Jag läste nyligen om fördelarna med att börja dagen med ett kokt äpple. Ett äpple, tänkte jag, hur skulle ett litet äpple kunna göra från eller till, när vi dealar med cancer? I den indiska kunskapstraditionen, Ayurveda, menar man heller inte att äpplet botar, men att det är verksamt från andra hållet: en god matsmältning boostar immunförsvaret. Ayurvedisk medicin arbetar med att stärka och stödja kroppens egna funktioner, alltså på den nivå där sjukdom av någon anledning fick fäste inledningsvis.

Jag läste nyligen om fördelarna med att börja dagen med ett kokt äpple. Ett äpple, tänkte jag, hur skulle ett litet äpple kunna göra från eller till, när vi dealar med cancer? I den indiska kunskapstraditionen, Ayurveda, menar man heller inte att äpplet botar, men att det är verksamt från andra hållet: en god matsmältning boostar immunförsvaret. Ayurvedisk medicin arbetar med att stärka och stödja kroppens egna funktioner, alltså på den nivå där sjukdom av någon anledning fick fäste inledningsvis.

Jag strävar efter att göra små justeringar i min livsstil för att må bättre och bättre. Det handlar inte om att följa någon diet, eller på något sätt vara radikal. För mig handlar det om att pröva mig fram och ta till mig det som faktiskt fungerar. Det enda som krävs är en smula nyfikenhet och ett viss mått av konsekvens, så att jag har en chans att uppmärksamma om och när förändringarna kommer.

Äpplet är fullt av fibrer, och när det är kokt är det dessutom lättsmält. Jag ångkokar ett skalat och klyftat äpple av det sötare gula eller röda slaget. Det tar inte många minuter. Det väcker matsmältningen på morgonen. Jag har gett receptet ett försök för att stödja min ibland tröga och oregelbundna mage. Mediciner (cancermediciner i synnerhet) har en tendens att slå hårt på matsmältningen på olika sätt. Fibrerna, i form av pektin samlar och håller gallsyror, och hjälper tarmen att tömma sig smidigt och regelbundet. Äpplet reglerar dessutom kolesterolet, är fullspäckat med flavonoider, och känns varmt, sött och snällt!

Betydelsen av att själv göra något för att påverka sitt mående ska heller inte underskattas. Att börja dagen med att skänka kroppens fantastiska processer en öm tanke, ger inte det en boost så god som någon?

Av Felicia Thorell
28 januari, 2013
Annons

3 kommentarer

 • Av Antiyoga 9 september, 2013

  ’Nej till Yoga
  bibelfokus.se/yoga
  Skulle inte rekommendera någon att utöva Yoga.
  Inte så oskyldigt som det verkar.
  Vet många som fått psykiska problem efter en längre tids utövande.
  Farligt är det för din själ.

 • Av Felicia Thorell 29 januari, 2013

  Yoga under och efter cancerbehandling
  Du kan göra yoga i livets alla skeden. Yoga handlar om att lyssna inåt och vara uppmärksam på hur du mår. Med det yogiska förhållningsättet anpassar du din träning till din dagsform. Andning, fokusträning, avslappning och meditation är yogans viktigaste delar och dem har du tillgång till alltid. Rörelserna kan du hoppa över helt om du har ont. Deltagare i mina cancerrehabgrupper har periodvis koncentrerat sig enbart på att andas och visualisera rörelserna – och får ut lika mycket av det som ett vanligt pass.

  I USA forskas det mycket nu på komplementära behandlingar som yoga i samband med den medicinska, (operation, cytostatika, strålning, hormonbehandling etc.) Gemensamt för studier på yoga och cancerbehandlingar är att de pekar på ökad livskvalitet för cancerpatienten. De flesta studier är gjorda på yogaträning 2 ggr/vecka. Cellgiftsrelaterade symptom och biverkningar blir lindrigare. Exempel på livskvalitetsfaktorer är dämpad oro och ångest, minskat beroende av sidomediciner och förbättrad sömn. Yoga mildrar trötthetstillstånd, fatigue, som tyvärr ofta följer på intensiv cytostatikabehandling.

  Min egen erfarenhet är den att jag mådde mycket bättre under min andra cytostatikabehandling, när jag tränade yoga, och besvärades inte av efterhängande trötthet så som efter min första behandlingsperiod. Det var mycket betydelsefullt att känna att jag själv kunde påverka hur jag mådde, det gav positiva ringar på vattnet i stort och smått .

  Jag har samlat en del länkar till aktuell forskning på min hemsida om du vill läsa mer: http://www.innerstories.se eller gör en sökning i Medline på ”cancer” och ”yoga”.

 • Av Anonym 29 januari, 2013

  Yoga och strålning
  Går det att göra yoga samtidigt som man går i behandling med strålning eller cellgifter? Jag har blivit väldigt trött i samband med behandling och snart börjar jag en andra omgång.

Comments are closed.