koaguleringstestare_Roche150
På prov har äldre som går på behandling med blodförtunnande medlet warfarin fått testa sitt blodvärde hemma med liten sticka, istället för att åka till vårdcentralen. Enklare och säkrare var målsättningen.

I sex kommuner i Sydöstra Sverige har 104 människor över 70 år, som går på behandling med blodförtunnande, fått prova en annan kontrollmetod för att få rätt dos, skriver Janusinfo som rapporterar från Läkaresällskapets Riksstämma i Göteborg i veckan.

Warfarin är ett medel som tunnar ut blodet och gör det mer lättflytande och mindre koagulerande, med syfte att undvika propp och hjärtinfarkt. Det är en av de vanligaste läkemedlen för äldre, men det kan ge allvarliga biverkningar.

För hög dos och för lättflytande blod kan leda till inre blödningar. För att varje individ ska få rätt dos krävs täta kontroller av blodet.

Istället för att åka in och kontrollera PK-värdet, som det heter, har en grupp äldre nu fått testa att ta provet hemma. Provet har då istället gjorts genom att en liten apparat, en Coagucheck, som gör ett minimalt hål utan att det känns, och sedan mäts blodet av automatiskt. Allt kan göras av patienten hemma, själv. Det hela är över på några minuter. Sedan rapporteras värdet in per telefon.

Hittills har försöket fallit väl ut.

– Personalen upplever att vi har vunnit restid. Patienterna tycker det går fortare, smidigare och inte gör lika ont. De vill inte återgå till venös provtagning, säger  Ann Lindelöf, distriktsköterska på vårdcentralen Vikbolandet som gör experimentet tillsammans med Roche, till Janusinfo.

Nu ska experimentet utvärderas, kostnader för stickorna i relation till tidsvinsterna och kundernas kommentarer ska läggas ihop.


Av Dina mediciner
3 december, 2010

7 kommentarer

  • Av hej svejs in lingon-skogen 15 augusti, 2014

    ???
    Kontrollerad av läkare eller tillverkare?

  • Av anonym 15 augusti, 2014

    zzz
    xxx

  • Av anonym 15 augusti, 2014

    En som har erfarenhet av att stånga en betong vägg
    Utvecklade coagucheck som kopplades till en databas där läkaren kunde se trenden/mätningen.

    Även andra mätinstrument kunde kopplas till systemet. Vikt, blod-tryck ETC

    Intresse = 0.
    Läkaren får betalt/besök.
    2 ”problem” 2 besök.
    I Tyskland var tillverkaren INTE intresserad då det är vanligt med husläkare. Det dyra och personalkrävande systemet vill dom inte bli av med.
    Det är inget tekniskt ”problem” utan snarare ett strukturellt problem.

  • Förstår dig.
    Jag förstår dig mycket väl. Jag började med waran när jag var 17 år, alltså 10 år sedan och har sedan dess mer eller mindre fått besöka vårdcentralen 2-3 ggr i månaden… för mig hade en självtestningsapprat gjort livet så mycket enklare. DÅ jag verkligen har velat varit ute och rest men ibland fått avstå för att det inte funnits möjlighet till att testa mitt pk där. Hade jag fått en apparat så hade inte det problemet existerat, då jag även ska äta waran resten av livet så kommer ju sjukvården tjäna på att ge mig en apparat istället för att låta mig ta blodprover på vårdcentralen resten av mitt liv. Den summa man själv betalar är egentligen bara en bråkdel av vad vården får betala för alla prover under en livstid. Så jag förstår faktiskt inte varför de som har diabetes får sina apparater men inte vi?

  • Av Bengt Berglund 28 juli, 2011

    uutbildning 3 veckor ??
    Jag jobbar utomlands, Irland, och där kostar en test 30€ (270kr ca) Att testa varje vecka kostar alltå en del. Närjag är hemma i Sverige testar jag så klart här men mest blir det på Irland.
    Testen som min husläkare på Irland utför sker just med en sån dör liten manick, typ Coaugucheck, och jag får resultatet inom 60 sek. Jag har frågat dom om apparaten är tilförlitlig och dom verkar helt oförstående inför frågan.
    Jag är berdd att höpa en apparat men då hör jag från USÖ (regionssjukhuset i Örbro) att jag måste gå en kurs på 3 veckor först ! Jag har som sagt sett hur det utförs vid ett antal tillfällen och skulle utan vidare kunna utföra det idag utan utbildning. Nu talar jag inte om att sköta doseringen, bara mätningen i sig och sen rapportra till ex PK-mottagningen på USÖ, som för övrigt servat mig perfekt och varit tillmötesgående på alla sätt.
    Om det nu krävs 3 veckors utbildning kan jag då bara be min Läkae på Irlad att gå igenom apparaten, typ 30 min, och att jag sen friskriver USÖ från ansvaret för dosering. Dvs dom utför doserings-rekommendationer men ansvaret är mitt ?

    regards
    bebe

  • Coagucheck gör det enklare
    Vilket landsting hör du till? Det kanske inte är omöjligt för dig att få en coagucheck på recept.

  • Av PillanT 22 december, 2010

    När får vi övriga ta del av den fördelen??
    Jag är en kvinna på 37 år som har drabbats av en DVT 2005, där man senare upptäckte att jag är homozygot APC-resistent, dvs min risk för blodproppar ökar x 60. Vi är ca 2000 personer i Sverige med denna sjukdom. Jag har nyligen återigen drabbats, denna gång av en omfattande lungembolie, bilateralt och på segmentell och subsegmentell nivå – dvs jag har varit och är väldigt sjuk, jag har ett hoppande INR-värde och får springa på waranmottagningen var 3:e dag.
    Visst finns denna apparat på marknaden – för över 6000kr…..!!
    Diabetespatienter har sina apparater för att kontrollera sina värden, dessa de får av sjukvården, många andra diagnoser har liknande hjälpmedel. Hur kommer det sig att jag, en ”aktiv student på högskolenivå” ska tvingas missa enormt mycket av min utbildning, tvingas sitta 1-1½ timme per gång i ett väntrum – var tredje dag?? Först hette det att det bara är de första två veckorna man går så ofta – jag är inne på min 10 vecka nu… Gång efter gång samtalar jag med min waranmottagning om svårigheterna i min vardag men svaret blir om och om igen att den bara finns att köpa och att varje patient får bekosta den själv.
    Om man nu ska göra denna typ av studie – varför inte göra den på oss, som ex. inte får vara sjukskrivna pga våra diagnoser, vi som är mitt i livet och får dessa käppar inslängda framför våra ben. Istället väljer man att låta studien baseras på att underlätta för personal som slipper följa med sina boende/vårdtagare till distrikssköterskan. Jag förstår svårigheten i att äldre inte har det lika enkelt att ta sig runt överallt men samtidigt sitter jag, som 3barnsmor och vänder klockan runt och bak och fram i hopp om att finna tid till att vara annat än patient – kanske till och med mamma…? Denna apparat skulle ge mig en möjlighet till att INTE hospitaliseras och bli deprimerad över att mitt liv springer förbi mina ögon… Ett köp är uteslutet då det inte finns någon som helst möjlighet för mig att få fram pengarna… Så det är bara att vackert springa mellan skola, fritids, dagis, sjukhus, hemmet, sjukhus, skola, sjukhus m.m. Det är tröttsamt, det är orättvist och det gör mig deprimerad…..!

Comments are closed.