Region Stockholm satsar långsiktigt på att förebygga sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Ett digitalt stöd och hälsobidrag ska erbjudas.

Att förändra sina levnadsvanor är svårt. Många vill och vet att de borde, men har svårt att komma igång. Andra har försökt men faller snabbt tillbaka i gamla ovanor. Med hälsoplattformen Health Integrator ska nu patienter i Stockholm få tillgång till digitala hälsotjänster och aktiviteter inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn, rökavvänjning och stresshantering. Målgruppen är män och kvinnor i åldrarna 50-60 år, med risk att utveckla typ 2-diabetes. 

- Med Health Integrator vill vi ge personer rätt förutsättningar för att lyckas förbättra sina levnadsvanor på ett sätt som håller i längden. Med hälsoanalys, coachande samtal med en hälsopedagog och ett skräddarsytt upplägg utifrån egna förutsättningar och behov ökar chanserna att lyckas, säger Fredrik Söder, grundare och vd på Health Integrator, ett företag inom förebyggande hälsa.

Friskvårdssatsningen är resultatet av ett samarbete mellan Region Stockholm, Health Integrator, Skandia i egenskap av finansiär och SEB som tagit fram ett nytt sätt att finansiera satsningen, som bygger på hur framgångsrik den blir, en så kallad hälsoobligation. Genom att förebygga typ 2-diabetes kan man undvika mycket lidande och dessutom frigöra stora resurser som kan användas till annan vård.

- Få tjänster och appar är vetenskapligt utvärderade, men Health Integrators tjänst har testats i en randomiserad kontrollerad studie*. Redan efter tre månader kunde vi se statistiskt signifikanta skillnader vad gäller midjemått och blodtryck mellan den grupp som använde tjänsten och den grupp som inte fick tillgång till den, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum inom Region Stockholm och ansvarig för studien vid Karolinska Institutet.

Tjänsten har utvecklats av Health Integrator i samarbete med bland andra Friskis&Svettis, Midnattsloppet, Apoteket, ICA Klassikern, Alex Health, EIT Health, RISE, Sting och GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan). 

Via www.folkhalsastockholm.se kan man göra ett hälsotest. Om testet visar att man är i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes, tar man ett blodprov. Visar provet att man har prediabetes erbjuds man stöd via plattformen under fem år, vilket bland annat inkluderar regelbundna samtal med en hälsopedagog och en ”plånbok” med 6.250 kronor per år de första två åren att köpa hälsotjänster för.

Med hjälp av hälsopedagogen tar man fram en individuell hälsoplan och väljer de aktiviteter och hälsolösningar man tror passar bäst. Med hjälp av hälsoplattformen kan man själv mäta och följa sina framsteg.  Hälsopedagogen stöttar genom hela resan, då det kan vara en utmaning att börja med nya vanor.

Av Hanna Brodda
29 september, 2020
Annons

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.