louisemyren168

"Jag har gula, nästan gråa, tänder och jag har börjat tänka väldigt mycket på det. Inte blir det bättre att borsta med specialtandkrämer heller! Är det farligt att bleka, kan de bli skörare av det?"

Hälsningar Camela

 

Svar: Hej Camela!

Att bleka tänderna är inte farligt, om det görs på rätt sätt. Blekning bör alltid utföras av utbildad tandvårdspersonal, som kan kontrollera att inga tänder eller fyllningar är trasiga. Materialen och metoderna du väljer måste vara godkända i Sverige. Man får inte riskera att tänderna utsätts för värme eller torkar ut.

Så här fungerar det: Färgämnen från mat, kaffe te, tobak, och vin tränger in i emaljen och missfärgar den. Blekmedlet går in i emaljen och bryter ner dessa färgämnen och tänderna ser ljusare ut. Det verksamma ämnet (karbamidperoxid) är ofarligt för tänderna och kroppen.

Gör så här: Jag rekommenderar nattblekning med individuellt avpassade skenor. Tandläkaren, eller hygienist eller liknande, tar avtryck av tänderna och gör modeller i gips. På dessa tillverkar man skenor som passar precis till tandbågarna och har ett litet utrymme för blekmedlet. Skenorna bär man på natten. Fyra nätter brukar räcka, men man kan fortsätta om man inte är riktigt nöjd. Fördelarna med denna metod är att man oftast får väldigt gott resultat, och att man kan använda en låg koncentration på blekmedlet, vilket ger minimalt med besvär. Man kan få lite ilningar i tänderna, men det är övergående.

Efter några år kanske tänderna har blivit lite mörkare igen, och man vill bättra på blekningen lite grann. Har man då sparat sina skenor, är det enkelt och billigt att göra en ny behandling. Man brukar få bra resultat på gulaktiga tänder. Gråa missfärgningar är svårare att bleka. Det går bra att bleka ”gamla tänder”, men där sitter ofta missfärgningarna djupare och tar längre tid att få bort.

Undvik: Man ska inte bleka skadade tänder, eller tänder med trasiga eller helt nygjorda fyllningar. Inte heller genomskinliga tänder ska blekas, de kan se mörkare ut efter behandlingen. Man kan testa själv om emaljen är genomskinlig, genom att sätta ett vitt papper bakom tänderna. Ser de då ljusare ut, är emaljen genomskinlig.

Kostnad: Alla tar olika och det beror också på hur mycket blekmedel som går åt. Men ett vanligt pris är mellan 3000 kronor och 3500 kronor.

Som sagt, ring en tandvårdsmottagning och beställ tid!

Lycka till

Louise Myren, tandläkare med egen praktik vid Norrmalmstorg i Stockholm.

PS. Ställ gärna frågor till mig, mejla på tandlakaren@dinamediciner.se Säg om du vill vara anonym!

 

(Copyright Louise Myrén)

Av redaktionen
5 september, 2011

5 kommentarer

 • tandblekning
  ev,lagningar,rotfyllningar,plast och sånt hur gör man då?Funkar det på dem med?

 • tandblekning
  ev,lagningar,rotfyllningar,plast och sånt hur gör man då?Funkar det på dem med?

 • Av Kajsa Gustafsson Åberg 24 september, 2012

  Blek tänderna hemma
  Hej!

  Jag tycker att det är både enkelt och säkert att bleka tänderna själv. Har köpt ett kit från Tandblekningsbutiken, och har nu riktigt vita tänder 🙂 Och det är mycket billigare än att gå till tandläkaren! Deras hemsida har adressen:

  http://www.tandblekningsbutiken.se

  Lycka till allesammans!

  Hälsn,

  Kajsa

 • Av Gunilla Gellersjö 29 september, 2011

  Lång tid
  Jag blekte med skena och gel i ca en timme varje dag i ca två månader. Min tandläkare sa att det skulle ta 14 dagar. Jag hade väldigt gula tänder och det tog ca 14 dagar innan jag kunde se en förändring. Jag fick aldrig några ilningar. Jag tyckte det var värt priset. Jag avstod från allt onyttigt, inga resor mm.för att ha råd med detta, tänderna var väldigt viktiga för mig.

 • Av Gunilla Gellersjö 28 september, 2011

  Nöjd med min blekning
  Jag har blekt mina tänder och jag blev mycket nöjd.

  //Gunilla

Comments are closed.