martin_bergo
Många tar antioxidanter för att hjälpa behandlingen mot olika typer av cancer.
Gör inte det.
Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att tillskotten fördubblar spridningen av malignt melanom i möss.

Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Martin Bergö.

I januari 2014 visade forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, att antioxidanter påskyndade och förvärrade sjukdomsförloppet vid lungcancer. Möss som åt antioxidanter fick fler, och dessutom aggressivare tumörer. Resultaten från möss bekräftades i försök med lungcancerceller från människor. Det är känt sedan länge att fria radikaler kan orsaka cancer och därför har forskarsamhället helt enkelt antagit att antioxidanter, som ”äter upp” fria radikaler, skyddar mot cancer.

Antioxidanter finns i många kosttillskott och marknadsförs brett som en hjälp att motverka cancer. Forskningsresultaten från studien på antioxidanter och lungcancer gick tvärs emot denna etablerade ”sanning” och fick därför stort genomslag. Nu visar de fortsatta studierna vid Sahlgrenska akademin att antioxidanter fördubblar bildningen av dottertumörer (metastaser) vid malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. 

– Till skillnad från studierna på lungcancer så påverkades inte den primära melanomtumören men antioxidanten ökade tumörcellernas förmåga att metastasera, det vill säga att sprida sig i kroppen och bilda nya tumörer. Det är allvarligare eftersom det är metastaseringen som människor med melanom dör av. Primärtumören är i sig själv inte farlig, och den opereras oftast bort, säger Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande från universitetet.

Även de nya resultaten kunde bekräftas i försök med odlade celler från patienter med malignt melanom.

– Vi har nu visat att antioxidanter förvärrar cancer på minst två olika sätt, säger Martin Bergö. Resultaten från denna och tidigare studier visar sammantaget att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikaler som kan omvandla dem till cancerceller – men så fort en tumör uppstått kan antioxidanter skydda även tumören.

Antioxidanter skyddar alltså både friska celler och cancerceller från fria radikaler. Tyvärr är det omöjligt att ta reda på om man har en liten tumör eller ett förstadium till cancer, men om man har det så finns det en risk att man ovetande påskyndar cancerutvecklingen om man äter kosttillskott med antioxidanter.

– Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu är så tydliga att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter, säger Martin Bergö. Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar mest i västvärlden och dödligheten är hög. Det var en av anledningarna till att forskarna på Sahlgrenska akademin gick vidare med att forska på just malignt melanom efter lungcancerstudierna.

– Att identifiera faktorer som påverkar malignt melanom är viktigt, säger Martin Bergö. Hur malignt melanom påverkas av antioxidanter är särskilt intressant, dels för att melanomceller är känsliga för fria radikaler men även för att antioxidanter kan tillföras melanomceller på andra sätt än genom kosten.

– Hud- och solskyddskrämer innehåller ibland antioxidanterna betakaroten eller e-vitamin och dessa produkter skulle kunna påverka maligna melanomceller på samma sätt som antioxidanter i kosten, säger Martin Bergö. Hur hudcancer påverkas av antioxidanter i hudkrämer studeras nu närmare:

– Vi testar om antioxidanter som smörjs direkt på malignt melanom hos möss ger samma cancerförstärkande effekt som att de får i sig antioxidanter via kosten. Professor Martin Bergö understryker också vikten av ytterligare studier.

– Även om lungcancer är världens vanligaste cancerform, och melanom den snabbast ökande, behöver vi också studera flera andra cancerformer och andra typer av antioxidanter för att få en helhetsbild av hur fria radikaler och antioxidanter påverkar cancerutveckling.

Studien Antioxidants can increase melanoma metastatis in mice publicerades i Science Translational Medicine den 7 oktober.

 

Av redaktionen
7 oktober, 2015

4 kommentarer

  • Av Hanna Brodda 24 maj, 2016

    Studien gäller antioxidanter
    Studien gäller antioxidanter som tillskott, inte det som finns naturligt i frukt och grönt. Tack för att du frågade.

  • Av anonym 29 februari, 2016

    Ökad uppmärksamhet
    Ett råd,,läs på om GcMAF på firstimmun.se alt, gcmaf.se
    Har aldrig sett offentliga artiklar i Sverige om detta och frågan är nog varför.

  • Av anonym 28 januari, 2016

    Kosttillskott eller naturligt
    Gällde det här alltså antioxidanter i kosttillskott? Hur är det med naturliga källor som tex bär

  • Av anonym 27 december, 2015

    Vilken typ av antioxidanter??
    Vilken typ av antioxidanter?? För mycket av antioxidanten C-vitamin är livsfarligt vid hudcancer – men däremot inte av andra typer. Herregud.. Oansvarigt att vara så ospecifik. Ungefär som när man trodde allt kokosfett var dåligt för att Unilevers härdade transfett av kokos var det enda man provat… Köper inte vaga spekulationer om vitamin-e och betakaroten i solkrämer. Var mer specifik. Oavsett, ni med cancer – troligen är detta bra daglig kost, om ekologiskt och minimalt uppvärmd: broccoli, avokado, kakao, gröna linser och grönkål med havregryn, quinoa, spirulina, l-glutamin, b12/d-vitamin tillskott, lax/kalkon, kallpressad kokosolja, gurka, rödbeta, lök, gurkmeja med peppar, ingefära och chili med koffeintabletter men undvik till varje pris: godis, läsk, alkohol (troligen mycket pga allt socker), färgämnen, konserveringsmedel, transfetter (friterat etc), rött kött eller inälvor såsom hjärta-lever-isterband, tillsatt socker eller mycket frukt med socker, gluten/vetemjöl, extra c-vitamin eller mjölkprodukter (get feta-ost och buffel mortadella tycks ok)

Comments are closed.