Fler köper olagligt på nätet
I fjol gjorde Läkemedelsverket en informationskampanj som varnade för att köpa olagliga läkemedel på internet. Kampanjen fick stor uppmärksamhet och syftet var att öka riskmedvetandet hos konsumenter.
En nyligen gjord undersökning visar att medvetenheten om riskerna har ökat, men tyvärr också att fler tar risken - och beställer hem från nätet. En av storsäljarna är smärtstillande bensodiazepiner.
– Många har en alltför stark tro på den egna förmågan att både diagnosticera, behandla och skaffa läkemedel, säger Bo Bergman, läkare vid Läkemedelsverket, i myndighetens pressmeddelande. Det är många saker som kan gå fel, i synnerhet om man köper läkemedel via oseriösa internetsajter.
Den lite annorlunda kampanjen Crime Medicine, en låtsassajt som såg ut som om de sålde receptbelagda läkemedel, skulle leda till att öka medvetenheten om riskerna med att handla läkemedel på internet. Avsändare var både tull, Läkemedelsverket och polismyndigheter.
Medvetenheten ökade först, men redan nu ett knappt år efter att kampanjen avslutats har riskmedvetenheten sjunkit, jämfört med innan kampanjen i okober 2008. Direkt efter förstod varannan i Sverige att det är en stor risk att köpa en receptbelagd medicin från en olaglig sajt, men nu är det nästan var tredje.
– Det är omöjligt för en lekman att bedöma om ett läkemedel innehåller rätt substans eller är tillverkat på ett säkert sätt, säger Bo Bergman. Förfalskade läkemedel kan se riktiga ut, men kan i princip innehålla vad som helst. Det är mycket oroande att riskmedvetandet sjunker.
Så här handlar vi läkemedel på nätet:
- Undersökningen visar att 20 % av allmänheten idag har köpt läkemedel på nätet.
- 70 % av svenskarna uppger att man kan tänka sig att handla.
- Yngre är mer positiva till att handla på nätet än vad äldre är.
- Varannan tillfrågad av de som kan tänk sig att handla ser möjligheten till köp utan att konsultera läkare som en fördel.
- Svårt bedömma. Undersökningen visar att det är få som kan bedömma vad som är en ”bra sajt för köp”. Samtidigt växer marknaden för falska läkemedel kraftigt i hela världen.
- Riskmedvetandet är fortfarande bättre än före kampanjens start i oktober 2008, men har nu sjunkit (35 % mot tidigare 50 %).
Källa: Läkemedelsverket
2 juni, 2010