Ny behandling testas mot mardrömmar
Svåra mardrömmar påverkar vardagen, sömnkvaliteten och i slutändan livskvaliteten för den drabbade.
Nu håller forskare på att hitta den bästa behandlingen.
Har du mardrömmar kanske du kan hjälpa till.En svettig natt då och då anses inte allvarligt, men om du hemsöks en gång i veckan eller mer av mardrömmar som påverkar din vardag, då kan det vara dags att söka hjälp.
Många är drabbade. Enligt Viktor Kaldo, forskare och psykolog på Internetpsykiatrienheten och Karolinska Institutet, är det cirka tre till fem procent av befolkningen som lider av den här sortens påträngande och återkommande mardrömmar. Ändå är det få som får hjälp.
Två olika sorters behandlingar har visat lovande effekt tidigare. De bygger båda på kognitiv beteendeterapi men vilken som är bäst vet man egentligen inte. Tillsammans med Internetpsykiatrienheten vid Psykiatri Sydväst ska Kaldo nu genomföra en studie som jämför behandlingsmetoderna.
- Man har redan sett att de hjälper människor med sömnproblem och mardrömmar, men vilken som är bäst kan vi inte veta förrän vi har testat dem med samma förutsättningar i samma studie, berättar Viktor Kaldo.
Symptomen på allvarliga mardrömmar är:
- När mardrömmarna orsakar psykologiskt lidande.
- När de leder till sämre förmåga att klara av sin vardag på grund av oro och störd sömn.
- När stress och kroppsliga spänningar kan härledas till drömmarna.
Var med i studien!
Nu söker Viktor Kaldo och hans team försökspersoner med besvärande mardrömmar och de som är intresserade av att delta i studien kan anmäla sig på internetpsykiatri.se
13 februari, 2012
3 kommentarer
Comments are closed.
Metoprolol
Kan metoprolol ge mardrömmar som biverkan. Har mycket drömmar. Trött dagtid.
Efexor/venlafaxin
Jag fick mardrömmar och ökad ångest av venlafaxin. Satte ut den trots att läkaren inte samtyckte och efter utsättningen mådde jag BÄTTRE!!! Hade tagit den i 4-5 år och trodde det var depressionen som gjorde att jag hade ångest och mardrömmar…
Läkemedel kan ge mardrömmar/sömnstörningar!
Sömnstörningar/mardrömmar
kan vara läkemedelsbiverkningar!
Enligt artikeln lider hundratusentals människor av sådana problem.
Det är lika många som står på livslång medicinering med kolesterolsänkande mediciner, s.k. statiner (simvastatin, Lipitor, Pravachol, Crestor etc.)
En del kommer att drabbas av ovannämnda problem på grund av biverkningar.
Blodtrycksmediciner ur gruppen beta-blockerare (t.ex. Seloken = metoprolol) kan också ge sådana biverkningar.