fiskHelenaGleissman450
Neuroblastom är den vanligaste formen av cancer som drabbar små barn. Nu visar en stor studie, med bland annat svenska forskare, att vanlig fisk kan både förebygga och hjälpa medicinen att bota denna svåra cancerform.

Cancer i nervsystemet hos små barn kallas för neuroblastom. Prognosen för sjukdomen är mycket dålig och omkring 40 procent av barnen dör av sjukdomen, skriver Karolinska Institutets forskare i sin sammanfattning.

Man vet sedan tidigare att fettsyran Omega 3, även kallad DHA, kan skydda friska nervceller från celldöd och även döda vissa typer av cancerceller. Nu har forskarna tagit reda på hur detta är möjigt.

- På samma gång som DHA dödar cancerceller i nervsystemet via hydroperoxyfettsyror, skyddar DHA friska nervceller från celldöd via protektiner. Om vi kan hitta ett sätt att styra denna process finns det alltså en god chans att DHA kan verka som både svärd och sköld hos neuroblastompatienter och fungera som ett komplement till cytostatikabehandling, säger Helena Gleissman, forskare vid Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

Varje år drabbas ett tjugotal barn av neuroblastom. Oftast upptäcks den genom att föräldrar eller läkare känner en knöl. Tumören kan ibland utsöndra hormoner som ger diarré, svettningar och andra symptom. Genom att tumören växer eller sprider sig kan den trycka på andra organ och därmed ge symptom.

Omega-3-fettsyran DHA finns framförallt i fet fisk, som lax, strömming och makrill. Nu fortsätter forskarna att ta reda på hur denna nya kunskap ska användas i cancerbehandlingen.

Studien är gjord av Helena Gleissman och professor Per Kogner med team på Karolinska Institutet och forskare från Harvard University.

 

 

Källor: Karolinska Institutet, Uppsala Universitet och Barncancerfonden

Av Hanna Brodda
1 mars, 2010