Behandlingen går ut på att ta hormoner som gör att äggen mognar och lossnar från äggstockarna. Denna behandling passar den som har oregelbunden ägglossning eller ingen ägglossning alls.
Den här metoden leder för varannan kvinna till graviditet. Ovulation betyder ägglossning. Vid ovulationsstimulering får man en behandling som påverkar äggen att mogna och lossna från äggstockarna. Denna behandling kan man få efter att ha gått igenom en utredning som visat att man har oregelbunden ägglossning eller inte någon ägglossning alls. Ett tecken på det är glesa eller helt uteblivna menstruationer.

Ovulationsstimulering är en relativt enkel behandling som övervakas med ultraljudsundersökningar för att följa tillväxten av äggblåsorna i äggstockarna. Ultraljudet görs med en särskild, avlång ultraljudsstav som förs in via slidan för att komma så nära äggstockarna som möjligt.

Det finns olika typer av behandling för ovulationsstimulering, de tre vanligaste beskrivs här:

  1. Tabletter. I första hand får man ta tabletter som heter Pergotime.
  2. Sprutor. Om tablettbehandlingen inte gör att man får ägglossning kan man få prova hormonsprutor. Sprutorna får man lära sig att ta själv eftersom de ska tas dagligen. Effekten kontrolleras med ultraljud via slidan. Det verksamma ämnet i sprutorna är ett så kallat follikelstimulerande hormon, FSH. De mediciner som finns i Sverige idag heter Gonal-F, Puregon och Menopur.
  3. Operation. Ibland kan man behöva en operation. Läkarna går då in i äggstockarna med titthålsteknik för att kunna reglera hormonbalansen. Vid operationen görs små hål i äggstockens yta för att underlätta ägglossning. Oftast medför ingreppet att man får regelbundna menstruationer och spontana ägglossningar.
Målet är två-tre äggblåsor

När hormonbehandling gett två eller tre mogna äggblåsor avslutas stimuleringen ofta med en så kallad ägglossningsspruta som man tar cirka 30 till 35 timmar före samlag eller insemination. Ägglossningssprutan, som oftast heter Ovitrelle eller Pregnyl, innehåller ämnet hCG som framkallar ägglossning.

Fler äggblåsor, eller folliklar som de heter, vill man inte ha eftersom det ökar sannolikheten för flerbörd, det vill säga att man blir gravid med tvillingar eller fler barn och då minskar chanserna att behandlingen lyckas. Läkaren kontrollerar därför antalet folliklar med ultraljud via slidan och blir det för många avbryts hormonbehandlingen och istället kan ägglossningen stimuleras.

Källa: 1177

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig att bli gravid

Av redaktionen
4 maj, 2012