Hanna_brodda_40x40_118247n

Testet görs genom att spotta, allt vad man förmår, i en plastbehållare direkt på morgonen. Det gjorde jag. Behållaren skickade jag in till DNA-guidens laboratorium. I spottet ska de sedan leta efter en gen som heter FUT2. Om den skulle finnas i två kopior i mitt spott skulle jag aldrig kunna få vinterkräksjukan, i alla fall inte den som orsakas av Novoviruset. Samma gen ska också ge ett visst skydd mot HIV.
Denna genuppsättning delas av 20 procent av befolkningen här uppe i norra Europa.

Så här ligger det till.

Testet görs genom att spotta, allt vad man förmår, i en plastbehållare direkt på morgonen. Det gjorde jag. Behållaren skickade jag in till DNA-guidens laboratorium. I spottet ska de sedan leta efter en gen som heter FUT2. Om den skulle finnas i två kopior i mitt spott skulle jag aldrig kunna få vinterkräksjukan, i alla fall inte den som orsakas av Novoviruset. Samma gen ska också ge ett visst skydd mot HIV.
Denna genuppsättning delas av 20 procent av befolkningen här uppe i norra Europa.

Så här ligger det till. Jag har fyra barn, inte biologiska, men i mitt hem har jag haft fyra kräkande, magknipsgnyende och helsjuka ungar varje vinter. Lakan får bytas, golv saneras, hinkar fylls upp medan någon klappar i pannan och inte sällan är det jag som gjort det. I en spya samsas miljoner novovirus. Och jag har ALDRIG blivit sjuk. Det är sant. Jag har
aldrig haft vinterkräksjukan.

Jag visste ju att jag var resistent, men jag gjorde testet för att jag gillar tester. Särskilt vetenskapliga, som kräver stor teknisk förmåga, särskilt om den kan förbereda mig en aning inför allt obegripligt som
ändå händer. Som att titta på kön innan barnet är fött. Imorse kom svaret från laboratoriet på mejlen. Jag hade fel hela tiden. Mitt test visade att jag har en gen, istället för två av de aktuella generna, och då alltså kan få vinterkräksjukan.
Hur går det ihop?

- Det är intressant att du säger det, svarar
Daniel Zakrisson, biotekniker och medgrundare av DNA-guiden, men vi har hört fler
berättar liknande, och vad vi misstänker är att det inte behövs två, utan att det räcker med en uppsättning.

Ja, det hade jag, men folk kanske är immuna helt enkelt, för
att de haft den förut?

- Nej, riktigt så kan det inte vara, eftersom man
bara är immun några veckor eller högst två månader efter en sjukdomsperiod.
Däremot finns det andra sätt det går att vara antisekretorisk på, men de är inte lika välstuderade. Vi får forska på de data vi har för att se vad vi kan komma fram till.

Av Hanna Brodda
8 februari, 2010
Annons