Uppdaterad: 2011-12-07

Kommentera

Mediciner kan hjälpa mot IBS

Bild

Laktulos, Imodium, Kvastran och Idegast är några av de läkemedel professor Lars Agréus sett fungera mot IBS.

Fakta om Laktulos

Medel som stimulerar tarmrörelse och motverkar förstoppning.

Varning för: Hög dos kan påverka blodsockret. Upplys därför din läkare om...

3.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (6 röster)

Fakta om Imodium

Läkemedel som används vid diarré. Motverkar vätskeförlust och ökar förmågan att hålla avföringen.

Varning för: Ta inte Imodium om du är förstoppad eller besväras av uppspänd...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (2 röster)

Fakta om Questran

Används bland annat för att sänka blodfetter och vid diarré av för mycket gallsyror i tarmen.

Varning för: Eftersom Questran kan minska upptaget av fettlösliga vitaminer kan...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Anafranil

Används vid depression, panikattacker och ångest. Även vid narkolepsi.

Varning för: Självskadebeteende och självmordstankar kan ibland till en...

2.75
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (4 röster)

Den besvärliga tarmsjukdomen IBS är ett mysterium för läkarna. Sjukdomen går varken att förklara eller bota. Lyckligtvis finns det läkemedel som kan hjälpa mot de obekväma symptomen.

För den som lider av tarmsjukdomen IBS (irritabel tarm) är det knappast ett nöje att gå på toaletten. Besöken följer ofta oregelbundna mönster och innebär i många fall diarréer, magsmärtor och gaser.

– Man kan ha väldigt bråttom på muggen, man blir toafixerad, att man måste veta var toan är hela tiden, säger Lars Agréus, professor vid Karolinska Institutet, när han pratar om IBS vid Allt för hälsomässan den 10 november.

Han berättar att ungefär 15 procent av alla vuxna personer i Sverige har besvär av IBS. De flesta söker hjälp för sina problem.

– Det hänger säkert ihop med att man tillslut blir orolig när man har oregelbunden avföring. Därmed inte sagt att alla går när man är ung, men förr eller senare i livet, säger han.

Vanliga symptom är enligt Lars Agréus ont i magen, "eller obehag så att det känns", avföringsrubbningar, diarré, uppblåsthet och gaser. Kännetecken är också att symptomen kommer och går och är så pass påtagliga att de påverkar livskvalitén.

Läs mer om symptom för IBS här.

Så vad är det så som orsakar IBS?

– Det enkla svaret är att vi vet inte, svarar Lars Agréus, som tror att forskarna kanske kommer veta om tio år. Däremot finns det en rad tänkbara orsaker. Dessa är:

 

  • Infektion/Inflammation
  • Ärftlighet
  • Störd nervfunktion mellan tarm-ryggmärg-hjärna
  • Känslighet för föda
  • Psykosociala faktorer

 

Några är enligt Lars Agréus mer troliga än andra.

– De flesta debuterar efter en maginfluensa. Det är inte omöjligt att det är en inflammatorisk sjukdom, även om allting kan se normalt ut på en undersökning, säger han. Lars Agréus förklarar att det finns studier som har visat att personer med en viss genuppsättning har lättare att drabbas av IBS.
Däremot tror han inte att det handlar om en allergi.

– Nästan alla som har IBS undrar om de är allergiska, men det är man nog inte. Det är möjligt att några kan vara det, men det finns många studier på kostens betydelse som har visat olika saker. Det är individuellt helt enkelt.

Hans råd är att undvika skräpmat och äta husmanskost efter tallriksmodellen. Det man märker att man inte tål ska man skippa.

– Man får känna efter.

Att IBS är en psykosomatisk sjukdom tror han inte heller.

– Nej, det tror jag inte är sant. Däremot om man blir nervös får man mer besvär.

När en läkare ska ställa en IBS-diagnos gäller det först och främst att lyssna på patienten, enligt Lars Agréus. Man kan också undersöka änd- och tjocktarmen, samt laborera med laktos och gluten för att utesluta en intolerans.

– Det finns blodprov på vårdcentralerna och avföringsprov för inflammation som också är väldigt bra, fortsätter han.

Läs mer om Agréus behandlingsrekommendationer här

Någon risk för cancer är det enligt Lars Agréus inte. 

– Nej. IBS är ingen riskfaktor för cancer. Däremot kanske man inte känner av symptom på cancer lika bra om man har ont. Jag har aldrig sett någon studie på det men rent logiskt är det en uppenbar risk. Men IBS är inte cancerogent. 


 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-14
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Mage diarré Förstoppning IBS

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons