tander
Massera tänderna med en klick högfluortandkräm efter lunchen för att slippa hål och karies i tänderna. Metoden har utvecklats av professor Dowen Birkhed vid Sahlgrenska akademin.

I två olika studier har metoden med att med fingret smörja in tandkräm på tänderna testats. Bland annat har 279 ungdomar följts under två år och sedan har 16 personer studerats för just denna specifika metod. Den visar att en tredje insmorning som inte sköljs bort ger en lika bra effekt som att borsta tänderna en tredje gång.

Hemligheten är att använda högfluortandkräm, till exempel Duraphat.

–Försöken visade att de som borstade med högfluortandkräm tre gånger om dagen fick ett fyra gånger bättre fluorskydd i munnen jämfört med de som använde vanlig tandkräm två gånger per dag, säger forskaren Anna Nordström vid odontologiska institutionen, Sahlgrenska akademin, till tidningen Forskning.

Studien publicerades i tidskriften Acta Odontol Scandinavia och heter Effect of a third application of toothpaste, 1450 and 5000 ppm F, including a “massage” method, on fluoride retention and pH drop in plaque.

Av redaktionen
22 mars, 2012