Uppdaterad: 2012-12-29

9 kommentarer

Bakterie stoppade IBS

Fakta om Lactobacillus Plantarum 299v

Bakterie som har visat goda resultat för bland magproblem.

Varning för:

3.214285
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (14 röster)

Fakta om Actimel

Drickyogurt med bakterier som ska hjälpa immunförsvaret i magen.

Varning för: Tro inte att bakterier kan ersätta annan medicinsk behandling om...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (11 röster)

Mindre ont i magen, minskad känsla av ballongmage och bättre toalettvanor. Det blev resultatet för de patienter med orolig mage som fick en speciell sorts bakterie under fyra veckor.

Det händer mycket på området nyttiga bakterier. Mycket kvarstår att förstå, men i takt med att utrustning och teknik går framåt framskrider analysförmågan av våra inre bakterier.

Läs mer: Rapport från bakteriekonferensen i Frankrike.

Att äta ett gäng bakterier och sedan se vad som händer är förstås det enklaste sättet att analysera behandlingseffekten. Det har en grupp IBS-patienter fått göra med bakterien Lactobacillus plantarum 299v.

Nästan 80 procent blev bättre i magen.

Studien är fransk/indisk och har nyligen publicerats i Journal of Gastroentorology. Det är den svenskättade bakterien L. plantarum 299v som har testats på 214 patienter med IBS eller liknande magproblem i åldrarna 18 till 70 år.

Häften fick dagligen äta en kapsel med bakterien L. plantarum 299v och den andra fick en likadan kapsel med helt utan verksam substans. Varken läkare, forskare eller patient visste vilka som fick vilken kapsel, vilket kallas dubbelblind studie.

Resultatet för bakteriebehandlingen:

  • Mindre ont. Bland de patienter som fått L. plantarum 299v fick 51.9 procent signifikant mindre ont i magen, det vill säga smärta noterades färre gånger per dag, mot de 13.6 i placebo-gruppen som kände sig bättre.
  • Bättre toavanor. Problem med diarréer eller hård mage rapporterades minska redan efter två veckor. Varje toalettbesök fick noteras av försökspersonerna och rapporteras in.
  • Allmänt bättre. När försökspersonerna skulle sammanfatta behandlingen om den varit bra eller excellent sa 8 procent i placebogruppen att det varit en bra behandling och bland de som ovetandes fått den aktiva substansen tyckte 78 procent att det varit en utmärkt behandling.

Källa: W J Gastroenterology

Vad är IBS?

IBS är en förkortning på Irritable Bowel Syndrom och innefattar ett antal symptom som ont i magen, uppkördhet, matöverkänslighet. ökad relation mellan mage och det mentala tillståndet, diarréer eller förstoppning.

Läs mer: Linns blödande tarm läkte med rätt bakterier

Artikel skriven av redaktionen 2012-12-04
redaktionens bild

Kategorier:

Mage IBS

Kommentera artikeln

Kommentar av IBS Tips

Skrivet 12/6

Mycket spännande!

IBS Tipss bild

Mycket spännande!Jag har testat allt möjligt för att hjälpa mina IBS symtom. Men det känns som att inget hjälper. Jag har t.ex. valt att leva efter massor av tips från olika hemsidor och bloggar. Mycket hjälper såklart, men jag har faktiskt aldrig testat någon "medicin". Jag kanske borde testa dessa, håller dock inte med om att de skulle vara dyra. Tack för tipset!

MvH // http://ibstips.se/

Kommentar av Wilhelm

Skrivet 19/3

Grovtarmen kallas för " lilla Hjärnan "

Wilhelms bild

Det finns mycket stark koppling mellan hela allmäntillståndet och vad som händer i hjärnan och i grovtarmen.
Ett enormt stort antal nerver har direktkoppling mellan dessa punkterna varav den största VAGUSNERVEN är viktigast. Senare forskning har visat detta tydligt.
Youghurt bakterierna lever på sin höjd i 3 dagar nere i grovtarmen, om dom överlever dit ens. Med Prebiotika som Fruktooligosackariderna från koncentrat av jordärtskocka ger man alla mjölksyrestammarna nere i tarmen en 10-faldig tillväxt så att de efterhand tränger ut dem som avger de skadliga ämnena.
Den enda produkten som innehåller detta heter: Topinulin aktiv finns hos aktivsyn.se som skickar per omgående. Läs mera på hemsidan om den. Bildar också ett skyddande slemskikt på insidan av tarmensväggar mot irriterande ämnen samt tar bort sug efter sött. Sött göder en skadlig tarmflora för övrigt. Ges mot IBS och andra tarmstörningar. Bra även för diabetiker, stabiliserar blodsockret. Fungerar som hjälp vid bantning då allt sug försvinner. Ger mättnad.

Kommentar av anonym

Skrivet 19/2

Prebiotia /FODMAP

anonyms bild

Tyvärr hör ju prebiotika som fruktooligosackarider till det man som IBS-patient bör undvika. Detta gör att många magprodukter går bort pga sådana tillsatser, tyvärr!Jag önskar att man kunde hålla magprodukter så rena som möjligt från denna typ av tillsatser som så många inte tål!

Kommentar av Kämpe

Skrivet 13/2

Ibs = candida?

Kämpes bild

Jag fick ibs-diagnos, som visade sig vara en candidainfektion, de båda tillstånden har samma symptom, och forskningen är minst sagt bristfällig. Återkommande svampinfektioner i underlivet är candida, efter att jag fått akut magkatarr blev jag sämre, och fick även i munnen efter nästan 2 års kämpande med okunniga läkare. Näringsbristen i candida/ibs syns sällan, men kroppen kan inte tillgodo se sig vitaminerna på samma sätt med läckande tarm, även om det ser bra ut i blodet! Om du upplever att håret är glanslöst, synen sämre, du kallare osv så är det med störst sannolikhet näringsbrist.
Alltså, kräv undersökning av bakterieodling från tarm, tillsätt näring, energidrycker (proteinpulver) och svampmedicin om de hittar något så kommer energin, näringen och magen att bli normal igen. Läs på candida, så förstår ni vad jag menar. Det är vår skyldighet som sjuka att hjälpa varandra när vi nått framsteg! Lycka till.

Kommentar av anonymtgt

Skrivet 17/12

funkar till början

anonymtgts bild

För mig fungerade probimage i ca 1-2 mån jättebra. Men sen förlora den sin effekt och magen blev dålig igen. Hur länge höll studien på?

Kommentar av Pr

Skrivet 15/12

Probiotika

Prs bild

Probioplex kostar 150 kr för 90 dagar. Alltså som för 3 paket cigg, 3 dar för en rökare.

Kommentar av Wilhelm

Skrivet 14/12

Finns jättebra kosttillskott mot tarmstörningar

Wilhelms bild

Som IBS, UC och Crohns, ges inom vården i hela östblocket nu finns det här också. Det kostar bara 225:- för en kur 25 dagar, tar bort sug efter sött och annat samtidigt. Lämpligt som bantningshjälp.
Det består av rena naturämnen som koncentrat från jordärtskocka + blåstång som innehåller jod och krom, båda viktiga för ämnesomsättningen. Skapar kraftig tillväxt av de goda bakterierna NERE i grovtarmen, där de efter handtränger ut dem som avger skadliga ämnen. Skyddar genom slemskikt irriterade tarmväggar.
Ni kan läsa mycket Mera om Topinulin aktiv på

http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/
särskilt art. nr:226 och nr 224 där den presenteras. Länkar till expertis m.m.

Kommentar av Marie26

Skrivet 6/12

För dyra!!!!

Marie26s bild

Det kostar så himla mycke med de där yogurtarna och joserna. Om man ska äta en om dagen blir det som att börja röka igen nej inte riktigt men mycket pengar. Är det någon som har något billigare märke att tipsa om?

Kommentar av Magtjej

Skrivet 6/12

Intressant som du skriver om

Magtjejs bild

Intressant som du skriver om "ökad relation mellan magen och det mentala tillståndet". Jag har alltid kännt av det, mer än många andra kan jag tänka. Nu mår jag dåligt igen. Både i magen och i själen. Kan en joghurt hjälpa mig att må bättre i magen kanske det får själen att läka också. Det hoppas jag innerligt.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons