Uppdaterad: 2014-12-08

3 kommentarer

Fästingbett kan ge feber - rätt behandling botar

Bild

Fästingen kan ge många sjukdomar, den farligaste, TBE, går att vaccinera sig emot. Fästingfebern botas med antibiotika eller läker av sig själv.

Fakta om Doxyferm

Ett antibiotikapreparat som hindrar bakteriernas tillväxt.

Varning för: Effekten av p-piller kan minska. Även många andra mediciner...

4.25
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (4 röster)

Symptom som påminner om influensa kan vara fästingfeber som orsakas av en bakterie. Rätt medicin botar på några dagar, men många går obehandlade.

Fästingfebern misstas lätt för att vara tung sommarförkylning, men med rätt behandling är den borta på ett par dagar. Istället ligger många i sängen i upp till två veckor.

Många fästingar bär på smittan och sjukdomen är vanlig, men ganska okänd, och svår att diagnostisera, enligt professor Lars Hagberg på Göteborgs Universitet, som skrivit om sjukdomen, eller ehrlichia och Anaplasma phagocytophilum som den också kallas, i en artikel på Internetmedicin.se.

  •  

Typiska symptom:

  •  Feber och frossa.
  •  Huvudvärk, trötthet och sjukdomskänsla i hela kroppen.
  •  Illamående, kräkningar och magbesvär kan förekomma.
  •  Ibland värk i muskler och leder.


Behandling:

  •  Med antibiotikan doxycyklin, det vill säga Doxyferm eller Vibramycin.

 

Det tar cirka en vecka upp till tio dagar efter bettet
innan febern bryter ut. Bästa sättet att skydda sig är att snabbt
plocka bort fästningar som kommit på kroppen och att bära långbyxor på
skogspromenaden. Både djur och människor kan drabbas.

Fästingfebern är oftast inte farlig, vanligtvis läker kroppen av sig själv och de flesta blir helt återställda.

Artikel skriven av redaktionen 2010-06-29
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av fabienne

Skrivet 13/8

behandling mot fästing

fabiennes bild

Hej,
Jag är fransyska och ville gärna veta vilken behandling ni ger mot borellia.
Här i Frankrike är läkare inte sa vana med den här sjukdom.
Min son är bara 4 ar gammal.
Tack sa mycket,
Mvh
fabienne

Kommentar av comviq

Skrivet 30/7

Fästing bett på 3 ställen!

comviqs bild

ja fick bort den på insidan av låret men nu visar de sig att jag även blivit biten på 2 ställen på bröstet har djävulsk huvud värk haft i några dagar såg fästingen först i förrgår och idag 2 liknande bett på bröstet har ont fryser svettas kliar!! Va ska ja göra vart på västkusten i 2 veckor men såg den först i förrgår o idag de betten på bröstet (Man)!

Kommentar av anonym

Skrivet 30/7

Fästing bett på 3 ställen!

anonyms bild

ja fick bort den på insidan av låret men nu visar de sig att jag även blivit biten på 2 ställen på bröstet har djävulsk huvud värk haft i några dagar såg fästingen först i förrgår och idag 2 liknande bett på bröstet har ont fryser svettas kliar!! Va ska ja göra vart på västkusten i 2 veckor men såg den först i förrgår o idag de betten på bröstet (Man)!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons