Uppdaterad: 2011-09-06

Kommentera

Ny medicin botar hepatit C

Bild

Soo Aleman, doktor i virologi och specialistläkare, tycker att den nya behandlingen med Victrelis är ett genombrott.

Fakta om Victrelis

Används vid hepatit C när viruset är av genotyp 1.

Varning för: Graviditet ska undvikas under behandlingen och sex månader...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Hepatit C är en svår sjukdom, det är den vanligaste orsaken till levertransplantation i Sverige. Nu lanseras ett botemedel. - Det här är därför ett genombrott som vi läkare väntat på länge. Många patienter köar nu också för att få behandlas, säger specialistläkaren Soo Aleman.

I studierna har läkemedlet Victrelis visat god effekt på den hepatit C som är svårast att bota, de patienter som är av genotyp 1. Två av tre patienter kunde ta sin säng och gå när studien var avslutad.

- Det här är ett stort genombrott, det största som hänt de senaste tio åren när det gäller behandling av patienter med den vanligaste och mest svårbehandlade formen av hepatit C. För de patienter som inte tidigare blivit virusfria med dagens behandling är detta ett särskilt värdefullt redskap, säger Soo Aleman, medicine doktor och specialistläkare inom hepatologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från tillverkaren MSD.

Tiotusentals människor lider av hepatit C. Många av dem hade förr eller senare varit tvugna att få en transplanterad lever. Nu kan det vara så att de istället får gå igenom en läkemedelsbehandling som gör dem friska.

- För patienterna innebär det att risken för att utveckla
skrumplever, leversvikt eller levercancer reduceras med proteashämmare. I
slutändan kan det leda till att behovet av levertransplantationer i
Sverige kommer att minska, fortsätter Soo Aleman.

När interferon och ribavirin kom var det ett stort framsteg för många
patienter även om behandlingen är tuff. Men det finns svårbehandlade
former av hepatit C där dagens behandling inte haft tillräcklig effekt. Victrelis ges fortfarande tillsammans med peginterferon och ribavirin. Det är inte en lätt behandling, de flesta patienter känner av medicinen i hela kroppen och kan må väldigt dåligt under en tid.

 I studien som publicerades i New England Journal of Medicine ingick 1500 patienter och behandlingen pågick i knappt ett år.

Den nya behandlingen med är nu godkänd och kan skrivas ut och övervakas av specialistläkare.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-08-23
Dina mediciners bild

Kategorier:

Mage Blod skrumplever

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons