Uppdaterad: 2011-04-25

Kommentera

Forskaren Urban Fagerholm - följ honom här!

Bild

Urban Fagerholm har en forskartjänst på Astrazeneca och har nyligen kommit ut med första boken Förutfattad medicin. Följ honom på Farmaceutbloggen på Dina mediciner.

Vad händer med mig och med det piller jag stoppar i mig, kan man fundera ibland. Urban Fagerholm vet. Han är forskare på Sveriges största läkemedelsbolag, har nyligen kommit ut med en bok och nu bloggar han för Dina mediciner.

Varför är du intresserad av läkemedel?

  - Jag tyckte redan tidigt att mediciner var spännande, och till viss del påverkades jag nog av att min mamma hade jobbat på apotek. Jag kände också att farmacistudier och forskning var något jag ville ägna mig åt.

Att forska inom området och utveckla metoder ger mig den intellektuella stimulans och kreativitet jag behöver, och samtidigt bidrar jag till något som förhoppningsvis gynnar världshälsan.

Sen är det så att många människor inte riktigt känner till vad läkemedel är och hur de verkar, och därför känner viss oro och misstro. I värsta fall kan sådana uppfattningar och känslor leda till att patienter avstår från förskrivna mediciner eller väljer missgynnsamma behandlingar, vilket i sin tur kan leda till förvärrade symtom och dödsfall.

Min bok Förutfattad medicin är ett försök att ge allmänheten en inblick i läkemedelsvärlden och bättre förståelse för vårdalternativen. Förhoppningsvis kommer detta både läkemedelsetablissemanget och patienter till gagn.

 

Urban Fagerholms blogg på Dina mediciner

 

Vilka läkemedel har du varit med om att utveckla?

- Som för de allra flesta inom läkemedelsforskningen- och branschen har jag inte varit med och tagit fram något läkemedel. För det första är det ytterst få av alla substanser man testar som uppnår de kriterier på effekt, säkerhet och exklusivitet man satt upp, och för dessa tar det i snitt ungefär 12 år från idé till marknad.

Men faktiskt är jag och några kollegor från tio år tillbaka i tiden nära att nå målet, även om vi inte längre är inblandade. Det gäller forskning och dokumentation för en smärtstillande substans med skydd mot mage-tarmbiverkningar och med blodtryckssänkande egenskaper vi jobbade med under fem års tid skickades nyligen in till amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för ansökan om godkännande och lansering.

Vad är det svåraste i utvecklingen av nya läkemedel?

- Jag skulle säga att höga utvecklingskostnader, lång utvecklingstid, hård granskning och svårigheter att finna orsaker, ämnen och angreppssätt för komplicerade sjukdomsbilder är de största utmaningarna.

En ytterst liten andel av alla testade substanser lyckas bli läkemedel, och av dessa är det endast en tredjedel som lyckas tjäna in utvecklings- och marknadsföringskostnaderna. Extra svårt är det att ta fram läkemedel där behandlingen inte är kronisk och där antalet patienter är begränsat. Med stor risk att misslyckas finns också ett naturligt hinder för investeringar.

Många av de ämnen man finner och försöker utveckla är inte tillräckligt effektiva -jämfört med konkurrerande produkter eller placebo- eller har alltför uttalade biverkningsmönster i relation till de gynnsamma effekterna. För att lyckas ta fram bästa möjliga produkter behövs metoder som tidigt kan förutspå hur ämnen verkar och omsätts i kroppen, och inom det området finns förbättringspotential. Det är för övrigt inom det området jag själv är mest aktiv.

Varför bloggar du på Dina mediciner?

- Jag känner ett behov att upplysa om mediciner i allmänhet och om de kunskaper och erfarenheter jag förvärvat, och anser det viktigt att patienter och etablissemanget möts i diskussioner kring medicinsk vård. Den möjligheten får jag på Dina mediciner. Bakom detta ligger inte minst historien där nära anhörig drabbades av slarv med eller okunskap om diagnostik och därför gick bort alltför tidigt. Om jag genom bloggandet och boken kan bidra till att sådant undviks så har jag nått ett viktigt mål.

Varmt välkommen Urban!

Ställ gärna frågor till Urban Fagerholm och följ honom på farmaceutbloggen

 

Önskar du ett ex av Urban Fagerholms bok Förutfattad medicin? Mejla namn och adress till redaktionen@dinamediciner.se, så skickar vi ett ex till de fem första!


Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle Smärta

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons