Uppdaterad: 2010-12-06

3 kommentarer

Penicillin och värktabletter - några av medicinerna som dödar flest

Bild

Cirka 400 dödsfall på grund av felaktig medicinering, skulle kunna undvikas, tror forskare.

Fakta om Kåvepenin

Antibiotika som verkar mot bland annat halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation.

Varning för: Kan påverka effekten av p-piller.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Många människor dör i onödan, av biverkningar som var kända och som skulle kunna undvikas, visar forskning från Hälsovårdshögskolan. Pencillin, hjärt- och diabetesmediciner toppar listan över farligaste medicinerna. Om de tas på fel sätt.

Mediciner räddar liv, men varje verksamt läkemedel har en risk att ge en verkning som inte är önskvärd. För en person med flera olika läkemedel ökar riskerna.


Det var på Medicinstämman i Stockholm som Katja Hakkarainen, forskare vid Nordiska Hälsovårdshögskolan i Göteborg presenterade sina resultat. Tillsammans med farmakologer och rättsläkare har hon granskat 1574 slumpvist utvalda dödsfall i landstingen Östergötland, Jönköpings och Kalmar. Av dessa hade 58 människor dött till följd av biverkningar av mediciner.


Mer än var fjärde hade dött
av helt förutsägbara biverkningar och borde alltså kunnat undvikas helt, konstaterar forskarna. Hela 26 procent av patienterna dog till följd av en känd biverkning. Forskarna drog själva slutsatsen att siffrorna torde vara ungefär de samma i övriga landet. Det innebär att cirka 400 människor dör till följd av allvarliga biverkningar och rena förgiftningar, helt i onödan.


De flesta biverkningarna
enligt rapporten kommer från hjärtmediciner som Waran, antibiotika som gett allergiska reaktioner, diabetesmediciner, antiinflammatoriska preparat som Ibuprofen
smärtstillande och olika typer antidepressiva mediciner.

Katja Hakkarainen menar inte att någon ska sluta ta sina hjärtpreparat eller liknande, tvärtom, men den som har flera mediciner ska se till att nämna det för den utskrivande läkaren. Att låta bli att ta sina mediciner är tyvärr vanligt, men minst lika farligt som ta medicinerna på fel sätt.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-12-04
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av caroline wallberg

Skrivet 7/9

heracellin medicin

caroline wallbergs bild

vilka värk tabletter kan man heracellin blanda med det! ipren , Alvedon m.m.?

Kommentar av anonym

Skrivet 28/11

Toppen på ett isberg!

anonyms bild

Några rader av den kloke distriktsläkaren Bengt Järhult som skrivit kapitel 8 i boken
” Läkemedelsavändning & patientnytta” av Arne Melander och J.Lars G. Nilsson (red.).

Kapitlet har rubriken - Biverkningslarm och ödmjukhet inför det okända

”... I Sverige anmäls cirka 100 dödsfall årligen, där samband mellan reaktion och fatal utgång bedöms som möjlig eller ej utesluten. Nästan 2000 bedöms ha fått en allvarlig biverkan. Som sådan räknas biverkan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlänger sådan, leder till invalidisering eller medför missbildning. Warfarin (Waran) står för 7 procent av de allvarliga biverkningarna, lågdos-ASA och två ”biologiska läkemedel”, TNF-alfa-hämmare, för vardera 5 procent (1).
Men detta är endast toppen på ett isberg! Underrapporteringen, även av allvarliga reaktioner och dödsfall, är mycket stor och framför allt är vår kunskap och våra registreringssystem om negativa effekter otillräckliga. Den sanna långsiktiga balansen mellan nytta och skada i den dagliga läkemedelsförskrivningen är knappt känd. Det borde leda till ödmjukhet inför patienten som önskar hjälp med något problem- och än mer i professionens ambition att ge farmaka för att påverka olika riskmarkörer och riskfaktorer....” Slut citat

Kommentar av stina

Skrivet 24/3

penicillin

stinas bild

hur tillverkas penicillin idagens sammhälle? det skulle jag vilja veta.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons