Eliquis är ett läkemedel som ska förhindra att blodproppar bildas genom att blockera koagulationsfaktor Xa som är en viktig komponent vid levring av blodet.

Läkemedlet har flera användningsområden:

 

 • Att förhindra att blodproppar bildas efter höft- eller knäledsoperationer 

 • Att behandla blodproppar i benens vener och i blodkärlen i lungorna 

 • Att förhindra att blodproppar bildas i hjärtat hos patienter med förmaksflimmer och ytterligare minst en riskfaktor

 

Om du ska byta behandling med blodförtunnande från waran till Eliquis kommer din läkare att behöva ta blodprover och informera dig om när och hur du ska påbörja din nya behandling.

 

Verksam substans

apixaban

Möjliga biverkningar

Den vanligast förekommande biverkningen är blödningar av olika slag. Läs mer på fass-länken nedan.

Varning för

En del läkemedel kan förstärka effekten ev Eliquis och en del kan försvaga dem. Berätta alltid för din läkare vilka andra läkemedel du äter regelbundet.

12 kommentarer

 • Av Ung med DVT och anemi 3 november, 2017

  Ätit eliquis i ca 3 v. Innan
  Ätit eliquis i ca 3 v. Innan dess tog jag innohep-sprutor i ca 2 v.
  Upplever att det är lite besvärligare attra rabl 2 ggr/dag vid samma tidpunkt än 1 spruta i magen vid samma tidpunkt. Men det är nog för att jag inte tycker det är obehagligt att ge mig själv en spruta i magen samt att jag har svårt att ta kvällstabletten vid samma tidpunkt. Upplever dock att min blödningsbenägenhet ökat sedan jag börjat med eliquis och att jag sedan dess behöver använda ett halsband som i formerar om vilken medicin jag använder. Vilket jag inte behövde med innohep. Så jag förstår faktiskt inte riktigt varför de bytte läkemedel. Förutom det så upplever jag inga andra biverkningar eller problem med att ha bytt till eliquis.

 • Av anonym 2 november, 2017

  jag fick diagnosen
  jag fick diagnosen förmaksflimmer för ca 3 månader sedan. Har sedan dess tagit Eliquis. För en vecka sedan fick jag kraftiga blödningar från underlivet. Efter besök på akuten fick jag rådet att sluta med Eliquis tills gyn.utredning gjorts. Blödningen upphörde omedelbart när jag slutade med Eliquis. Min hjärtläkare säger att det inte finns alternativ till behandling med Eliquis. Stämmer det?

 • Av anonym 28 augusti, 2017

  Varför skall jag ta Eliquis
  Varför skall jag ta Eliquis när jag äter Omega tre. Tycker att jag blir sömning av detta. Är 80 och aktiv golfare trots att skada i ryggen gör att mina fötter gör att jag har dålig balans.

 • Uppdatering av mitt inlägg
  Uppdatering av mitt inlägg 1/8

  3/8 blev jag uppringd av kardiologen som erbjöd att byta ut Eliquis mot Xarelto, receptet var redan inringt och jag började med Xarelto samma kväll.
  Idag 10/8 känner jag redan oerhörd skillnad, mina leder är nästan helt smärtfria!!! Ena axeln sitter fortfarande högre upp då muskeln nog ”hårdnat” av smärtan. I hälsenan känns viss stelhet och obehag men inte på långa vägar som tidigare! Masserar och försöker röra så mycket som möjligt på mig och hoppas snart vara helt rörlig och smärtfri!

 • Har behandlats i 8 månader
  Har behandlats i 8 månader med Eliquis och orkar snart inte mer! Sökte hjälp för, vad jag trodde var, hälseneinflammation och värk i axelleden och remitterades till sjukgymnast. Fick även smärtstillande för att klara mig igenom första tiden med träningen men ingenting hjälpte.
  Nu har jag värk i hälen, båda axlarna, en armbåge, ena höften, nacken, ryggen och knäna. Riktigt känner hur min kropp stelnar vecka för vecka och smärtan är vidrig.
  Jag är 48 år.

 • Av Mats Berghede 9 juli, 2017

  Undrar om man kan äta
  Undrar om man kan äta inflammationshämmande mediciner när man tar Eliqvis

 • Av AnnaB 7 juni, 2017

  Min mor var 91 år när hon
  Min mor var 91 år när hon efter plötslig yrselattack, en på röntgen osynlig ”tia”,blev ordinerad Eliquis. Hon var innan dess i övrigt frisk och alert och utan mediciner. Efter några månader fick hon cancer i bukspottkörteln och avled efter ytterligare några månader.
  Vad jag kan se rekommenderas inte Eliquis i första hand till personer över 80 år. Hon hade några år tidigare fått waran en period efter en operation och det fungerade bra.
  1.Var det verkligen rätt att skriva ut Eliquis till äldre äldre?
  2. Finns tidigare rapporterat cancer i bukspottkörteln vid medicinering med Eliquis?

 • Av Lilla jag 20 juli, 2016

  Varför sådan kritik mot
  Varför sådan kritik mot eliquis.Jag har ätit warin i måånga år men inte gillat att passa tider på vc för blodprover mmå passa telefontider mm. å jag har inte någonsin mått så här bra sedan jag fick eliquis utskrivet.bara älskar den.inga blodprover som ska tas utan bara ta 2 tabletter å så mår man så bra inga biverkningar alls.inte ens ökad mensmängd.så va inte rädda för den.den funkar bra, iallafall för mig.jag har fått tillbaka mitt liv.

 • Av Hanna Brodda 5 juli, 2016

  Varje kommentar måste
  Varje kommentar måste granskas av oss människor innan publicering så det tar en stund innan de läggs ut. Det kommer mycket spam och reklamlänkar som sorteras bort. Kritik och egna erfarenheter av medicinernar förstås välkommet. Det är hela meningen med Dina Mediciner.
  I sådana fall som ditt är det extra angeläget. Tack för att du delar.
  Mvh

 • Av Numera änka 4 juli, 2016

  Här går det inte att ”klaga”
  Här går det inte att ”klaga” på Eliquis för det publiceras inte….

 • Av Numera änka 4 juli, 2016

  Min man valde Elequis framför
  Min man valde Elequis framför Waran som behandling vid lungembollier. Efter cirka 5 veckors behandling fick han en mycket stor blödning i vänster tinningslob. Han lever inte idag.

 • Av anonym 15 januari, 2016

  jag har bytt ut varan mot
  jag har bytt ut varan mot eliguis jag har hjärtflimmer som jag fick för sex till sju år sedan anledningen till att jag ville byta ut varanet var att mina pk värden var oregelbundna det hoppte upp och ner jag fick lämna prov en till två ggr iveckan. sen har jag medesin mot deppretion en medicin som heter venlafaxin och den går inte bra ihop med eliguis så då skrev psykdoktorn ut en medicin som heter edronax som ska funka ihop med eliguis, men nu har jag blivit dålig jag blir så yr illamående trött och blir så andfådd och svårt att somna till natten har fått mardrömmar och hallucinationer

Comments are closed.