mikroinjektion250
Om spermierna är få eller lite långsamma kan de få en extra puff in i ägget.

Om mannen har få spermier, eller spermier med dålig rörlighet, går det att släppa in en spermie i ett ägg. Den varianten av provrörsbefruktning kallas mikroinjektion, eller ICSI, vilket är en förkortning för intracytoplasmatisk spermieinjektion. Behandlingen skiljer sig inte mycket från en vanlig provrörsbefruktning. Läs mer om hur det går till att göra barn i provrör.

Det går till så här:

  1. Äggen hämtas ut ur äggstocken på samma sätt som vid en vanlig provrörsbefruktning. Läs mer om provrörsbefruktning här.
  2. Mannen har lämnat spermier samma dag och en av dem sprutas direkt in i ägget med hjälp av en väldigt tunn nål. Sedan bevakas äggen att de befruktats och börjar växa.

 

Därför behöver spermien hjälp

Vid ägglossningen omges ägget av ett segt hölje som kallas för cumulus. Detta hölje måste brytas ner av enzymer som normalt finns på spermierna. Till detta behövs många spermier för att påverka höljet till att bli genomsläppligt för den spermie som ska in och befrukta ägget. Sedan väl höljet brutits ner, är spermierna framme vid äggskalet. Även äggskalet behöver påverkas av enzym för att bli genomsläppligt för spermien. När den första spermien har trängt igenom stängs äggskalet för ytterligare spermier.

Läs mer: Behandlingarna som hjälper dig att bli gravid

Källa: 1177.se, IVF-kliniken.se,

Av redaktionen
8 maj, 2012