gront_te_Dan_Hansson_svd_Scanpix
Svenska forskare har lyckats identifiera det verksamma ämnet i grönt te och nu misstänker de att de kan öka produktionen av insulinproducerande celler.- I Kina har de använt grönt te på diabetes länge, men vi ville se vad det verksamma ämnet var, säger läkare Marie Gullstrand.

Diabetesforskaren kallar sjukdomen lömsk och farlig. Diabetes ökar dramatiskt och tidig diagnos kan förutspå ännu farligare sjukdomar.

- Om en person får diabetes typ 2 i 20-års åldern, är risken stor att personen får en hjärtinfarkt före 40-års ålder, säger Marie Gullstrand, läkare och diabetesforskare på Södersjukhuset i Stockholm.

Ämnet är en sorts antioxidant som kallas EGCG, en polyferol, som utvinns ur grönt te. Vid tester på möss med diabetes sågs en dramatisk minskning av blodsockret. Forskarna såg effekt även på de insulinproducerande cellerna.

- Vi börjar förstå hur teet fungerar lite bättre. Teet påverkar betacellerna, det kan till och med öka antalet insulinproducerande celler, säger Marie Gullstrand.

Upptäckten har ännu inte genererat i någon medicin och tester har bara gjorts på möss. Men Marie Gullstrand och hennnes chef Åke Sjöholm har ändå formulerat ett råd: - Drick två till tre koppar grönt te om dagen. Bra, fint och färskt grönt te går att köpa på nätet eller hos tehandlare.

Teet i Kina torkas genom en ångprocess som bevarar antioxidanterna, det går alltså inte lika bra med vilket örtte som helst. Te kan intas efter behag, men det kan inte ersätta läkemedelsbehandling. Prover är än så länge bara gjorda på möss. Läkemedlet Metformin är förstahands behandlingen för diabetspatienter och doseras efter individuella prover.

Av Hanna Brodda
11 september, 2009