Nordisk kost – forskarnas menyförslag
Medelhavskosten får nu konkurrens av traditionell nordisk kost när det gäller att förebygga och behandla hjärt- kärlsjukdomar. Läs forskarnas menyförslag som finns med i en avhandling.
Medelhavskost nämns ofta i positiva sammanhang då den typen av kost anses vara bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Forskare menar att denna typ av kost kan översättas till den nordiska kosten.
En dag med en nordisk hälsosam kost kan till exempel se ut så här enligt Viola Adamsson, doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet:
Frukost: Fullkornsbröd (minst 50 procent fullkorn), smörgåsmargarin med hög andel omättat fett, kalkon (det vill säga magert köttpålägg) eller makrill som pålägg, havrekligröt med färska blåbär eller lingon eller sylt därav, lättmjölk
Lunch: Ugnstekt kyckling- eller fiskrätt med mathavre eller matkorn med kokta grönsaker eller rotfrukter, vitkålssallad med dressing av rapsolja och vinäger
Middag: Ärtsoppa, fullkornsbröd, smörgåsmargarin med hög andel omättat fett, magert köttpålägg
Mellanmål/fika:3 frukter per dag till exempel äpple, päron eller plommon, mandel eller andra nötter som snacks
Dryck: Kranvatten, lättmjölk, lättöl
Övrigt: Fullkornsbröd, smörgåsmargarin med hög andel omättat fett
Läs även: Medicinerna för bäst viktnedgång
Av Lisa von Garrelts
13 oktober, 2014
13 oktober, 2014