zytigavit222
Sänkt pris för att fler ska få medicinen. Överenskommelsen mellan läkemedelsbolaget och landstingen är unik.

Fler räddas. Läkemedlet Zytiga bedömdes som för dyrt i förhållande till sin effekt. Överlevnaden för de med behandlingen var i snitt bara knappt ett halvår längre än de utan. Men ett halvår i snitt anses vara en övertygande effekt.  För en del innebär det att medicinen inte ger någon effekt alls och för andra betyder det ett fler år längre liv.

- Den här överenskommelsen är först i sitt slag på nationell nivå och är ett nytt sätt att introducera nya läkemedel. Det är min starka förhoppning att landstingen genom denna uppgörelse kan erbjuda prostatacancer- patienter effektiv och värdefull behandling, säger Anders Hallberg, ordförande i gruppen för Nya läkemedelsterapier hos Sveriges kommuner och landsting, SKL i ett pressmeddelande från Janssen.

Det var ett år sedan TLV skapade rubriker när de avslog ansökan om att ge statlig subvention till Zytiga, ett läkemedel godkänt för att behandla långt gången prostatacancer. Konsekvensen blev att några landsting, några sjukhus ansåg att de hade råd att erbjuda behandlingen, medan patienter i andra landsting fick betala ur egen ficka om de ville ha del av den nya medicinen. Fruktansvärt orättvist ansåg många. Bland annat IKEA-chefen Anders Gyhlenius, som själv kämpar mot sin prostatacancer, gav sig in i debatten och tyckte att det var hemskt att han skulle få behandlingen, medan andra i Sverige skulle står utan.

Vid årskiftet sänktes priset. Nu rekommenderas behandling med Zytiga till alla med allvarlig prostatacancer. En cancerform som cirka 75000 män har och 10 000 män får diagnos om varje år.

- Vi är glada över att svenska män med långt framskriden prostatacancer nu får tillgång till modern läkemedelsbehandling, säger Lars Johansson, vd på Janssen, i samma pressmeddelande.

Enligt information från SKL har även Zelboraf från Roche fått ett lägre pris och ska nu erbjudas patienter med hudcancer, malignt melanom, som spritt sig till andra kroppsdelar och som inte kan opereras.

Gör så här: Har du konstaterad prostatacancer eller spridd melanom kan du prata med din läkare om någon av de nya behandlingarna skulle passa dig.


Av Hanna Brodda
5 mars, 2013