Uppdaterad: 2012-05-17

Kommentera

Att sola mycket kan skydda mot MS

Bild

- Att gilla solen, vara en sådan som tar varje tillfälle i akt att få sol, det har visat sig vara en skyddande faktor mot MS, säger professor Tomas Olsson till Dina mediciner.

Svenska gener, bristen på sol och rökning ökar risken med 2000 procent för att utveckla den obotliga sjukdomen för MS. I Sverige har en på 500 MS. Livsstil påverkar mer än forskarna tidigare trodde.

Norden och Sverige är ett högriskområde, MS är vanligare här än i
övriga världen. Vad det beror på vet man inte säkert, men bristen på
solljus kan vara en förklaring.

- Vad vi har sett i studier är att de som solar mycket har
betydligt minskat risk, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska Institutet och MS-läkare till Dinamediciner.

Hur mycket är att “sola mycket”?

- Ja, då har man själv fyllt i att man är en sådan person som
försöker gå ut när det är sol och tar varje tillfälle i akt att vara i
solen. Man behöver inte bränna sig förstås, men solljuset i sig har
effekt. Dels D-vitamin, men inte bara, eftersom vi har sett att höga
D-vitamin-nivåer inte räcker.

Förekomsten av gentypen HLA är vanligare i Sverige och den ökar också
risken för MS. Ungefär var tredje i Sverige har den gentypen. Den som
dessutom röker, eller utsätts för passiv rökning, ökar risken för MS med
cirka 2000 procent, berättar Tomas Olsson.

MS innebär att delar av hjärnan drabbas av en inflammation. Beroende på i
vilken del av hjärnan som skadan uppstår, kan sjukdomen ge helt olika
symtom.
MS innebär att delar av hjärnan drabbas av en inflammation.  Skador på synnerven är inte ovanlig och en svag oskärpa eller
dubbelseende kan vara enda symtomet i början av sjukdomen.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-05-11
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons