Uppdaterad: 2011-09-06

Kommentera

Ny medicin botar hepatit C

Bild

Soo Aleman, doktor i virologi och specialistläkare, tycker att den nya behandlingen med Victrelis är ett genombrott.

Fakta om Victrelis

Används vid hepatit C när viruset är av genotyp 1.

Varning för: Graviditet ska undvikas under behandlingen och sex månader...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Hepatit C är en svår sjukdom, det är den vanligaste orsaken till levertransplantation i Sverige. Nu lanseras ett botemedel. - Det här är därför ett genombrott som vi läkare väntat på länge. Många patienter köar nu också för att få behandlas, säger specialistläkaren Soo Aleman.

I studierna har läkemedlet Victrelis visat god effekt på den hepatit C som är svårast att bota, de patienter som är av genotyp 1. Två av tre patienter kunde ta sin säng och gå när studien var avslutad.

- Det här är ett stort genombrott, det största som hänt de senaste tio åren när det gäller behandling av patienter med den vanligaste och mest svårbehandlade formen av hepatit C. För de patienter som inte tidigare blivit virusfria med dagens behandling är detta ett särskilt värdefullt redskap, säger Soo Aleman, medicine doktor och specialistläkare inom hepatologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från tillverkaren MSD.

Tiotusentals människor lider av hepatit C. Många av dem hade förr eller senare varit tvugna att få en transplanterad lever. Nu kan det vara så att de istället får gå igenom en läkemedelsbehandling som gör dem friska.

- För patienterna innebär det att risken för att utveckla
skrumplever, leversvikt eller levercancer reduceras med proteashämmare. I
slutändan kan det leda till att behovet av levertransplantationer i
Sverige kommer att minska, fortsätter Soo Aleman.

När interferon och ribavirin kom var det ett stort framsteg för många
patienter även om behandlingen är tuff. Men det finns svårbehandlade
former av hepatit C där dagens behandling inte haft tillräcklig effekt. Victrelis ges fortfarande tillsammans med peginterferon och ribavirin. Det är inte en lätt behandling, de flesta patienter känner av medicinen i hela kroppen och kan må väldigt dåligt under en tid.

 I studien som publicerades i New England Journal of Medicine ingick 1500 patienter och behandlingen pågick i knappt ett år.

Den nya behandlingen med är nu godkänd och kan skrivas ut och övervakas av specialistläkare.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-08-23
Dina mediciners bild

Kategorier:

Mage Blod skrumplever

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons