Uppdaterad: 2011-04-25

Kommentera

Forskaren Urban Fagerholm - följ honom här!

Bild

Urban Fagerholm har en forskartjänst på Astrazeneca och har nyligen kommit ut med första boken Förutfattad medicin. Följ honom på Farmaceutbloggen på Dina mediciner.

Vad händer med mig och med det piller jag stoppar i mig, kan man fundera ibland. Urban Fagerholm vet. Han är forskare på Sveriges största läkemedelsbolag, har nyligen kommit ut med en bok och nu bloggar han för Dina mediciner.

Varför är du intresserad av läkemedel?

  - Jag tyckte redan tidigt att mediciner var spännande, och till viss del påverkades jag nog av att min mamma hade jobbat på apotek. Jag kände också att farmacistudier och forskning var något jag ville ägna mig åt.

Att forska inom området och utveckla metoder ger mig den intellektuella stimulans och kreativitet jag behöver, och samtidigt bidrar jag till något som förhoppningsvis gynnar världshälsan.

Sen är det så att många människor inte riktigt känner till vad läkemedel är och hur de verkar, och därför känner viss oro och misstro. I värsta fall kan sådana uppfattningar och känslor leda till att patienter avstår från förskrivna mediciner eller väljer missgynnsamma behandlingar, vilket i sin tur kan leda till förvärrade symtom och dödsfall.

Min bok Förutfattad medicin är ett försök att ge allmänheten en inblick i läkemedelsvärlden och bättre förståelse för vårdalternativen. Förhoppningsvis kommer detta både läkemedelsetablissemanget och patienter till gagn.

 

Urban Fagerholms blogg på Dina mediciner

 

Vilka läkemedel har du varit med om att utveckla?

- Som för de allra flesta inom läkemedelsforskningen- och branschen har jag inte varit med och tagit fram något läkemedel. För det första är det ytterst få av alla substanser man testar som uppnår de kriterier på effekt, säkerhet och exklusivitet man satt upp, och för dessa tar det i snitt ungefär 12 år från idé till marknad.

Men faktiskt är jag och några kollegor från tio år tillbaka i tiden nära att nå målet, även om vi inte längre är inblandade. Det gäller forskning och dokumentation för en smärtstillande substans med skydd mot mage-tarmbiverkningar och med blodtryckssänkande egenskaper vi jobbade med under fem års tid skickades nyligen in till amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för ansökan om godkännande och lansering.

Vad är det svåraste i utvecklingen av nya läkemedel?

- Jag skulle säga att höga utvecklingskostnader, lång utvecklingstid, hård granskning och svårigheter att finna orsaker, ämnen och angreppssätt för komplicerade sjukdomsbilder är de största utmaningarna.

En ytterst liten andel av alla testade substanser lyckas bli läkemedel, och av dessa är det endast en tredjedel som lyckas tjäna in utvecklings- och marknadsföringskostnaderna. Extra svårt är det att ta fram läkemedel där behandlingen inte är kronisk och där antalet patienter är begränsat. Med stor risk att misslyckas finns också ett naturligt hinder för investeringar.

Många av de ämnen man finner och försöker utveckla är inte tillräckligt effektiva -jämfört med konkurrerande produkter eller placebo- eller har alltför uttalade biverkningsmönster i relation till de gynnsamma effekterna. För att lyckas ta fram bästa möjliga produkter behövs metoder som tidigt kan förutspå hur ämnen verkar och omsätts i kroppen, och inom det området finns förbättringspotential. Det är för övrigt inom det området jag själv är mest aktiv.

Varför bloggar du på Dina mediciner?

- Jag känner ett behov att upplysa om mediciner i allmänhet och om de kunskaper och erfarenheter jag förvärvat, och anser det viktigt att patienter och etablissemanget möts i diskussioner kring medicinsk vård. Den möjligheten får jag på Dina mediciner. Bakom detta ligger inte minst historien där nära anhörig drabbades av slarv med eller okunskap om diagnostik och därför gick bort alltför tidigt. Om jag genom bloggandet och boken kan bidra till att sådant undviks så har jag nått ett viktigt mål.

Varmt välkommen Urban!

Ställ gärna frågor till Urban Fagerholm och följ honom på farmaceutbloggen

 

Önskar du ett ex av Urban Fagerholms bok Förutfattad medicin? Mejla namn och adress till redaktionen@dinamediciner.se, så skickar vi ett ex till de fem första!


Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle Smärta

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons