halloween250

Mycket sockerrik mat och dryck samt kortare tid mellan måltiderna gör att de bakterier i munnen som ger hål i tänderna trivs som aldrig förr. Här är några enkla råd som skyddar tänderna mot karies:

• Var noga med tandborstningen. Använd 2-2-2-2-metoden, tandborstning två gånger om dagen i två minuter med två centimeter fluortandkräm. Undvik sedan att äta eller dricka de närmsta två timmarna.Tänk på att två minuter är en ganska lång tid, normalt borstar man på 45 sekunder. Kasta gärna ett öga på klockan medan du borstar.

• Undvik att småäta mellan måltiderna. Ät hellre allt godis på en gång än att småäta det mellan måltider. Kex, chips, russin, segt godis och kola klibbar på tänderna och finns kvar länge i munnen vilket förlänger ett syraangrepp. Ett tuggummi kan aldrig ersätta tandborstning. Men tuggummi med xylitol eller karbamid kan påverka syraattackerna så att de blir kortare. Det beror bland annat på att du får mer saliv i munnen när du tuggar. Och saliven är bra på att göra rent.

• Låt tänderna vila. Det är bra att låta tänderna vila i två timmar efter en måltid och tandborstning. Då får dina tänder chans att återhämta sig lite. Blir du törstig, drick vatten, inte juice, saft eller läsk.

• Gör rent mellan tänderna. En gång om dagen, innan tandborstningen, ska man använda tandtråd eller tandstickor för att få bort matrester och bakterier som finns mellan tänderna.

 Skölj med fluor innan du går och lägger dig. Fluor både läker ytliga hål och stärker tänderna.

 Besök tandläkaren regelbundet! Be din tandläkare att kalla till nästa besök. Det är lätt att själv glömma bort att boka ny tid efter något år.

Källa: Folktandvården

Läs även: Bästa medlen mot hål och dålig andedräkt

Slipp karies med tandkrämsmassage


Av Lisa von Garrelts
28 oktober, 2014