colourbox21475976

Det är jobbigt för alla runt omkring en person som dricker för mycket och barnen är de som är mest utsatta.

Men det finns mycket du som alkoholiserad förälder kan göra för att underlätta för barnen. Här följer tre tips som kan göra stor skillnad för barnens uppväxt.

Jag har själv vuxit upp med en förälder som drack för mycket. Några saker gjorde hon rätt och andra blev mindre bra. Här har jag sammaställt en personlig lista för de saker som jag tycker är bra för den alkoholiserade föräldern att tänka på.

 

1. Var ärlig. Du vet att du dricker mycket. Säg det. Till dina barn, men också till andra i din omgivning. Låt barnen slippa hjälpa dig att bevara en hemlighet. Varför ska den vara hemlig? Det är lite pinsamt att inte kunna kontrollera sitt drickande, men om du säger att du dricker mycket. Då är det i någon mening inte utom kontroll. Stå för det.

Känner du ändå att du vill hålla din akoholkonsumtion hemlig kan du läsa Alex Schulmans bok Glöm mig, som handlar om hur hela hans uppväxt, och en bra bit in i vuxenlivet, kretsade kring mammans hemlighet.

Att mamma eller pappa är full är obehagligt, men att hjälpa sin förälder att bevara hemligheten gör det omöjligt för barnet att hålla alkoholismen på avstånd. Den äter sig in och uppfyller barndomen. Den blir barnets problem, lika mycket som för den förälder som dricker. Sen skapas livslånga problem med identitet, känsla av misslyckande och kontrollförlust.

2. Sök avlastning för barnen. Många undviker att söka hjälp av rädslan att man ska förlora vårdnaden, men sanningen är den att det är mycket ovanligt att Socialtjänsten omhändertar barn. Alkoholism i sig är inte en tillräckligt orsak för att flytta barn från den biologiska familjen. Är du öppen för insatser som kan göra livet lättare och lugnare för barnen ökar istället förtroendet för dig som förälder från myndigheter. Det kan handla om att barnen får bo en annanstans en helg då och då, eller äter middag i en annan familj varannan vecka. Lugn och ro för alla och du får dricka i fred.

 

3. Säg inte att du ska sluta dricka. Ska du sluta på egen hand, gör det. Behöver du hjälp, skaffa det. Om du säger till dina barn att du ska sluta, men ändå inte gör det, blir det ett misslyckade för dem. Då tänker de att de ska hjälpa dig. Det går som bekant inte för ett barn att hjälpa en alkoholiserad förälder, så deras kamp är dömd att misslyckas. Gång på gång. I värsta fall kan sedan ditt barn inte tänka på något annat än att gömma sprit, göra av med pengar som skulle kunna användas till alkohol eller iscensätta andra mer eller mindre dramatiska situationer som för en kort stund får föräldern att göra något annat än att dricka.

Ansvaret för din sjukdom har då flyttats över till barnet och de mår ännu sämre för ditt drickande. Du dricker. Punkt.

Har du fler tips för alkholiserade föräldrar, eller andra erfarenheter, dela gärna nedan!

Av Hanna Brodda
12 januari, 2019
Annons

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.