Uppdaterad: 2011-04-24

Kommentera

"Jodtabletter onödigt i Sverige"

Efter kärnkraftsolyckan i Japan har jodtabletterna tagit slut på svenska Apotek och många har köpt dyra tabeltter på nätet. Helt i onödan är svenska myndigheters bedömning.

Jodtabletter ger en cancerskyddande effekt för sköldkörteln vid radioaktiv strålning. Efter att kärnkraftsverken i Fukushima i Japan skadats efter jordbävningen läcker en viss strålning ut och många har börjat hamstra jodtabletter. Kanske i onödan. Strålningen kan inte nå Sverige i någon hälsofarlig omfattning, menar svenska myndigheter.

Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att risken för att Sverige ska drabbas av farliga halter av strålning är "obefintlig".

Tabletterna består av kaliumjod och förutom den cancerskyddande effekten kan de också i sällsynta fall ge allvarliga allergiska reaktioner. Förutom att de är onödiga kan de alltså ge allvarliga biverkningar och Läkemedelsverket avråder därför att använda jodtabletter i nuläget.

Men i Japan är jodtabletter att rekommendera. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten och Utrikesdepartementet, UD,
rekommenderar att alla som vistas inom en radie av 25 mil från Fukushimas
kärnkraftverk ska ta jodtabletter.

Vuxna får inte cancer i sköldkörteln av strålning. " Personer över 40 år behöver inte ta jodtabletter eftersom man i
den åldern inte har funnit någon ökning av frekvensen strålframkallad
sköldkörtelcancer", skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin hemsida.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-03-21
Dina mediciners bild

Kategorier:

Cancer

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons