bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-05-23

Kommentera

Hjälp spermierna med mikroinjektion

Bild

Vid en mikroinjektion öppnas det sega hölje som omsluter ägget och spermien släpps in för att den ska kunna göra sitt jobb och befrukta ägget.

Om spermierna är få eller lite långsamma kan de få en extra puff in i ägget.

Om mannen har få spermier, eller spermier med dålig rörlighet, går det att släppa in en spermie i ett ägg. Den varianten av provrörsbefruktning kallas mikroinjektion, eller ICSI, vilket är en förkortning för
intracytoplasmatisk spermieinjektion. Behandlingen skiljer sig inte mycket från en vanlig provrörsbefruktning. Läs mer om hur det går till att göra barn i provrör.

Det går till så här:

  1. Äggen hämtas ut ur äggstocken på samma sätt som vid en vanlig provrörsbefruktning. Läs mer om provrörsbefruktning här.
  2. Mannen har lämnat spermier samma dag och en av dem sprutas direkt in i ägget med hjälp av en väldigt tunn nål.
    Sedan bevakas äggen att de befruktats och börjar växa.

 

Därför behöver spermien hjälp

Vid ägglossningen omges ägget av ett segt hölje som kallas för cumulus.
Detta hölje måste brytas ner av enzymer som normalt finns på spermierna. Till detta behövs många spermier för att påverka höljet till att bli genomsläppligt för den spermie som ska in och befrukta ägget. Sedan väl höljet brutits ner, är spermierna framme vid äggskalet. Även äggskalet behöver påverkas av enzym för att bli genomsläppligt för spermien. När den första spermien har trängt igenom stängs äggskalet för
ytterligare spermier.

Läs mer: Behandlingarna som hjälper dig att bli gravid

Källa: 1177.se, IVF-kliniken.se,

Artikel skriven av redaktion 2012-05-08
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons