Bli gravid genom att stimulera äggen
Ovulationsstimulering är en relativt enkel behandling som övervakas med ultraljudsundersökningar för att följa tillväxten av äggblåsorna i äggstockarna. Ultraljudet görs med en särskild, avlång ultraljudsstav som förs in via slidan för att komma så nära äggstockarna som möjligt.
Det finns olika typer av behandling för ovulationsstimulering, de tre vanligaste beskrivs här:
- Tabletter. I första hand får man ta tabletter som heter Pergotime.
- Sprutor. Om tablettbehandlingen inte gör att man får ägglossning kan man få prova hormonsprutor. Sprutorna får man lära sig att ta själv eftersom de ska tas dagligen. Effekten kontrolleras med ultraljud via slidan. Det verksamma ämnet i sprutorna är ett så kallat follikelstimulerande hormon, FSH. De mediciner som finns i Sverige idag heter Gonal-F, Puregon och Menopur.
- Operation. Ibland kan man behöva en operation. Läkarna går då in i äggstockarna med titthålsteknik för att kunna reglera hormonbalansen. Vid operationen görs små hål i äggstockens yta för att underlätta ägglossning. Oftast medför ingreppet att man får regelbundna menstruationer och spontana ägglossningar.
När hormonbehandling gett två eller tre mogna äggblåsor avslutas stimuleringen ofta med en så kallad ägglossningsspruta som man tar cirka 30 till 35 timmar före samlag eller insemination. Ägglossningssprutan, som oftast heter Ovitrelle eller Pregnyl, innehåller ämnet hCG som framkallar ägglossning.
Fler äggblåsor, eller folliklar som de heter, vill man inte ha eftersom det ökar sannolikheten för flerbörd, det vill säga att man blir gravid med tvillingar eller fler barn och då minskar chanserna att behandlingen lyckas. Läkaren kontrollerar därför antalet folliklar med ultraljud via slidan och blir det för många avbryts hormonbehandlingen och istället kan ägglossningen stimuleras.
Källa: 1177
4 maj, 2012