granatapple_skuret_scanpix450
Både tranbärsjuice och juice av granatäpple kan öka effekten av blodförtunnande mediciner som Waran. Ett par glas kan öka blödningsrisken.

Granatäppeljuice och tranbärsjuice innehåller bland annat nyttiga polyfenoler. Det kan vara de som möjligen ställer till det för människor som samtidigt äter Waran. I en artikel i Läkartidningen refereras flera studier som i provrör visat att juicerna påverkar både blodets "tjocklek", trombocyternas förmåga att klumpa ihop sig, och upptaget av själva medicinen warfarin.

Livsmedel och mediciner kan påverka vararandra i många fler fall än de som hittills studerats, men det stora pusslet att ta reda på alla ogynnsamma blandningar har i falla fall påbörjats. Artikeln nämner två patienter som intagit stora mängder juice och hur deras värden förändrades i takt med antal glas i kombination med samma mängd medicin.

Tranbärsjuice används ibland som behandling mot urinvägsinfektion och då är ibland rådet att dricka en halv till en liter per dygn under ett par dygn. Bland annat har vissa äldreboenden den rutinen. För den som samtidigt äter Waran kan det alltså påverka effekten av medicinen.

Källa: Läkartidningen som bland annat nämner artikeln "Possible interaction between pomegranate juice and warfarin" publicerad i BmJ.

Av redaktionen
28 februari, 2012