julkryddor
För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och allergichock. "Det är så mycket mer kanel i pepparkakorna nu för tiden", säger apotekare Maryam Rasti Nosrani.
 • Stora mängder saffran kan orsaka missfall

 

Den dyraste kryddan av alla - och farligast om det används fel. På grund av sin exklusivitet har många myter bildats kring det flyktiga pulvret som bildas på ståndarna i krokusen. Saffrans sägs skydda mot cancer, håravfall och till och med impotens, allt är kanske inte sant, men se ändå upp om du är gravid.


- Saffran har använts för att framkalla abort, det är en väldigt stark krydda som påverkar muskeln i livmoderhalsen, förklarar Maryam Rasti Nosrani, apotekare och expert här på Dina mediciner.

Saffran har visat viss antidepressiv effekt i vissa studier.

 • Kanel kan ge allergi

 

En riktig dundermedicin! Kanel har visat sig stabilisera blodsockret, vilket kan hjälpa diabetiker. Den har även en starkt bakterie- och svamp-dödande verkan.

Kanelinmarinering kan hålla kött färskt längre, skriver läkaren Per Ove Lind i sin bok Maten som botar. Det räcker med att strö lite över filen eller gröten, men helst varje dag. Och ta en extra pepparkaka nu i jul.
Med potenta substanser kommer också biverkningar. Många är allergiska mot kanel. Bland annat artisten Charlotte Perelli är kanelallergiker, enligt egna uppgifter på hennes blogg. Kanelallergi kan ge sveda på tungan, kli i halsen eller rinnande ögon.


- Jag hade en 27-årig kund som kom till mig och sa att hon alltid får ögoninfektion så här års, då frågade jag om hon åt mycket pepparkakor och, mycket riktigt, när hon slutade med det gick ögoninfektionen över, berättar Maryam Rasti Nosrani.

 

 • Kryddnejlika stark mot huden

 

Kan användas som smärtstillande, vid till exempel tandvärk. Håll en bomullstuss med kryddnejlik-olja mot den onda tanden, sägs även ta bort mindre kariesangrepp eftersom den är antiseptisk. Akta läppar och hud, den kan ge utslag.  

 

 • Kardemumma ökar aptiten

 

Kardemumma stimulerar aptiten, det underlättar matsmältningen och används i många kulturer för att motverka ballongmage och andra magbesvär.
- Kardemumma kan vara bra mot mensvärk eftersom den lugnar spända muskler, det är inte ett läkemedel, men det kan vara värt att testa om det gör ont, säger Maryam Nosrani Rasti.

Av Hanna Brodda
22 december, 2009

3 kommentarer

 • Av Kaneliadamen 19 november, 2016

  Allergisk mot kanel
  Jag är allergisk mot kanel. Får svårt att andas, ont i halsen, ont i leder osv. Tål inte lukten heller, vilket är svårt då jag bor ganska nära en pepparkaksfabrik. Kan inte vistas i ett rum där någon äter pepparkakor, kanelbullar eller gröt med kanel på. Kan inte låta barnen ha ett pepparkakshus på julen…

 • Av Camillak 11 november, 2014

  Allergisk mot saffran
  Om jag får i mig lite saffran så blir jag så sjuk.Magsjuk och hög feber i ca 2 veckor. Julen är så jobbig,nu finns det så mycket med saffran tex godis,glass ,kaffebröd och mat.Får inte köpa baguetter nu för dom gräddar saffrans bullar på samma plåt.

 • Av Inga pepparkakor i Jul 12 december, 2011

  Allergisk mot Kryddnejlika
  Jag är allegisk mot kryddnejlika och mina besvär har blivit värre med åren, jag får feber och får röda utslag på kroppen som kliar detta varar i ca 2 dagar för mig. En tråkig allergi att ha framför allt kring jul.

  tips för er andra som är allergiska mot kryddnejlika är att undvika:
  1. alla glöggsorter (om du inte gjort egen glögg hemma utan Kryddnejlika i)
  2. Pepparkakor mjuka som hårda.
  3. Vörtbröd.
  4. Många jul teer, och uppiffade juldrycker.
  5. Flera griljerings recept innehåller kryddnejlika samt andra julrecept.
  6. En del Indisk mat då kryddnejlika är populärt i matlagningen och ofta också finns i curry.

Comments are closed.