victoza_pen_webb

Tester har visat att Victoza ger bestående blodsockersänkning, viktnedgång och systolisk blodtryckssänkning och även en förbättrad betacellfunktion under 24 timmar. Sprutan tas en gång om dagen. Läs mer: Sprutan som dämpar hunger Används i kombination med den vanligaste diabetesmedicinen Metformin och/eller en sulfonureid eller ibland en tiazolidinedion för patienter som fått kontroll på sitt blodsocker med bara Metformin. Benhandlingsprincipen bygger på inkretineffekten och GLP-1. Studier har också visat att Victoza ger en viktnedgång på i genomsnitt 15 procent för de diabetespatienter som samtidigt är överviktiga. Ingår i högkostnadsskyddet från och med den 27 januari 2010 när andra läkemedel inte ger önskad effekt eller inte är lämpliga.

Verksam substans

Liraglutid

Möjliga biverkningar

Test har gjorts på 2500 patienter och illamående och diarré var mycket vanliga biverkningar. Kräkningar, förstoppning, magsmärta och halsbränna var vanliga. Sköldkörtelbiverkningar, såsom förhöjd kalcitoninnivå i blodet, struma och sköldkörteltumörer har rapporterats i kliniska prövningar, speciellt hos patienter med befintlig sköldkörtelsjukdom.

Varning för

Rekommenderas för närvarande inte till patienter dålig njurfunktion. Hur Victoza fungerar med andra mediciner är inte helt klartlagt, men på Fass finns information om hur det reagerar med de vanligaste medicinerna.

39 kommentarer

 • Av anonym 3 november, 2017

  Jag har victoza 1,8 och
  Jag har victoza 1,8 och Mindiab tänk 1×2 sedan drygt 1,5 år tillbaka. Mår jättebra och har även minskat i vikt sedan jag började.

 • Av anonym 28 april, 2017

  Ni som har fått diarré och
  Ni som har fått diarré och kräkningar fick det direkt när ni började med Victoza? jag har mått bra första veckan du så får jag inte behålla någon mat så jag vet inte om det är för Victoza eller stress.

 • Av Vetgirig 3 april, 2017

  Har läst på en hel del och
  Har läst på en hel del och kan inte förstå varför inga riktlinjer (enl läkare och internationella sådana) tar upp en kombinationsmedicinering bestående av Januvia (DPP4) och Victoza? Låg risk för hypoglykemier och andra biverkningar på båda två. För mig som tvingats sluta med Metformin pga överkänslighet ter sig denna kombination som en bra lösning. Jag vill absolut inte dra igång med insulin för jag har betaceller kvar och är livrädd för både hypoglykemier (kör mycket bil i tjänsten)och sprutskräck dessutom. Varför förekommer inte den ovan nämnda kombinationsbehandlingen i Sverige? Har hört att det är vanligt utomlands t ex… Ödmjukast Fredrik Vetgirig

 • Av anonym 14 november, 2016

  Hej. Jag ska börja med
  Hej. Jag ska börja med Victoza på onsdag och känner mig väldigt nervös. Jag har läst om alla biverkningar och jag mår toppen i min diabetes men värdera är höga. Dumt formulerat, jag mår himla bra och märker inget trots höga värden. Jag äter metformin 4 tabletter per dag och har klarat mig på det ett tag.
  Vill inte förstöra mitt liv med Victoza ocj inte må bra då jag redan mår bra. Snälla lugna mig lite.

 • Är det ok att ta både Vitoza
  Är det ok att ta både Vitoza och Mindiab samtidigt?

 • Av Majje 4 maj, 2016

  LCHF är ju att lura sig själv
  LCHF är ju att lura sig själv att äta mindre. Man tror att man äter lika mycket som innan men det gör man inte. LCHF är en ren placeboeffekt

 • Av Dan G 8 mars, 2016

  Hej! Övervikt, Diabetes,
  Hej! Övervikt, Diabetes, nedsatt njurfunktion, högt blodtryck! Hade Novomix 30 körde 150×2 per dygn, socker låg strax under 10, fick Victoza i början av juni 2015 0,6 -> 1,2 dålig mage i början, gick ner mot 5-6 i socker och 50×2 insulin, åkte på en propp i benet i sept 2015, fick wafarin, tappade aptiten nästan helt tappade ca 8kg på några veckor, stora problem med lågt blodsocker, kunde sluta HELT med insulin! Ligger nu på ca 5.5 i långtidssocker 1,2 på Victoza, lite mat, har gått från 156kg i Feb 2015 till 130kg nu, sakta på väg ner.Både Victoza och Wafarinet har sänkt hungerkänslorna och ökat mättnadskänslan dock så krånglar magen ibland, så då blir det Imodium eller liknande någon dag.

 • Av tjockis 13 december, 2015

  Har använt victoza i flera
  Har använt victoza i flera år. Visst viktnedgång på ca 6 kg.
  så småningom klingar effekten av och blodsockret sticker i väg.
  slutade när sockret låg på 25 trots full dos.
  nu socker på 5,5 och lchf kost

 • Av Madonna 12 september, 2015

  Tog 0,6 i 10 dagar sen ökat
  Tog 0,6 i 10 dagar sen ökat till 1,2. Inga biverkningar trots att jag är extremt känslig. Tar en januvia/dag och har slutat med metformin som jag fick ständiga magsmärtor av. Även slutat med insulinx2 som jag gick upp i vikt av. Blskr är ensiffrigt.

 • Av Ankie 23 april, 2015

  Vilken styrka tar man ? Är
  Vilken styrka tar man ? Är det samma styrka hela tiden ?

 • Av Måddan 18 februari, 2015

  Hej jag ska börja med Victoza
  Hej jag ska börja med Victoza . Det låter lite hur som helst hur man reagerar. Jag kommer att ha kvar insulin och metformin hoppas att det blir en bra kombination. Ser fram mot ett piggare liv .

 • Av anonym 9 oktober, 2014

  Förmodligen får du åka
  Förmodligen får du åka utomlands!?

 • Av anonym 24 april, 2014

  Har tagit victoza sen
  Har tagit victoza sen 1/2/2014 och samtidigt tar jag 4 metmorfin (500 mg),3 glimiperid och insulatard 180 enheter på kvällen.Mina sockervärde håller sig under 9 och den långa ligger på 54 (innan victoza hade jag s.värde runt 25 och den långa runt 80)Det är solklart att den hjälper mot diabetes men som hjälpmedel TT gå ner i vikt samtidigt är jag mycket skeptikt.Jag kan inte gå ner ett gram oavset att jag försöker gå ner i vikt och undviker mat så gott det går.Skulle vilja veta om det finns några medsamma problem .

 • Varför provar ni inte med
  Varför provar ni inte med LCHF kost?? Den har ju visat sig ge fantastiska resultat både för diabetes 2 och övervikt!

 • Av Ullis 9 augusti, 2013

  Jag blev jättesjuk.
  Jag blev jättesjuk. Illamående kom ganska direkt. Inte alls hungrig. Efter 4 dagar började eländet. Diarré och sedan kräkningar. Kunde inte ens behålla Resorb. Diarren höll i sig i 5 dygn. Avstod inläggning. Blodsalterna toklåga. Aldrig mer!

 • Av myran 4 april, 2013

  Har i dag börjat med
  Har i dag börjat med Victoza.Ska ta en dos nu en vecka o höga det nästa vecka.Jag har haft mycket höga sockervärden i många år o tar två sortes insulin plus tabletter.Enligt min sköterska ska detta var mycke bra o jag ska tydligen minska i vikt o med tiden får mitt sockervärde i balans.Såg att ni här inne har skrivit att sprutan ska tas i benet min sköterska sa att jag ska sätta den i magen men satt den nu i låret.Läste att man kan få problem med sköldkörteln.Vilket inte är bra i så fall för min del eftersom jag har struma o tar medicin emot det.Är det någon här inne som skulle avråda mig att ta det eller inte bry mig o göra ett försök ett tag ? Hoppas ni alla kommer bli bättre av denna medicin.Vi får hålla våra tummar för oss allihopa =)

 • Av Mette 30 januari, 2013

  Jag har prövat Victoza i en
  Jag har prövat Victoza i en vecka och har också upplevt att tar jag sprutan i låret har jag inget illamående. Men sticker jag i magen har jag från och till lite illamående. Kan det faktiskt vara så ???

 • Av anonym_kalle 27 januari, 2013

  hjälp
  hjälp

 • Av anonym_kalle 27 januari, 2013

  jag behöver Victoza, hur gör
  jag behöver Victoza, hur gör jag för att skaffa det utan recept?

 • Av anonymmikael 2 januari, 2013

  hej karin!
  Jag har sedan mer

  hej karin!
  Jag har sedan mer än 1 månad tillbaka fått victoza 1,2mg sc / dag och mår i dag toppen ingen sjukdomskänsla och heller inget svängande socker har även kunnat reducerat mitt insulin till mer än hälften i början lätt illamående som försvann ganska fort blir fort mätt .
  jag ser positivt på det även gått ner i vikt blir mycket illamående om jag äter för mycket mat. Lycka till mikael

 • Av RaMona 1 december, 2012

  Tagit Victoza i tre månader
  Tagit Victoza i tre månader nu och med hjälp av Primeran mot illamåendet de första veckorna så har det gått helt smärtfritt. Går ner c:a ½ kg per vecka. Har numera kontroll på mitt sockersug vilket känns helt underbart! Har hela tiden även haft insulin som jag minskar i takt som sockervärdena blir allt bättre! Önskar denna spruta skulle fungera för alla med d2 och övervikt!

 • Av anonym Margareta 29 november, 2012

  Har tagit Victoza i två
  Har tagit Victoza i två veckor tar sprutan på kvällen innan jag lägger mig. Tar den i låret. Har inte känt av nån biverkning. Däremot känner jag mig mätt. Äter inte så mycket som innan o bli fort mätt.

 • Av doris 17 oktober, 2012

  jag har tagit victoza i tre
  jag har tagit victoza i tre veckor nu tillsammans med metformin.Jag har inte haft några biverkningar alls och har fått ner värdet från15 till runt 8 är mycket nöjd.

 • Av Leif Karlsson 7 september, 2012

  så sa inte min läkare. tar
  så sa inte min läkare. tar victoza+insulatard på morgonen. novo rapid under dagen.

 • Av Leif Karlsson 7 september, 2012

  så sa inte min läkare. tar
  så sa inte min läkare. tar victoza+insulatard på morgonen. novo rapid under dagen.

 • Av anonymBritt-Marie 31 augusti, 2012

  jag använder victosa tycker
  jag använder victosa tycker det går bra mår lite illa ibland började med en liten dos ökar dosen sakta

 • Av Gittan59 25 augusti, 2012

  Jag har haft Victoza sen den
  Jag har haft Victoza sen den 14 juni. Spydde o mådde illa de första veckorna. Numera mår jag bara illa. Tar Postafen mot illamåendet funkar bra. Tar Glimepirid 2mg på morgonen och 1,2mg Victoza på kvällen.

 • Av Gittan59 25 augusti, 2012

  Jag har haft Voctoza sedan
  Jag har haft Voctoza sedan den 14 juni. Mår fortfarande illa så jag tar Postafen tablett morgon o kväll. Blodsockret är numera kanonbra

 • Jag tar endast victoza efter
  Jag tar endast victoza efter att ha provat diverse andra medeciner. Mådde dåligt ca 3 veckor. Hade både diarre och spydde. Var sedan på kalas och fick se en diabetiker ta sin medecin i låret. Gick hem och testa detta istället för att sätta sprutan i magen. Problemmen försvann. Tar dock fortfarande låg dos.

 • Av Karin 5 juli, 2012

  Hej på er. Jag fick
  Hej på er. Jag fick graviditets diabetes 2004. Sen ville de inte försvinna så jag har typ 2 nu. Har fått recept på Victoza av min läkare. Men inte hämtat ut den än. Ja vill veta mer om hur andra uppfattar den. Ja kommer ta Victoza i hop med insulatard för att hålla mitt socker mer stabilt då de kan vara lite högt ibland. I senare skede sa läkaren att jag ev bara kan ta Victoza. Men ja vet inte mkt om victoza kan några med olika erfarenheter dela med sig om vad dom fick för intryck, beverkningar osv.

 • Av marjaana 1 juli, 2012

  Jag mådde sååå otroligt illa
  Jag mådde sååå otroligt illa de första 3-4 dagar när jag började med victoza. Senare gjorde jag ett uppehåll och började nu igen för två dagar sen och mår så jäkla illa igen? Kan inte ens behålla vatten. Helt slut i kroppen. Hur har ni andra haft det i början?

 • Av Lola 24 juni, 2012

  Tar Victoza i 9 månader i
  Tar Victoza i 9 månader i kombination med metformin. Min sockernivå har blivit jämn och mycket bra! Viktminskning har jag fått observera, lite grann, först sen 3 månader tillbaka. Jag är mycket nöjd. Önskar bara att min doktor tar 2 ggr om året prover på sköldkörtel och bukspottskörtel.

 • Av Jessica 18 mars, 2012

  Jag tar enbart Victoza. Låter
  Jag tar enbart Victoza. Låter ju lite konstigt att man måste kombinera det med något annat.. Jag mår mkt bra av att slippa tabletterna.

 • Min diabetes upptäcktes jan
  Min diabetes upptäcktes jan 2008 och i början gick på metformin och insulin mix. Jag kunde dock sluta med insulin efter ca 10 veckor. Min mage tålde inte metformin och tabletterna byttes ut mot Mindiab. Det gick bra dock vikten gick upp med drygt 10 kilo. Sedan i sommras hjälpte inte ens med att dubbla mängd Mindiab (2x5mg) utan snitt värde för sockret låg över 12.

  sedan 5 veckor tar jag Viktoza och har kunnat helt ta bort Mindiab. Har gått ned 4 kilo och känner mig mindre hungrig och därmed vikt nedgång. Hoppas bara att det håller i sig!

 • Av Robban 11 maj, 2011

  Änvänder Levemir morgon ock
  Änvänder Levemir morgon ock kväll och sedan NovoRapid som snabbinsulin och tar en Metformin till natten. Tyvärr så har jag gått upp 13kg. Vill helst börja med Victoza som både sänker nlodsockret och vikt, men min läkare sa att Victoza andvänds bara tillsammamn med Metformin. Men finns det ingen övergångsperiod?

 • Av anonym 10 april, 2011

  Använder Victoza i
  Använder Victoza i kombination med Metaformin
  Mäter låga blodsockervärden 4,5- 6,5 på morgonen
  just nu 7,2 en timme efter matintag
  har haft mycket svårt att hålla blodsockret under 10 tidigare…
  kände av lite biverkningar(magsyra) de första 2-3 veckorna.
  Mår bara bra numera

 • Av Barbro 17 januari, 2011

  Jag provar just nu att bara
  Jag provar just nu att bara ta victoza som enda behandling. Det är en spruta jag tar en gång om dagen. Det är länge sedan de upptäckte min diabetes, först gick jag obehandlad länge och nu på senare tid räcker inte metforminet till. Vi får se om det blir insulin för mig senare.
  Jag ska fråga min läkare, det kanske är en special just för mig att ta enbart Victoza. Vanligast är kanske att ta en kombination, men jag är allergisk mot vissa läkemedel.
  Hur länge har du haft diabetes? Hur ligger ditt socker?

 • Av jeanette 17 januari, 2011

  Kan man ta bara victoza,
  Kan man ta bara victoza, eller maste den kombineras med andra mediciner som ex metformin?

 • Av Anonym 12 januari, 2011

  Jag har tyckt att victoza
  Jag har tyckt att victoza fungerat bra. När metforminet inte var bra för mina njurar längre fick jag prova victoza och jag är nöjd hitintills.

Comments are closed.