Losec används vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar. Det ämne som gör magsaften sur, saltsyra, pumpas ut från magens slemhinnor. Losec hämmar dessa pumpar och minskar därmed surhetsgraden i magen. Ger snabbt resultat, redan efter två timmar minskar syran i magen och efter tre till fem dagar har Losec full effekt. Fundera samtidigt över din livssituation. Är det tillfälligt stressigt eller har du ofta en gnagande känsla av stress i magen? Tillverkaren av Losec, AstraZeneca, tar upp på sin egen hemsida sådant som kan minska ditt behov av Losec. * Sluta röka * Dricka mindre kaffe * Mindre alkohol * Undvika stark mat om du har ont i magen * Inte äta för sent * Låt bli tunga lyft ett tag * Skaffa bra rutiner * Stressa gärna, men se till att vila upp dig. Inte bara under semestern, utan lite varje dag och någon dag varje vecka. * Höjd huvudända under natten kan ibland lindra besvären. Har du inget i din livssituation som förklarar din onda magen, bör du fråga en läkare. I alla fall om det inte går över eller om det onda är återkommande.

Verksam substans

Omeprazol

Möjliga biverkningar

Huvudvärk, diarré, illamående/kräkning, buksmärtor, förstoppning och gasbildning uppges som några av biverkningarna, men det är samtidigt några av symptomen redan innan du börjar medicinera, så det är inte lätt att veta vad som är vad. Många har rapporterat in olika biverkningar, bladn de allvarligare är leverskador, depression och hallucinationer, som alla har uppgetts någon gång som en möjlig biverkning av medicinen.

Varning för

Prata med din läkare om du samtidigt äter Warfarin, som är en av de mediciner som inte är lämpliga att blanda med Losec.

2 kommentarer

 • Av Halsonde 9 augusti, 2012

  Jag kommer att testa lite
  Jag kommer att testa lite olika huskurer mot halsbränna och halsont innan jag ev. köper dyra läkemedel… hittills tycker jag att det fungerar ganska bra att dricka honungsvatten, men jag har också testat andra huskurer, t.ex. att gurgla saltvatten och det funkar också bra… Är ni intresserade kan ni kika in bloggen http://halsont.blogspot.com/ där ni kan vilka huskurer som fungerar eller ej.. jag tycker det blir intressant att samla alla fungerande huskurer på en sida så man kan testa någon innan man kanske behöver köpa ett läkemedel.. Det skadar ju inte att testa 🙂

 • Av anonym 19 februari, 2011

  Jag har fått kraftig Reflux
  Jag har fått kraftig Reflux konstaterat av läkare
  Först fick jag en ersättare till Losec men tålde inte färgämnet. Då tipsade läkaren om att testa Pantoloc – fungerade så där, och eftersom jag haft Losec tidigare fick jag nu Losec. Har ätit den i 4 dagar. Känns BRA förutom biverkningarna som förstoppning och illamående, lite yrsel och lite huvudvärk.

  Får sådant illamående på förmiddagen, går över om jag stoppar i mig något litet som tex en brödskiva.
  Kan få oroskänsla också – Har Xanor som jag tar 1/2 x 2. I dag testade jag faktiskt att ta en extra halva när oroskänslan var som värst.

  Hade en rejäl dust med förstoppningen häromnatten – blev väldigt yr, kändes som om jag skulle svimma och efter ett tag fick jag sköta magen och mådde först ännu mer illa, men så var det OK. TROR att jag är rädd för att det där skall komma tillbaka så fort jag börjar må småilla—och att det förvärrar mitt illamående. Tar extrahalvan bara när det är riktigt outhärdligt.

  Är väldigt förstoppad, har gluten/laktosintollerans så jag tycker det är svårt att veta vad jag skall äta.

  Blev SÅ GLAD då jag såg här att biverkningarna går över efter ca 5 dgr. KAN nog stämma för i dag har det varit betydligt bättre

Comments are closed.