Nya nationella riktlinjer för migränvård i Sverige. De flesta klarar sig med egenvård, menar experterna. Samtidigt blir tidigare receptbelagd medicin fritt fram att handla själv.

Nyligen publicerade Nationellt System för Kunskapsstyrning riktlinjer för vården vid migrän. De menar att majoriteten av individer med diagnostiserad migrän klarar sig med egenvårdsinsatser. Riktlinjernas behandlingstrappa visar att efter egenvårdsinsatser rekommenderas vanliga smärtstillande anfallsläkemedel som ett första steg, följt av triptaner på primärvårdsnivån som utgör 90 procent av individerna med migrän.
Samtidigt meddelar Organon att migrändrabbade i Sverige får fler valmöjligheter, när frystorkad Maxalt Rapitab blir receptfri på apotek i Sverige.

- Migrän är tre gånger så vanligt hos kvinnor som hos män och det är också den fjärde vanligaste orsaken till funktionsnedsättning hos kvinnor.3 Maxalt Rapitab är en väletablerad behandling som har hjälpt patienter med migrän i decennier, säger Simon Nicholson som leder Organon i Norden, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
- Genom att nu göra produkten tillgänglig som receptfri i förpackning om två tabletter, så ökar vi tillgängligheten för fler individer med diagnosen migrän som behöver en effektiv behandling mot migränattacker.

Migrän är tre gånger så vanligt hos kvinnor som hos män och det är också den fjärde vanligaste orsaken till funktionsnedsättning hos kvinnor. I Sverige uppskattar man att 12–15 procent av befolkningen har migrän i någon form under någon del av sitt liv.1 Migrän är en kronisk sjukdom med återkommande episoder av svår huvudvärk med olika intervall. Smärtan är vanligtvis lokaliserad till tinningen och är pulserande till sin natur. Andra vanliga symtom i samband med migränattacker är illamående, kräkningar och ökad känslighet för ljus och ljud.

Globalt sett rankas migrän som den tredje mest funktionsnedsättande sjukdomen bland alla sjukdomar i åldersspannet 25–40 år.

Av Hanna Brodda
22 februari, 2023
Annons

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.