rygg_mckenzie-metoden150

En form av core och bålstärkande styrketräning under två veckor gör att smärtan minskar. Fortsätter patienten med träningen kan operation udvikas.

Det är slutsatsen av en ny studie som genomförts i Göteborg.

Diskbråck kan ge handikappande smärta och många stelopereras. Med lång konvalecens och stelhet i ryggen för resten av livet som följd.

Sjukgymnasten Gunilla Limbäck Svensson bestämde sig för att utvärdera en annan metod för den här patientgruppen. Sjukgymnastik och styrketräning för rygg och bål. Den metod hon valde är döpt efter en Robert McKenzie som upptäckte att människor kunde bli bra i rygg och nacke med hjälp av ett antal rörelser. McKenzie-metoden kombinerades med klassisk styrketräning av mage och ländrygg.

Efter två veckor hade var fjärde patient inte längre ont.

–Ytterligare tre månader efter behandlingsstart hade majoriteten av patienterna förbättrats markant. De hade mindre smärta, var inte lika rädda för att röra sig, hade högre tilltro till sin egen förmåga, mindre nedstämdhet och högre livskvalitet. Två år efter behandlingen hade endast ett fåtal patienter opererats, säger Gunilla Limbäck Svensson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin.

I studien ingick 41 patienter med diskbråck i ländryggen som på grund av intensiv ischias-smärta i benet var aktuella för operation. Tre år efter behandlingen har Gunilla Limbäck Svensson följt upp tjugo patienter, varav hälften behandlats med strukturerad sjukgymnastik respektive hälften opererats.

Resultatet var att de som fått sjukgymnastik var mer fysiskt aktiva, medan opererade patienter uttryckte mer oro och undvek fysisk aktivitet. McKenzie-behandling har inte ansetts fungera för patienter med diskbråck och dessa patienter har därför sällan erbjudits behandlingsmetoden. Det menar Gunilla Limbäck Svensson är ett misstag.

Sjukgymnastiken är helt ofarlig och kan utan risk påbörjas innan magnetröntgen och vidare undersökningar, påpekar Limbäck Svensson som ytterligare en fördel med metoden. Studien presenterades i Limbäck Svenssons doktorsavhandling som lades fram i mitten på april.

Av redaktionen
22 april, 2013

1 kommentarer

  • Av anonym 18 augusti, 2013

    McKenziemetoden
    Måste verkligen rekommendera denna metod. Efter många år, ja i stort sett hela livet med ryggproblem /ryggskott kom kulmen med diskbråck, fick träffa en Sjukgymnast som instruerade och visade väldigt tydligt och följde noggrant upp mina ryggsmärtor. Efter två månader av regelbundna övningar var jag tillbaka på arbetet.

Comments are closed.