Uppdaterad: 2010-12-06

3 kommentarer

Penicillin och värktabletter - några av medicinerna som dödar flest

Bild

Cirka 400 dödsfall på grund av felaktig medicinering, skulle kunna undvikas, tror forskare.

Fakta om Kåvepenin

Antibiotika som verkar mot bland annat halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation.

Varning för: Kan påverka effekten av p-piller.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Många människor dör i onödan, av biverkningar som var kända och som skulle kunna undvikas, visar forskning från Hälsovårdshögskolan. Pencillin, hjärt- och diabetesmediciner toppar listan över farligaste medicinerna. Om de tas på fel sätt.

Mediciner räddar liv, men varje verksamt läkemedel har en risk att ge en verkning som inte är önskvärd. För en person med flera olika läkemedel ökar riskerna.


Det var på Medicinstämman i Stockholm som Katja Hakkarainen, forskare vid Nordiska Hälsovårdshögskolan i Göteborg presenterade sina resultat. Tillsammans med farmakologer och rättsläkare har hon granskat 1574 slumpvist utvalda dödsfall i landstingen Östergötland, Jönköpings och Kalmar. Av dessa hade 58 människor dött till följd av biverkningar av mediciner.


Mer än var fjärde hade dött
av helt förutsägbara biverkningar och borde alltså kunnat undvikas helt, konstaterar forskarna. Hela 26 procent av patienterna dog till följd av en känd biverkning. Forskarna drog själva slutsatsen att siffrorna torde vara ungefär de samma i övriga landet. Det innebär att cirka 400 människor dör till följd av allvarliga biverkningar och rena förgiftningar, helt i onödan.


De flesta biverkningarna
enligt rapporten kommer från hjärtmediciner som Waran, antibiotika som gett allergiska reaktioner, diabetesmediciner, antiinflammatoriska preparat som Ibuprofen
smärtstillande och olika typer antidepressiva mediciner.

Katja Hakkarainen menar inte att någon ska sluta ta sina hjärtpreparat eller liknande, tvärtom, men den som har flera mediciner ska se till att nämna det för den utskrivande läkaren. Att låta bli att ta sina mediciner är tyvärr vanligt, men minst lika farligt som ta medicinerna på fel sätt.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-12-04
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av caroline wallberg

Skrivet 7/9

heracellin medicin

caroline wallbergs bild

vilka värk tabletter kan man heracellin blanda med det! ipren , Alvedon m.m.?

Kommentar av anonym

Skrivet 28/11

Toppen på ett isberg!

anonyms bild

Några rader av den kloke distriktsläkaren Bengt Järhult som skrivit kapitel 8 i boken
” Läkemedelsavändning & patientnytta” av Arne Melander och J.Lars G. Nilsson (red.).

Kapitlet har rubriken - Biverkningslarm och ödmjukhet inför det okända

”... I Sverige anmäls cirka 100 dödsfall årligen, där samband mellan reaktion och fatal utgång bedöms som möjlig eller ej utesluten. Nästan 2000 bedöms ha fått en allvarlig biverkan. Som sådan räknas biverkan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlänger sådan, leder till invalidisering eller medför missbildning. Warfarin (Waran) står för 7 procent av de allvarliga biverkningarna, lågdos-ASA och två ”biologiska läkemedel”, TNF-alfa-hämmare, för vardera 5 procent (1).
Men detta är endast toppen på ett isberg! Underrapporteringen, även av allvarliga reaktioner och dödsfall, är mycket stor och framför allt är vår kunskap och våra registreringssystem om negativa effekter otillräckliga. Den sanna långsiktiga balansen mellan nytta och skada i den dagliga läkemedelsförskrivningen är knappt känd. Det borde leda till ödmjukhet inför patienten som önskar hjälp med något problem- och än mer i professionens ambition att ge farmaka för att påverka olika riskmarkörer och riskfaktorer....” Slut citat

Kommentar av stina

Skrivet 24/3

penicillin

stinas bild

hur tillverkas penicillin idagens sammhälle? det skulle jag vilja veta.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons