anders_dahlquist_stomiopererad

Med en neutral färg, mjukare känsla och en säkrare klick-koppling har de gamla stomipåsarna fått en rejäl utmanare. Anders Dahlquist, 61, har testat nya SenSuraMio.

– Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, säger han

I Sverige lever cirka 30 000 människor med stomipåse på magen. Meningen är att den ska kännas och synas och störa bärarens liv så lite som möjligt, men i praktiken fungerar det inte alltid så. 

 Nu har en ny sorts stomipåse godkänts.

– Den här nya produkten är en befrielse. Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, utan att behöva oroa mig för läckage, säger Anders Dahlquist, 61 år, från Boden, ileostomiopererad sedan 20 år tillbaka och en av de första testpersonerna av SenSura Mio i Sverige.

Den nya påsen heter SenSura Mio och har en diskret grå färg istället för beige, den är i tyg istället för non-woven. Påsen sätts fast med en elastisk häftplatta som följer kroppens rörelser, ett cirkelformat filter som minskar risken för att påsen fylls med luft och för tvådelade produkter en ny, säkrare klickkoppling. 

 Det här är en spännande ny produkt. Framför allt filtret känns som en viktig utveckling, eftersom det är ett problem för många stomiopererade att påsen fylls med luft. Även materialet är en stor förbättring, det känns behagligt och mjukt att ta i och mot huden. Det finns ett behov av att vidareutveckla och skapa bättre stomiprodukter som förenklar vardagen för stomiopererade, säger Annica Wistedt, stomiterapeut på Ersta sjukhus stomimottagning, intervjuad för pressmeddelandet från Coloplast som utvecklat SenSura Mio.

Sen sura stomi

Över 700 stomiopererade personer har varit med och testat flera hundra prototyper som ligger till grund för den nya påsen som kan förändra sättet att leva för människor med stomi. 


Av redaktionen
4 december, 2014

1 kommentarer

  • Av desperat 13 mars, 2015

    halsbränna och illamående
    Hej! Jag har haft en hypotyreos som numera är obehandlad. Har i tio år ätit Levaxin som jag med läkarens inrådan kunde sätta ut eftersom jag förbättrades i mitt mående och alla prover såg bra ut! Jag hade lagt om kosten till socker och kolhydratfri och äter inget vitt mjöl. Kostomläggningen berodde på halsbränna som jag inte kunde få bort med syradämpande medel , tog jag något av dessa medel så kräktes jag. forstod själv att halsbrännan berodde på sockret eftersom jag är konditorilärare och varje gång jag smakade på elevers anrättningar så blev jag sjuk. Läkare kan inte svara mig vad det beror på att jag mår dåligt av socker och vad man kan göra åt det. Kan det vara brist på saltsyra? eller är det en skada av Levaxin eller hypotyreosen? Blir uppgiven på det här. Måste kolla allt jag äter och det är socker i allt, skinka, leverpastej bla. Hoppas på avar från er. Med vänlig hälsning L

Comments are closed.