Uppdaterad: 2013-05-14

2 kommentarer

D-vitamin vaccinerar mot cancer och infarkt

Bild

Solen är viktig för din hälsa. Den kan bland annat förebygga hjärt/-kärlsjukdomar. Foto: Leif R Jansson /Scanpix

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Solen är inte bara farlig - den kan göra så att du lever längre. Är du i riskzonen för hjärtinfarkt bör du ta tillvara på solen så mycket som möjligt. Forskning visar att D-vitamin, som bildas i huden när den utsätts för solljus, kan minska hjärt-/kärlsjukdomar.

Förutom att Mats Humble är överläkare och psykiatriker, är han också D-vitaminforskare. Många studier har bekräftat hans teorier kring D-vitaminets roll för vårt välbefinnande. Exempelvis så förebygger vitaminet hjärt-/kärlsjukdomar.

- När solen är som starkast, på sommaren och hösten, är antalet hjärtinfarkter som lägst, vilket har en stark koppling till D-vitaminet, säger Mats Humble.

_______________________________

Lämplig dagsdos: Exakt dos har diskuterats sista åren och olika forskargrupperhar kommit fram till olika nivåer mellan 600 och 2000 internationella enheter, IE. EU:s motsvarighet till Livsmedelsverket, Scientific Committee for Food, anser att vi behöver 2000 IE. Studier i Sverige har visat att barn ofta har tillfredställande nivåer i blodet, men vuxna har inte studerats. Äldre som tillbringar lite tid utomhus rekommenderas av Livsmedelsverket ett tillskott med 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin per dag.

_______________________________

Vi som bor i Sverige kan ha en större risk att få brist på D-vitamin, då den största källan, cirka 80 procent, är solen. Förra året påträffades 15 fall bara i Stockholm av rakit, som är den farligaste sjukdomen som D-vitaminbrist kan ge. Men Mats Humble tror att de flesta svenskar får en alldeles för liten dos av vitaminet. Han menar bland annat att solrestriktionerna är för hårda och att det endast är mellan klockan 11-15, när solen är som starkast, som huden kan bilda d-vitamin – de timmar man avråds från att sola. För mycket solning kan leda till hudcancer, men om du inte får någon sol kan det leda till andra cancerformer.

- Men man behöver inte ligga och pressa i solen. Ungefär 20 minuter om dagen räcker, sen kan man smeta på solskyddsfaktor, säger Mats Humble.

Mörkhyade personer har svårare att bilda D-vitamin och behöver därför ofta sola mer än 20 minuter. Nu under vinterhalvåret kan ett tips var att inte använda solskyddsfaktor i sin dagkräm eller liknande.

Naturliga källor för D-vitamin:

 • Solen
 • Margarin
 • Fet fisk
 • Fiskleverolja
 • Kantareller
 • Äggula
 • Mjölk
 • Kyckling med skinn
 • Lättmejeriprodukter som är berikade med d-vitamin
 • Kosttillskott

 

D-vitamin motverkar bland annat:

 •  Hjärt-/kärlsjukdomar
 • Högt blodtryck
 • Cancer (tjocktarms-, prostata-, bukspottkörtel- och bröstcancer)
 • Diabetes typ 1
 • MS

  D-vitamin förbättrar din hälsa:

 •  Stärker skelettet
 • Påverkar upptaget av kalcium
 • Stärker immunförsvaret
 • Kan förebygga tuberkulos och influensa
 • Fertilliteten förbättrasVissa kan behöva tillskott, till exempel om du är:


 • Äldre. Ju äldre du är, desto mer dagsljus behövs för att hinna omvandla D-vitaminet.
 • Mörkhyad. Brun hud skyddar mot solen, men den tar bort en del av dagsljuseffekten vintertid också.
 • Ljushyad. Ny forskning visar att ljushyade ofta har D-vitaminbrist. Det visar studien som är publicerad i Cancer Causes and control där 1200 vuxna studerades och av dem hade 730 för lite D-vitamin i blodet och de ljushyade allra minst.
 • Bär slöja eller burka. Ljuset måste nå kinderna och ögonen för att kunna omvadlas till d-vitamin.
 • Smörjer in dig med solfaktor-kräm med UV-skydd vintertid.
   

Läkemedel som innehåller D-vitamin framställs genom fet fårull. När solen strålar mot pälsen bildas vitaminet.

 

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-16
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av LisaB

Skrivet 25/12

AD-droppar

LisaBs bild

Ja, fast de innehåller bara D-vitamin nu för tiden. BVC ger dessa droppar gratis till barn under 2 år. Längre om man har mörk hy.

Kommentar av Linda

Skrivet 18/11

Oj, jag hade ingen aning det

Lindas bild

Oj, jag hade ingen aning det detta! Nu ska jag börja laga fisk varannan dag. Finns AD-droppar fortfarande kvar? Såna man gav till barnen för 20 år sen?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons