Brunt fett skyddar mot fetma och diabetes. Nu visar forskare att vanligt kaffe kan öka andelen brunt fett.

Tidigare trodde forskarna att vuxna bara hade vitt fett. Men senare tids studier visar att vuxna har brunt fett. Väldigt lite, men det spelar ändå stor roll för hälsan.

– Vi vet att om det bruna fettet aktiveras förbättras kontrollen av blodsocker, blodfetternas fettnivåer blir bättre och de extra kalorier som förbränns leder till en viktminskning. Problemet är att ingen hittills har hittat ett acceptabelt sätt att stimulera aktiviteten hos människor, säger professor Michael Symonds vid School of Medicine, universitetet i Nottingham, i en nyhet publicerad hos Lunds universitet.

Studier har visat att vinterbad kan stimulera det bruna fettet, men det passar inte alla. En kopp kaffe är för många enklare att ta.

Det är i nacken som brunt fett hittas hos vissa individer. De är i regel både smalare och friskare.

Diabetesforskare på Lunds universitets Diabetescenter har visat att en genmodifierad mus med mycket brunt fett inte blir fet oavsett hur mycket den äter. 
I en undersökning utförd i Holland där 24 unga friska män deltog var tio normalviktiga, 14 överviktiga eller feta. Alla utom en hade bruna fettceller som aktiverades när de vistades i en 16-gradig miljö. Höjdes temperaturen till 22 grader upphörde aktiviteten.
 Forskarna kunde också visa att det var skillnad på normal- och överviktiga. Inte oväntat var det bruna fettet mer aktivt hos de normalviktiga.Det är de här egenskaperna, anti-fetmafunktionen, som gör det bruna fettet intressant. Forskarna tänker sig i första hand inte att utveckla läkemedel som aktiverar det bruna fettet utan att hitta födoämnen som fungerar på det sättet. Som kaffe.


–  Detta är den första studien på människor som visar att någonting så enkelt som en kopp kaffe har en direkt effekt på det bruna fettets funktion, menar Michael Symonds i ett pressmeddelande från universitetet, i Nottingham.

– Kanske kan aktivering av brunt fett bli en del av lösningen med den globala fettepidemin, tillägger han.Källa: Diabetesportalen, Lunds universitet

Av Hanna Brodda
11 september, 2019
Annons

1 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.