MatsLarssonstrotthet_scanpix250
Skidåkaren Mats Larsson är på topp, han kom fyra i slottsprintern i vintras och han satsar nu på att vinna VM i Oslo nästa år. Samtidigt lider han av en svår trötthet och utdragna förkylningar. Nu ska han utredas. "Äntligen, jag hoppas att man hittar något nu", säger han.

Längdskidåkare är de som har bäst kondition av alla elitidrottare, mätt i syreupptagnings-förmåga. Sverige är bra på längdskidor och Mats Larsson har vunnit SM-guld två gånger. Ändå är han trött, blir sjuk ofta och nu tänker han inte stå ut med det längre.
- När jag är inne i en trötthetsperiod är jag så trött att jag inte vill gå upp ur sängen på morgon, säger sprintern Mats Larsson.


Själv är han
inte särskilt orolig. Det är ett tillstånd som pågått länge och blir inte direkt värre. Känslan är snarare desperat, han är beredd att göra allt för att slippa den kvävande tröttheten. En känsla han delar med många som lider av långvarig trötthet. Som elitidrottare gör han ändå allting dokumenterat "rätt" och nyttigt.
- Jag och min flickvän är intresserade av kosten och vi äter förstås alltid rätt för att kunna träna som vi gör. Jag tränar cirka två pass om dagen, har två vilodagar i veckan och nu har jag faktiskt semester, men det gör egentligen ingen skillnad, berättar Mats.

Huvudvärk, led- och muskelvärk, krånglande mage och en sjukdomskänsla i kroppen utan att ha feber, ont i halsen eller några andra vanliga förkylningssymptom. Även om han har det ofta också. Förkylningarna håller i sig länge. Det börjar med halsont, sedan sätter det sig i lungorna eller i bihålorna.
- Det kan ta uppåt åtta veckor innan jag blir bra. Det är klart att det är en oro, det sätter sig i huvudet också, men det är inte bara det, säger han.


Som många elitidrottare
har Mats regelbundet kontakt med läkare, kroppen kontrolleras inför tävlingar och regelbundna uppföljningar görs. Men den här typen av diffusa problem har inte Mats fått hjälp med. Nu har Mats insett att tröttheten och sjukdomsperioderna kommer inte gå över av sig själv. Det är nu det gäller.
Sedan ett par veckor har han fått hjälp av näringsfysiologen Magnus Nylander.

- Nu försöker vi göra en jättesatsning och vi ska ta reda på vad som är fel. Det är intressant med Mats, han är en av världens snabbaste skidåkare, men det finns uppenbarligen något hos Mats som inte är som det ska. En känslighet eller en obalans som stör honom, vad ska vi försöka ta reda på.

Målet är VM i Oslo 2011.

- Det vore roligt om han kunde få vara pigg och stark då och då är det är viktigt att han kan hålla sig frisk. Ska han hålla vad vi hoppas på vid VM måste han kunna träna hela året, säger Magnus Nylander.

Tester som Magnus Nylander låtit Mats gå igenom:

  •  Allergier. Mats har blivit allergitestad för nästan alla ämnen som finns. Havre och valnötter var två ämnen som inte togs emot väl av kroppens immunförsvar.
  •  Sköldkörteln. Vidare tittar Nylander på sköldkörteln, den körtel som sitter bakom adamsäpplet på halsen och reglerar mycket av kroppens funktioner och hormoner. Bland annat värme, kyla och förmågan att ta upp energin i maten. Det vanligaste testet för sköldkörteln är ett blodprov som mäter TSH. Det var normalt, men Magnus Nylander misstänker ändå att det kan vara något med den. Han gick vidare och fann Scandlab i Sverige som skickar urintest till USA, för att mäta det samlade värdet under ett dygn och svaren väntas nästa vecka. Dina mediciner kommer att rapportera vidare då.
  •  Binjuren. Binjuren reglerar kortisolnivåerna och om de är i obalans kan trötthet uppstå, menar Nylander, och Mats har fått lämna salivprover.
  •  Magen. Syrenivåerna i magen och tarmarna.


Kan du beskriva trötthetskänslan?
- På kvällen, när du är upp sent och bara vill gå och lägga dig för att du är så trött. Så kan det kännas på morgonen när jag vaknat. Även om jag sovit en lång natt, då känns det inte normalt, säger Mats.


Det måste vara förödande för karriären?

- Som tur är kommer jag tillbaka ganska fort efter en sjukdom, jag svarar snabbt på träningen och kan göra bra resultat efter en inte allt för lång tid. Men det är fruktansvärt tråkigt, det är ju mitt jobb som jag älskar att göra. När jag är sjuk kan jag inte gå till jobbet.


Ett par perioder varje år infinner sig tröttheten. De kan vara i månader.


Att träna för OS eller VM pressar hårt och träningen måste ligga precis på gränsen till för mycket, för att ge önskat resultat. Men det får inte bli för mycket.
- Jag har två vilodagar i veckan, sedan är jag väldigt försiktig. Känner jag det minsta lilla tar jag det lungt.


Är de andra i landslaget lika trötta ibland?
- Jag vet inte, vi pratar inte så mycket om sådant här. På läger är vi alla fruktansvärt slitna, då måste man sova efter ett pass. Men, som nu när vi egentligen har semester, då borde man vara piggare. Jag känner skillnaden på att vara sliten efter hård träning och den här tröttheten som jag har, säger Mats Larsson. Vi som jobbar med kroppen blir ju ganska bra på att känna in.

Av Hanna Brodda
26 april, 2010

9 kommentarer

  • Av anonym 26 december, 2014

    Kan vara borrelia. Har du
    Kan vara borrelia. Har du blivit fästingbiten?

  • Av anonym 26 december, 2014

    Låter som borrelia
    Låter som borrelia

  • Av Anna-stina 20 januari, 2012

    låg ämnesomsättning, trötta binjurar, L tyrosinbrist?
    För några år sedan så led jag också av en fruktansvärd trötthet och sjukdomskänsla med flera olika symptom såsom mycket lågt blodtryck, ständigt lågt blodsocker, problem med bihålor och ”halsont”. Jag var inne i en intensiv träningsperiod, tröttheten som från början bara kändes några timmar efter ett träningspass blev mer och mer ihållande.

    Genom att prova mig fram så kom jag iallafall på att ämnesomsättningen var mycket låg, exakt varför visste jag inte, Kortisolnivåerna var också mycket låga, allt enligt scandlabs tester. Jag provade torkad sköldkörtel från gris samt torkad binjurebark från ko som intensivkur (beställningsinfo, doseringsanvisningar mm leta på internet)vilket gav mig ett rejält uppsving, sedan så har jag hela tiden ätit aminosyran L tyrosin 500 – 1500 mg)som är livsviktig i sköldkörtelns produktion av ämnesomsättnings hormonerna samt binjurarnas produktion av kortisol och adrenalin (vakenhetshormoner, behövs för att allt skall fungera i kroppen). L tyrosinbrist uppkommer inte sällan vid hård träning samt vid strikt diet, vid fysisk och/eller psykisk stress.

    Med för lite sköldkörtelhormoner på cellnivå (och inte i blodet, blodprov kan vara mycket missvisande, du kan lida av hypotyreos men ha normala blodprov)så fungerar inte metabolismen vilket leder till att kroppen och hjärnan inte har någon energi, cellandningen blir också negativt påverkad av låg ämnesomsättning vilket leder till syrebrist på cellnivå, vilket leder till ännu mer trötthet och symptom.

    Sedan är det inte fel att komplettera med vitamin och mineraltillskott. B vitaminer (rejäl dosering), jod och selen till sköldkörtelns produktion av hormoner och magnesium 500 mg, zink 50 – 100 mg, pantotensyra 1000 mg, biotin 4000 mcq, b 6 vitamin 50 – 100 mg, folsyra 400 mcq och megadosering av c vitamin 2000 mcq (gärna time release)för att stötta upp binjurarna om de är trötta.

    Vidare så undviker jag socker och snabba kolhydrater samt mycket stärkelserika kolhydrater såsom vitt ris, vit pasta och potatis, äter endast quinoa samt råris, undviker alla sorters bröd utom hårt bröd med största delen fullkorn såsom sportknäckeplus.

    Kanske kan det som jag skrivit hjälpa dig, eller någon annan, hoppas det!

    /Anna

  • Av anonym 13 januari, 2012

    Det trötta folket
    Hej,

    Jag rekommenderar Mats Larsson och Magnus Nylander att läsa den nyutgivna boken ”Det trötta folket, T4, T3…”, ett evolutionsmedicinskt perspektiv på sköldkörteln och mitokondriernas betydelse för hälsa, skriven av läkare Helena Rooth Svensson.

    Här behandlas bl a hennes kliniska erfarenheter, samt fallbeskrivningar, av patienter som trots normala sköldkörtelvärden (enligt lab-prover) lider av låg ämnesomsättning.

    Boken kan beställas genom att mejla: forlag@heroscare.se. Kostnad: 198kr + frakt 30kr.

  • Av anonym 26 april, 2011

    P1
    Jag läste om en kvinna som hade samma symtom, bihålorna mm. Hon hade någon immunbrist som inte var så lätt att hitta. Hon fick gammaglobulinsprutor så blev hon bra. sjukdomen kallades för P1.

  • Av Inga-Lena 26 maj, 2010

    Jag tycker att du ska kolla
    Jag tycker att du ska kolla födoämnesallergier också.Att äta det man inte tål ger inflammationer i kroppen och annan ”oreda”.Det bästa inom området är Imupro som ett lab i Tyskland har.www.imupro.com.

  • Av anonym 2 maj, 2010

    Magnesiumbrist?
    Kan det vara brist på magnesium, det är ju ganska vanligt när man tränar hårt?

  • Sköldkörteln
    Det är är spännande! Kan knappt vänta tills svaren kommer. Är det sköldkörteln och visar då Scanlabs tester något?? Har prover på antikroppar tagits?

  • Av skidåkarn 28 april, 2010

    Imponerande!
    Otroligt starkt att kunna träna och tävla på den nivån utan att känna sig helt frisk. Hoppas han hittar svaret på sina frågor.

Comments are closed.