Uppdaterad: 2014-12-08

3 kommentarer

Fästingbett kan ge feber - rätt behandling botar

Bild

Fästingen kan ge många sjukdomar, den farligaste, TBE, går att vaccinera sig emot. Fästingfebern botas med antibiotika eller läker av sig själv.

Fakta om Doxyferm

Ett antibiotikapreparat som hindrar bakteriernas tillväxt.

Varning för: Effekten av p-piller kan minska. Även många andra mediciner...

4.25
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (4 röster)

Symptom som påminner om influensa kan vara fästingfeber som orsakas av en bakterie. Rätt medicin botar på några dagar, men många går obehandlade.

Fästingfebern misstas lätt för att vara tung sommarförkylning, men med rätt behandling är den borta på ett par dagar. Istället ligger många i sängen i upp till två veckor.

Många fästingar bär på smittan och sjukdomen är vanlig, men ganska okänd, och svår att diagnostisera, enligt professor Lars Hagberg på Göteborgs Universitet, som skrivit om sjukdomen, eller ehrlichia och Anaplasma phagocytophilum som den också kallas, i en artikel på Internetmedicin.se.

  •  

Typiska symptom:

  •  Feber och frossa.
  •  Huvudvärk, trötthet och sjukdomskänsla i hela kroppen.
  •  Illamående, kräkningar och magbesvär kan förekomma.
  •  Ibland värk i muskler och leder.


Behandling:

  •  Med antibiotikan doxycyklin, det vill säga Doxyferm eller Vibramycin.

 

Det tar cirka en vecka upp till tio dagar efter bettet
innan febern bryter ut. Bästa sättet att skydda sig är att snabbt
plocka bort fästningar som kommit på kroppen och att bära långbyxor på
skogspromenaden. Både djur och människor kan drabbas.

Fästingfebern är oftast inte farlig, vanligtvis läker kroppen av sig själv och de flesta blir helt återställda.

Artikel skriven av redaktionen 2010-06-29
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av fabienne

Skrivet 13/8

behandling mot fästing

fabiennes bild

Hej,
Jag är fransyska och ville gärna veta vilken behandling ni ger mot borellia.
Här i Frankrike är läkare inte sa vana med den här sjukdom.
Min son är bara 4 ar gammal.
Tack sa mycket,
Mvh
fabienne

Kommentar av comviq

Skrivet 30/7

Fästing bett på 3 ställen!

comviqs bild

ja fick bort den på insidan av låret men nu visar de sig att jag även blivit biten på 2 ställen på bröstet har djävulsk huvud värk haft i några dagar såg fästingen först i förrgår och idag 2 liknande bett på bröstet har ont fryser svettas kliar!! Va ska ja göra vart på västkusten i 2 veckor men såg den först i förrgår o idag de betten på bröstet (Man)!

Kommentar av anonym

Skrivet 30/7

Fästing bett på 3 ställen!

anonyms bild

ja fick bort den på insidan av låret men nu visar de sig att jag även blivit biten på 2 ställen på bröstet har djävulsk huvud värk haft i några dagar såg fästingen först i förrgår och idag 2 liknande bett på bröstet har ont fryser svettas kliar!! Va ska ja göra vart på västkusten i 2 veckor men såg den först i förrgår o idag de betten på bröstet (Man)!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.

Annons