Uppdaterad: 2011-02-10

14 kommentarer

Spruta dämpar hunger

Bild

Professor Stephan Rössner är positivt överraskad av patienternas viktnedgång av Victoza. Sprutan med Victoza ser ut som en penna och kan sprutas in av patienten själv.

Fakta om Victoza

Ny behandling som används för att sänka blodsockret hos patienter med diabetes typ 2.

Varning för: Rekommenderas för närvarande inte till patienter dålig...

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (48 röster)

En viktnedgång på cirka 15 procent. Det är resultatet för ett nytt hjälpmedel för viktnedgång. Nya studier visar att preparat som används vid diabetes, även fungerar som bantingspreparat. "Nu börjar det hända något", säger professor Stephan Rössner.

Läkemedlet Victoza aom inehåller liraglutid har nu i slutet på januari godkänts iav myndigheten FDA i USA för att sänka blodsockerhalten hos diabetiker, men det har ytterligare en intressant effekt. Det dämpar hungern.


- Många av de preparat
som finns idag hjälper inte, vissa, men inte alla. Folk kämpar med kost och motion, men behöver något annat. Med Victoza gick de ner i snitt 15 procent, då börjar det hända något, säger Stephan Rössner, professor i medicin på Karolinska Institutet. Det borde ges till fler överviktiga.

 

Victoza ges i injektion med spruta och det här trodde Rössner och de andra forskarna skulle bli ett problem. Istället ledde det till ökad följsamhet och bättre effekt.

- Vi såg en psykologisk effekt som var ungefär att "det här läkemedlet måste verkligen vara starkt, eftersom jag måste ta en spruta", så det var ju bara bra, säger han.

Placebo spelar roll för alla bantingspreparat, det visade även denna studie. De som fick koksaltlösning i sin spruta gick också ned i vikt.

- De får råd, uppmärksamhet och de tror att de samtidigt har ett potent läkemedel och det hjälper verkligen till, förklarar Stephan Rössner. 

Övervikt är en kamp. Att gå ner ett par eller många kilo betyder mycket för hälsan, men många organ i vår kropp jobbar i motsatt riktning. Vi "vill" lägga på oss. Det är den mekanismen som den nya substansen ser ut att påverka. Victoza dämpar aptiten.

Än kommer det ta ett tag innan preparatet kan skrivas ut mot övervikt. Liraglutid är testat i fas två studier under ett halvår, nu väntar mer ingånde fas tre studier. Målet är att Victoza ska finnas med bland de receptbelagda överviktspreparaten.

I dag är reglerna att människor med en övervikt på över 28 BMI kan få läkemedel mot övervikt subventionerat. För en kvinna som är 168 cm lång innebär det en vikt på 79 kilo.

 

Är Victoza för alla som kämpar med några kilos övervikt?

- Det vet vi inte än, det har inte alls testats på det viset. Bäst är om man har både diabetes och övervikt, då blir preparatet verkligen verksamt då det slår mot båda, två flugor i en smäll så att säga.

Victoza i kombination med Metformin har i en ny studie visat ge lägre blodsocker än föregångaren Byetta, det visar också på sänkt blodtryck och som sagt viktnedgång, enligt ett pressmeddelande från tillverkaren Novo Nordisk. Ingår i högkostnadsskyddet sedan 27 januari 2010 enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Dina mediciner-TV: Promenader ger viktnedgång av Scanpix

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-02-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Lida

Skrivet 20/6

Intressant medicin, skulle

Lidas bild

Intressant medicin, skulle jag vilja ha mer information om den för att läsa.

Kommentar av Typ 2 Tjockisen

Skrivet 11/6

Äntligen

Typ 2 Tjockisens bild

Hörde talas om Victoza för ca 2 veckor sedan, nu har jag fått det utskrivet & börjar använda det imorgon. 144kg idag, nu ska det bort & mitt blodsocker ska ner på acceptabla nivåer.
HEJA SVENSK SJUKVÅRD..!!!

Kommentar av Lasse Eriksson

Skrivet 1/8

Victoza

Lasse Erikssons bild

Victoza har biverkningar som alla mediciner. Men dessa försvinner OFTAST efter en vecka eller två som det står i bruksanvisningen. Jag har nu använt victoza i en vecka med doseringen 0,6
Biverkningar:
Lite illamående och sura uppstötningar inget speciellt som man inte klarar av.
Possessiva effekter:
Viktnegång 3kg
Sänkt blodsocker
Inga dippar eller toppar
känner mig mentalt och fysiskt bättre.
Inget socker sug.
inte kronisk hungrig.
Listan kan bli lång jag rekommenderar alla diabetes 2 Victoza från hjärtat men men
återkommer når jag har fått mer kött på benen.
Vill ni så är ni välkommen att kontakta mig på finsmakare@hotmail.se
Mvh
Lasse

Kommentar av anonym

Skrivet 24/7

läkar test visade högt blodsocker svaret LCHF

anonyms bild

Var hos läkaren för 2 mån sen fick resultat 10.5 i socker efter frukost då, kostdoktorn.se enkla råd LCHF så slipper du diabete typ 2 och har gått ner över 7 kg, är mätt, mår bra och losar vikt hela tiden:-)

Kommentar av anonym

Skrivet 20/6

Jag har diabetes2 sedan 11 år

anonyms bild

Jag har diabetes2 sedan 11 år och kämpar med vikten. Insulinet har inte förbättrat saken. Nu har jag fått Victoza utskrivet tillsammans med Metformin. Därtill kommer ett stenhårt dietprogram om 600 kal och sänkt insulinet till hälften. Målet är att helt sluta med insulin och gå ner till normalvikt, 20-25.
Visst går jag ner i vikt men hungerkänslorna är kvar. Jag märker ingen skillnad mot tidigare bantningskurer. Min förhoppning är emellertid att behålla vikten efter avslutad nedgång.

Kommentar av anonym

Skrivet 4/1

Victoza min nya medicin

anonyms bild

Har börjat med Victoza i går och var först rädd för att ta sprutan, men det kändes inget alls så det var inget problem. Vidare hde jag hört att man kunde må illa den första tiden, men har inget känt och det är jag givetvis glad för. Hade dock problem med sömnen inatt och undrar om det inte är så att det är en vanlig sidoeffekt? Någon som haft det problemet?? Hoppas verkligen att denna medicin skall kunna hjälpa mig med min övervikt - så skriv allt ni vet och all erfarenhet tas tacksamt emot.

Kommentar av överviktig typ 2:a

Skrivet 18/5

Jag har oxå börjat med

överviktig typ 2:as bild

Jag har oxå börjat med victoza. Vaknat flera gånger i natt och mått illa och vaknade med huvudvärk

Kommentar av anonym

Skrivet 29/11

det är ganska fantastiskt

anonyms bild

det är ganska fantastiskt sätt på att gå ner i vikten genom att dricka te
och du kommer att känna dig fint

Kommentar av West

Skrivet 29/11

Biverkningar

Wests bild

Jag fick Vitoza och visst rasade jag i viktmen min mage blev i olag, gasig, och knorrade hela tiden, efter en tid fick jag diare som jag tror också var en biverkning. När jag kom upp i 1,8 = full dos fick jag sån yrsel så jag blev tvungen att minska till 1,2. Jag har inte fått nått vettigt svar av läkare om min biverkningar så jag har dragit mina egna slutsatser och diskuterat det med min diabetessköterska.

Kommentar av Sune

Skrivet 9/8

Det fungerar men inte utan bieffekter

Sunes bild

Fick Victoza för min typ 2 diabetes för 4 månader sedan. på 3 veckor gick mina skyhöga sockervärden ner på normalnivå och jag har tappat 18 kg. (trotts att jag sköter min kost mycket sämre än innan)

Man känner sig mätt precis hela tiden och om man tar en tugga mat så vill man inte ens svälja. Märker inga tendenser på att detta skulle förändras

Victoza gör mig så illamående att jag kräks flera gånger i veckan (särskilt när jag inte äter regelbundet och oftast på morgonen). Jag upplever både förstoppning och diarré varje vecka och i början fick jag ha extra underkläder med mig till jobbet.

Victoza är definitivt inget för alla. Det är inget placeboaktigt med subtila effekter. Det känns att det förändrar hela ens metabolism.

Trotts alla bieffekter så kommer jag inte att sluta med det förrän jag når normalvikt.

Andra positiva bieffekter är att victoza halverade mitt nikotinintag och gör att jag inte får plats med mer än 1-2 öl i magen när jag går på krogen.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons