Tramadol är ett morfinliknande smärtstillande medel som utövar sin effekt genom att blockera smärtsignalerna till hjärnan. Tramadol kan hjälpa till att minska svår och måttlig smärta. Finns i flera olika märken av olika tillverkare.

Verksam substans

Tramadolhydroklorid

Möjliga biverkningar

Illamående, svettning, yrsel, huvudvärk, trötthet, dåsighet, besvärande blodtrycksfall när man står eller reser sig upp, muntorrhet och kräkningar är några av de vanligare.

Bland de allvarligare är risken att bli beroende och en ibland plågsam abstinens kan uppträda. Hallucinationer och en overklig känsla att vara övermäktig kan leda till olämpliga beslut är några av biverkningarna som diskuteras på forumet.

Hur fungerar Tramadol för dig?

Varning för

Tramadol kan vara vanebildande.

11 kommentarer

 • Av anonym 31 januari, 2017

  Hej.
  Såg din ned värdet

  Hej.
  Såg din ned värdet inslag.
  Själv knaprat domi 5 år nu.
  Ingen värk ingen abstinens.
  Jag har fått ett fungerande liv..
  Som du vet så är alla mediciner bara till för att lindra inget annat..
  Mr p

 • Av anonym 7 januari, 2017

  Har absolut inga problem med
  Har absolut inga problem med att få utskrivet Tradolan trots en interaktion med andra av de tabletter jag måste ta.
  Får både Tradolan Retard 200 mg och Ketogan 5mg

 • Av anonym 28 november, 2016

  är tradolan ett rusningsmedel
  är tradolan ett rusningsmedel ? inte mot värk eller vadå
  vad fään är tradolan oc vad slags effekt ger det
  vad är vitsen med att äta dem med citodon ?
  vill ha ett svar på frågan tack

 • Frågan är om 1/8000 gäller
  Frågan är om 1/8000 gäller även vid längre behandlingstid än 6 mån. Undrar detta då den notisen följer direkt efter kommentar om behandlingstid i Wikipedia. Jag citerar: ”Risken är mindre vid kortare behandlingstid än 6 månader men utsättningssymptom kan förekomma även vid behandlingstid kortare än 6 månader. Vid normala doser har en beroendefrekvens på 1 av 8000 rapporterats…” Så därför ser jag en syftningsproblematik här – syftas det på behandlingstid kortare än 6 månader, eller…?

 • Av anonym 18 maj, 2015

  Din kropp har inprogrammerad
  Din kropp har inprogrammerad skydd (medfödd) mot smärta (hot utifrån)! Din egen kropp producerar försvar som har olika medicinska namn. Det finns bl. annat ett hormon som hjälper dig att uthärda smärta, men ibland vid akuta fall (olyckshändelse eller långvarig ihärdig smärta sätter DOKTORER in en sk. push up för att öka din kropps försvar mot stark smärta: -DÅ FÅR DU TRAMADOL ELLER TRADOLAN, CITODON OSV. för att uthärda utan psykiskt kollaps. Tramadol tx. ökar alltså produktionen av denna hormon, men stort MEN, nackdelen är om man äter pillren längre än nödvändigt (tills det värsta smärtan lägger sig) att kroppen vänjer sig att få ständig hjälp så lägger kroppen av att producera serotonin utan hjälp och tillbakavägen (avvänjningen) är MYCKET smärtsamt och långvarig, så snälla ät inte smärtstillande läkemedel i onödan effekten / tabl. är mycket kortvarig, du blir hög en liten stund ( 1 dag) med tiden kräver kroppen mer och mer till slut får du en psykisk kollaps så att du dör. Ju starkare piller det så värre, tro mig, jag har varit där vid ett ryggskott och fastnat i 22 år. Idag är jag över 60 år, full av ånger, smärtan finns där men ingen tramadol tack! Bra för akutfall men inte som rusningsmedel. Snälla var rädd om dig och dina nära o kära.Kram från en fd. missbrukare med läkarnas hjälp.

 • Av karins 7 april, 2014

  ska visst vara svårt att få
  ska visst vara svårt att få ut tramadol. men jag ringde och bad att få ut mera och fick ut 300 stycken…..

 • Av anonym 21 januari, 2014

  Det ÄR ingen morfin i
  Det ÄR ingen morfin i tramadol, däremot är det en opioid som liknar morfin,men tramadol och morfin är som att jämföra alvedon och treo. liknande effekt men två helt olika preparat..

 • Av anonym 14 januari, 2014

  Hur mycket morfin är det i
  Hur mycket morfin är det i Tramadol 100 mg?

 • Av wila 7 oktober, 2013

  Tramadol ett måste mot min
  Tramadol ett måste mot min smärta, nacken och ryggen. Där emot den kolliderar med mina hjärtmedicin, därför jag försöker skaffa plåster om de går.

 • Av anonym 22 augusti, 2013

  Tramadol/Tradolan är mycket
  Tramadol/Tradolan är mycket effektivt men man blir lätt ”flummig”. Den verkan samt risken för svår abstinens antar jag är orsaken till sjukvårdens ”njugghet” med att skriva ut tramadolhydrokloridinnehållande läkemedel. MEN… det är trots allt endast en av 8000 användare som verkligen blir beroende. Jag tror att läkarnas restriktivitet ofta är negativ eller rent kontraproduktiv. Många går och har ont i onödan för att en på åttatusen blir beroende, andra skaffar sig smärtstillande tabletter på andra sätt än genom sjukvården eller dricker alkohol istället. Långvarig, kronisk smärta gör man helt enkelt allt man kan för att dämpa. Jag hade under flera år en återkommande svår värk i höften, innan den blev ersatt med höftprotes, och i början av den 15 år långa ”smärtperioden” hade jag Dexofen, tills det förbjöds, därefter Tramadol. Men läkarnas inställning till att skriva ut något ur ”läkemedelsgruppen mellan alvedon och morfin” blev alltmer restriktiv. Jag använde dexofen resp. tramadol max 4-5 dygn i rad men kände ändå av en viss abstinens ibland.
  En typiskt svensk ”renlevnadsfilosofi för andra”, kanske. Jämförelser med den tidigare och i andra länder oansvariga antibiotikaanv. kan också spela in.
  Anders Westergren, skogsarbetare i Höör.

 • Mediciner i all ära..
  Mediciner i all ära.. Tramadol funkar finfint mot smärta. Men det är väldigt lätt att bli beroende.

Comments are closed.