar effekten av och blodsockret sticker i väg.
slutade när sockret låg på 25 trots full dos.
nu socker på 5,5 och lchf kost

Kommentar av Madonna

Skrivet 12/9

Madonnas bild

Tog 0,6 i 10 dagar sen ökat till 1,2. Inga biverkningar trots att jag är extremt känslig. Tar en januvia/dag och har slutat med metformin som jag fick ständiga magsmärtor av. Även slutat med insulinx2 som jag gick upp i vikt av. Blskr är ensiffrigt.

Kommentar av Ankie

Skrivet 23/4

Ankies bild

Vilken styrka tar man ? Är det samma styrka hela tiden ?

Kommentar av Måddan

Skrivet 18/2

Måddans bild

Hej jag ska börja med Victoza . Det låter lite hur som helst hur man reagerar. Jag kommer att ha kvar insulin och metformin hoppas att det blir en bra kombination. Ser fram mot ett piggare liv .

Annons