bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-05-23

Kommentera

Bli gravid med ägg från annan kvinna

Fakta om Pergotime

Pergotime stimulerar äggproduktion. Pergotime används vid ofrivillig barnlöshet till följd av bristfällig äggproduktion.

Varning för: En gynekologisk undersökning ska konstatera att du inte är gravid...

0
Ditt betyg: Inget

Sedan ett par år är det möjligt att få ett ägg donerat från en känd eller okänd donator. Kvinnan får inte veta vem donatorn är, men barnet kan när det blir äldre få veta vem som donerat ägget.

Äggdonation kan vara en hjälp för barnlösa par, när barnlösheten beror på att kvinnans äggstockar inte fungerar normalt. Paret och donatorn måste gå igenom en lämplighetsprövning och en medicinsk bedömning innan behandling kan erbjudas. Både ägg och spermiedonation är inte samtidigt tillåtet enligt lagen.

Så här går behandlingen till:

1. Donatorn lämnar ägget. Kvinnans äggstockar stimuleras med hormoninjektioner som hon tar själv för att flera äggblåsor ska mogna ut samtidigt. Med ultraljud undersöks äggstockarna för att följa tillväxten av äggblåsorna. När de blivit tillräckligt stora ges ett ägglossningshormon och ungefär 36 timmar senare sugs äggen ut.

2. Mottagaren görs redo. Den mottagande kvinnan får östrogentabletter för att livmoderns slemhinna ska växa till för att ta emot ägget som befruktats med mannens spermier. Samma dag som donatorn lämnat sina ägg börjar mottagaren att ta slidpiller innehållande gulkroppshormon för att ägget ska kunna
fästa. Ett befruktat ägg väljs ut och förs sedan in i livmodern med hjälp av en tunn kateter. Om det finns fler befruktade ägg av god
kvalitet kan de frysas ned för senare behandlingar.

Parets ska vara lämpligt

Innan ett par blir godkänt som mottagare för äggdonation måste de
bedömas vara lämpliga som föräldrar. En läkare tillsammans med en beteendevetare gör en särskild prövning med hänsyn till medicinska,
psykologiska och sociala förhållanden. De utreder om paret: 

  • Har en stabil och bestående relation. 
  • Har förmågan att vårda och uppfostra ett barn under goda förhållanden under hela barnets uppväxttid. 
  • Förstår innebörden av lagar och förordningar vid äggdonation, och att barnet har rätt att få veta sitt genetiska ursprung.
  • Är medvetna om att både barn, föräldrar och donator i framtiden kan ha funderingar kring de förhållanden som uppstår vid en donation. 
  • Är fria från smitta av HIV, syfilis, hepatit B och C samt HTLV I och
    II. En provrörsbefruktning får bara göras om det bedöms som osannolikt att smitta förs över till kvinnan eller barnet.

 

Bakgrund

Det var den första januari 2003 som en
ny lag trädde i kraft som tillåter dels provrörsbefruktning med donatorspermier, dels provrörsbefruktning med donerade ägg, så kallad
äggdonation.

Även lesbiska par får sedan 2005 göra provrörsbefruktning med donerad sperma.

Ägg- och spermadonationsbehandlingar görs framför allt vid universitetssjukhusen och även andra kliniker kan komma ifråga, men inte privata kliniker. En donator kan vara någon paret själva valt, eller väljas av kliniken. Är det någon okänd får paret inte veta vem donatorn är. Däremot har barnet rätt att få veta vem donatorn är och kan få veta det när barnet själv
vill veta. Studier visar att det är viktigt för barnet att få veta sitt ursprung om äggdonationen och att föräldrarna själva berättar det. Många bryr sig sedan inte om att ta reda på vem donatorn är.

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig bli gravid

Källa: Vårdguiden, 1177.se,

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-08
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons