Uppdaterad: 2010-05-03

9 kommentarer

Mats obotliga trötthet - nu ska den utredas: Del 1

Bild

Namn: Mats Arne Larsson Född: 20 mars 1980 Längd: 184 cm Vikt: 76 kg Yrke: Skidåkare Bor: Östersund Familj: Flickvännen Jenny Klubb: Åsarna IK Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Skidåkaren Mats Larsson är på topp, han kom fyra i slottsprintern i vintras och han satsar nu på att vinna VM i Oslo nästa år. Samtidigt lider han av en svår trötthet och utdragna förkylningar. Nu ska han utredas. "Äntligen, jag hoppas att man hittar något nu", säger han.

Längdskidåkare är de som har bäst kondition av alla elitidrottare, mätt i syreupptagnings-förmåga. Sverige är bra på längdskidor och Mats Larsson har vunnit SM-guld två gånger. Ändå är han trött, blir sjuk ofta och nu tänker han inte stå ut med det längre.

- När jag är inne i en trötthetsperiod är jag så trött att jag inte vill gå upp ur sängen på morgon, säger sprintern Mats Larsson.


Själv är han
inte särskilt orolig. Det är ett tillstånd som pågått länge och blir inte direkt värre. Känslan är snarare desperat, han är beredd att göra allt för att slippa den kvävande tröttheten. En känsla han delar med många som lider av långvarig trötthet.
Som elitidrottare gör han ändå allting dokumenterat "rätt" och nyttigt.

- Jag och min flickvän är intresserade av kosten och vi äter förstås alltid rätt för att kunna träna som vi gör. Jag tränar cirka två pass om dagen, har två vilodagar i veckan och nu har jag faktiskt semester, men det gör egentligen ingen skillnad, berättar Mats.

Huvudvärk, led- och muskelvärk, krånglande mage och en sjukdomskänsla i kroppen utan att ha feber, ont i halsen eller några andra vanliga förkylningssymptom. Även om han har det ofta också. Förkylningarna håller i sig länge. Det börjar med halsont, sedan sätter det sig i lungorna eller i bihålorna.

- Det kan ta uppåt åtta veckor innan jag blir bra. Det är klart att det är en oro, det sätter sig i huvudet också, men det är inte bara det, säger han.


Som många elitidrottare
har Mats regelbundet kontakt med läkare, kroppen kontrolleras inför tävlingar och regelbundna uppföljningar görs. Men den här typen av diffusa problem har inte Mats fått hjälp med. Nu har Mats insett att tröttheten och sjukdomsperioderna kommer inte gå över av sig själv. Det är nu det gäller.

Sedan ett par veckor har han fått hjälp av näringsfysiologen Magnus Nylander.

- Nu försöker vi göra en jättesatsning och vi ska ta reda på vad som är fel. Det är intressant med Mats, han är en av världens snabbaste skidåkare, men det finns uppenbarligen något hos Mats som inte är som det ska. En känslighet eller en obalans som stör honom, vad ska vi försöka ta reda på.

Målet är VM i Oslo 2011.

- Det vore roligt om han kunde få vara pigg och stark då och då är det är viktigt att han kan hålla sig frisk. Ska han hålla vad vi hoppas på vid VM måste han kunna träna hela året, säger Magnus Nylander.

Tester som Magnus Nylander låtit Mats gå igenom:

  •  Allergier. Mats har blivit allergitestad för nästan alla ämnen som finns. Havre och valnötter var två ämnen som inte togs emot väl av
    kroppens immunförsvar.
  •  Sköldkörteln. Vidare tittar Nylander på sköldkörteln, den körtel som sitter bakom adamsäpplet på halsen och
    reglerar mycket av kroppens funktioner och hormoner. Bland annat värme, kyla och förmågan att ta upp energin i maten. Det vanligaste testet för sköldkörteln är ett blodprov som mäter TSH. Det var normalt, men Magnus Nylander misstänker ändå att det kan vara något med den.
    Han gick vidare och fann Scandlab i Sverige som skickar urintest till USA, för att mäta det samlade värdet under ett dygn och svaren väntas nästa vecka. Dina mediciner kommer att rapportera vidare då.
  •  Binjuren. Binjuren reglerar kortisolnivåerna och om de är i obalans kan trötthet uppstå, menar Nylander, och Mats har fått lämna salivprover.
  •  Magen. Syrenivåerna i magen och tarmarna.

Kan du beskriva trötthetskänslan?


- På kvällen, när du är upp sent och bara vill gå och lägga dig för att du är så trött. Så kan det kännas på morgonen när jag vaknat. Även om jag sovit en lång natt, då känns det inte normalt, säger Mats.


Det måste vara förödande för karriären?

- Som tur är kommer jag tillbaka ganska fort efter en sjukdom, jag svarar snabbt på träningen och kan göra bra resultat efter en inte allt för
lång tid. Men det är fruktansvärt tråkigt, det är ju mitt jobb som jag älskar att göra. När jag är sjuk kan jag inte gå till jobbet.

Ett par perioder varje år infinner sig tröttheten. De kan vara i månader.

Att träna för OS eller VM pressar hårt och träningen måste ligga precis på gränsen till för mycket, för att ge önskat resultat. Men det får inte
bli för mycket.

- Jag har två vilodagar i veckan, sedan är
jag väldigt försiktig. Känner jag det minsta lilla tar jag det lungt.

Är de andra i landslaget lika trötta ibland?

- Jag vet inte, vi pratar inte så mycket om sådant här. På läger är vi alla fruktansvärt slitna, då måste man sova efter ett pass. Men, som nu när vi egentligen har semester, då borde man vara piggare. Jag känner skillnaden på att vara sliten efter hård träning och den här tröttheten som jag har, säger Mats Larsson. Vi som jobbar med kroppen blir ju ganska bra på att känna in.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-04-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/12

Låter som borrelia

anonyms bild

Låter som borrelia

Kommentar av Anna-stina

Skrivet 20/1

låg ämnesomsättning, trötta binjurar, L tyrosinbrist?

Anna-stinas bild

För några år sedan så led jag också av en fruktansvärd trötthet och sjukdomskänsla med flera olika symptom såsom mycket lågt blodtryck, ständigt lågt blodsocker, problem med bihålor och "halsont". Jag var inne i en intensiv träningsperiod, tröttheten som från början bara kändes några timmar efter ett träningspass blev mer och mer ihållande.

Genom att prova mig fram så kom jag iallafall på att ämnesomsättningen var mycket låg, exakt varför visste jag inte, Kortisolnivåerna var också mycket låga, allt enligt scandlabs tester. Jag provade torkad sköldkörtel från gris samt torkad binjurebark från ko som intensivkur (beställningsinfo, doseringsanvisningar mm leta på internet)vilket gav mig ett rejält uppsving, sedan så har jag hela tiden ätit aminosyran L tyrosin 500 - 1500 mg)som är livsviktig i sköldkörtelns produktion av ämnesomsättnings hormonerna samt binjurarnas produktion av kortisol och adrenalin (vakenhetshormoner, behövs för att allt skall fungera i kroppen). L tyrosinbrist uppkommer inte sällan vid hård träning samt vid strikt diet, vid fysisk och/eller psykisk stress.

Med för lite sköldkörtelhormoner på cellnivå (och inte i blodet, blodprov kan vara mycket missvisande, du kan lida av hypotyreos men ha normala blodprov)så fungerar inte metabolismen vilket leder till att kroppen och hjärnan inte har någon energi, cellandningen blir också negativt påverkad av låg ämnesomsättning vilket leder till syrebrist på cellnivå, vilket leder till ännu mer trötthet och symptom.

Sedan är det inte fel att komplettera med vitamin och mineraltillskott. B vitaminer (rejäl dosering), jod och selen till sköldkörtelns produktion av hormoner och magnesium 500 mg, zink 50 - 100 mg, pantotensyra 1000 mg, biotin 4000 mcq, b 6 vitamin 50 - 100 mg, folsyra 400 mcq och megadosering av c vitamin 2000 mcq (gärna time release)för att stötta upp binjurarna om de är trötta.

Vidare så undviker jag socker och snabba kolhydrater samt mycket stärkelserika kolhydrater såsom vitt ris, vit pasta och potatis, äter endast quinoa samt råris, undviker alla sorters bröd utom hårt bröd med största delen fullkorn såsom sportknäckeplus.

Kanske kan det som jag skrivit hjälpa dig, eller någon annan, hoppas det!

/Anna

Kommentar av anonym

Skrivet 13/1

Det trötta folket

anonyms bild

Hej,

Jag rekommenderar Mats Larsson och Magnus Nylander att läsa den nyutgivna boken "Det trötta folket, T4, T3...", ett evolutionsmedicinskt perspektiv på sköldkörteln och mitokondriernas betydelse för hälsa, skriven av läkare Helena Rooth Svensson.

Här behandlas bl a hennes kliniska erfarenheter, samt fallbeskrivningar, av patienter som trots normala sköldkörtelvärden (enligt lab-prover) lider av låg ämnesomsättning.

Boken kan beställas genom att mejla: forlag@heroscare.se. Kostnad: 198kr + frakt 30kr.

Kommentar av anonym

Skrivet 27/4

P1

anonyms bild

Jag läste om en kvinna som hade samma symtom, bihålorna mm. Hon hade någon immunbrist som inte var så lätt att hitta. Hon fick gammaglobulinsprutor så blev hon bra. sjukdomen kallades för P1.

Kommentar av Inga-Lena

Skrivet 26/5

Jag tycker att du ska kolla

Inga-Lenas bild

Jag tycker att du ska kolla födoämnesallergier också.Att äta det man inte tål ger inflammationer i kroppen och annan "oreda".Det bästa inom området är Imupro som ett lab i Tyskland har.www.imupro.com.

Kommentar av anonym

Skrivet 2/5

Magnesiumbrist?

anonyms bild

Kan det vara brist på magnesium, det är ju ganska vanligt när man tränar hårt?

Kommentar av Ann-Christine

Skrivet 28/4

Sköldkörteln

Ann-Christines bild

Det är är spännande! Kan knappt vänta tills svaren kommer. Är det sköldkörteln och visar då Scanlabs tester något?? Har prover på antikroppar tagits?

Kommentar av skidåkarn

Skrivet 28/4

Imponerande!

skidåkarns bild

Otroligt starkt att kunna träna och tävla på den nivån utan att känna sig helt frisk. Hoppas han hittar svaret på sina frågor.

Kommentar av anonym

Skrivet 26/12

Kan vara borrelia. Har du

anonyms bild

Kan vara borrelia. Har du blivit fästingbiten?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons