Medicin mot TBE på väg
Det är många år kvar innan färdig medicin, men det finns en protein som verkar mot det farliga viruset. Hur proteinet ska tämjas och kunna användas blir forskaren Anna K Överby Wernstedt jobb att ta reda på.
Varje år delar Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, ut pengar till unga forskare med spännande planer. Pengarna kommer från löntagarfonderna och varje forskare får tre miljoner kronor för att kunna sätta igång sina projekt och driva de under ett år. Det som förenar de sammanlagt 14 forskaraspiranter är att de doktorerat och varit en period på ett universitet utomlands.
- De är också väldigt duktiga förstås, säger Lars Rask, vd för SSF, och har det gemensamt att de lyckats formulera ett intressant forskningsprojekt som vi tror på.
En av de duktiga forskarna var alltså hjärnan bakom det möjliga TBE-behandlingen. Fästingburen encefalit, TBE, är en virussjukdom som sprids med fästingbett. I dag finns vaccin mot den farliga sjukdomen, men ingen behandlingen för den som smittats. Det upptäckta antivirala proteinet skulle eventuellt kunna bota TBE i framtiden, men även andra farliga virussjukdomar, som dengue och gula-febern.
- Det här är ett kroppseget protein som hjälper kroppen att ta död på viruset. Vi såg en otrolig effekt på TBE, säger Anna K Överby Wernstedt till Dina mediciner.
19 januari, 2012