melatonin250

Ingen verkar riktigt veta om melatonin som sömnhjälp är bra eller dåligt. För de svenska läkarna och forskarna finns inga studier som håller måttet.

- Jag säger nja. Det hjälper vissa, men skulle alla ta det får vi troligtvis se biverkningar vi inte kände till, säger Hans Smedje, sömnforskare och överläkare.

Sömnproblem är vanligt. Nästan alla i den delen av världen som har lampor på kvällarna har ibland svårt att somna, eller vaknar på nätterna, i perioder. Bäst sover 4-åringen, sen börjar problemen, berättar, förklarar Hans Smedje på föreläsningen vid Läkartidningens symposium om ungas psykiska hälsa i början på september.

Melatonin är ett hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet. Under mörka kvällar ökar melatoninet och vi känner oss trötta. I normala fall. Lampor, ljusa datorskärmar och trevligt sällskap kan göra att melatoninet inte ökar som det ska. Även vissa neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och mani, eller bara hög ålder, kan sätta hormonproduktionen ur spel.

Melatonin går att äta i tablettform och fungerar då på samma sätt i kroppen som när kroppen själv producerar det. I USA betraktas melatonin som ett kosttillskott och går att köpa i vanliga mataffärer eller hälsokostbutiker, men i Sverige är det receptbelagt under namnet Cirkadin.

- Det beror på att vi inte vet vad som skulle hända på befolkningsnivå, förklarar Hans Smedje, för Dinamediciner, efter föreläsningen. Det är inga pengar i det för industrin eftersom det inte går att patentera, det är därför det saknas studier.

Men miljoner människor måste ju ha tagit melatonin i USA, vet vi inte hur det påverkat dem?

- Nej, egentligen inte.

Efter Smedjes föredrag kommer frågor från publiken, som mest består av läkare från skolhälsovården. Även om melatoninet bara nämndes i förbigående under föredraget, handlar alla frågor om melatonin.

- Det är en het fråga, inget snack om den saken, säger han. Alla här skriver säkert ut melatonin ibland, men jag är medvetet vag när jag svarar eftersom studier saknas.

Priset är också ett problem. Det receptbelagda läkemedlet innehåller 2 mg melatonin och kostar över sju kronor per tablett. Det blir mycket för den som enligt dosanvisningarna ska ta flera tabletter per natt. På nätapoteken säljs melatonin på 3 mg från USA för drygt en krona.

- Som läkare måste jag påpeka att hälsokostbutikerna på nätet är helt utan kontroll, vi har ingen aning om vad som är i de tabletterna, så det kan jag verkligen inte rekommendera. Men prisskillnaderna är en fråga som kommer upp hela tiden, både bland läkare och patienter.

 

Läs även: Melatonin bra för sömnen – och skydd mot cancer

               Melatonin - så funkar det

Av Hanna Brodda
9 september, 2013

20 kommentarer

 • Av mats forsberg 7 juni, 2017

  Alternativet
  Själv brukar jag om kvällen ta mig en god bok i något historiskt ämne, typ 1700.tals historia, gärna med Karl xii i huvudrollen, och ta mig tusan så somnar jag gott hela natten, efter bara några rader, och det är dessutom helt gratis !

 • Av anonym 28 mars, 2017

  i Finland finns naturligt
  i Finland finns naturligt melatonin (Unia bäst, läggs under tungan) på de flesta hälsobutiker, har själv använt utan problem i många år. Av Circadin fick jag bakiskänsla dagen efter.

 • Av anonym 12 april, 2016

  Melatolin är receptbelagd medicin
  Läste Expressen och så poppade upp reklam Prova gratis Melatolin. Men det är inte receptfritt i Sverige!!!!

 • Av Leapfrog 5 december, 2015

  Finns det bättre melatoninsorter än Circadin?
  Hej – eftersom jag har slutat med Lyrica sedan 3 veckor tillbaka så har jag sömnproblem dvs jag har inga problem att somna utan vaknar upp flera gånger under natten. Jag har circadin men vaknar upp efter några timmar så jag undrar om det finns någon annat märke av melatonin som skulle hjälpa mina sömnproblem?

 • Av anonym 22 maj, 2015

  6mg är en extrem överdos som
  6mg är en extrem överdos som kan orsaka insomnia och strula med kortisolet, jag har provat lite olika doser och det som fungerat bäst är 0.3mg, 0.5mg och högre sover jag mycket sämre med.

 • Av Martin 21 maj, 2015

  Melatonin med Passionsblomma
  Finns här också, seriösa forskare bakom detta !!!

  http://www.trbprodukten.nl/en/JNK-Diet-Products/Relax-Night-with-Melatonin-Caps/coddii_fly_default.tpl.html

 • Av anonym 23 mars, 2015

  Melatonin
  Jag har Melatonin på licens sen några år, tar 6 mg. Det funkar ibland, när jag är trött, tar insomningstablett också men har blivit tillvand så kan inte ta varje kväll så nu sover jag bara varannan natt. Har läst om blått ljus och att det stoppar melatoninproduktionen så funderar på att köpa såna glasögon som blockerar blått ljus.

 • Av Anonym 23 november, 2014

  Hej, även i Finland är det
  Hej, även i Finland är det numera som kosttillskott och det finns nätbutiker som gärna skickar till Sverige (inom EU och Norden, ingen tull). För övrigt är det nästan samma lag inom allt annat.

  Bland annat går Danska Pharma Nords förpackning på 120 tabletter att beställa (dock endast 0.5 mg), leverans 2-3 dagar. http://berryheaven.eu/

 • Av anonym 29 oktober, 2014

  Undra varför artikeln bara
  Undra varför artikeln bara tar upp melatonin som depåtablett när den faktiskt även finns i snabbverkande 3mg kapsel, kräver dock licensansökan till läkemedelsverket och går under högkostnadsskyddet vilket circadin inte gör.

 • Av anonym 15 september, 2014

  Melatonin i Finland
  I finland säljer vi i helt vanliga affärer melatonin.

 • Av Sömntutan 9 september, 2014

  Vilken sorts melatonin rekommenderas
  Hej, har läst att många köper melatonin genom melatoninshoppen.se. Jag sover väldigt dåligt, högst 5 timmar/natten och är 50 år. Då jag går in där ser jag massor av olika sorter. Finns det någon som kan rekommendera en av dem? Jag vet ju inte skillnaden.

 • Av Koffeingubben 7 juli, 2014

  Goldpharma.com
  Jag köper billigt melatonin på goldpharma.com, ett EU-baserat nätapotek som är seriöst och har funnits i flera år. För 120 st(fyra månaders konsumtion)5 mg:s tabletter betalar jag ca 200 kronor. Har haft svåra sömnbesvär i 20 år så de mediciner som finns (typ Imovane och Stilnoct)fungerar inte på mig längre. Med melatonin somnar jag i regel 10-15-20 minuter efter att jag lagt mig. Sover gott hela natten och vaknar utsövd på morgonen. 🙂

 • Av anonym636353 31 maj, 2014

  bra om man vill vända på dygnet
  Br om man vill vända på dygnet!

 • Av anonym 31 maj, 2014

  3 mg tabs
  Kör 3 mg tabletter ibland 2. Man blir trött. Sover som en gud. Bra om man vaknar 19.00 på kvällen och vill ändra sitt dygn.

 • Av tipp 19 april, 2014

  Melatonin passar mig
  Har köpt EU-melatonin och tar cirka 1 mg mest varje dag. Är 74 och har alltid haft mycket lätt sömn som gör att jag vaknar lätt och somnar med mycket stor svårighet med morgontrötthet som följd. Med melatoninet får jag mycket bättre kvalitet på sömnen och somnar lätt om jag eventuellt behöver stiga upp på natten. Tar jag mer än 1 mg (kapslarna öppnas/försluts lätt) blir jag morgonsömnig/dåsig som i min ungdoms dagar. Som alltid ska medel användas med förstånd men jag är inte säker på att läkare alltid har tillräckligt förstånd att veta vad jag behöver. Jag vet mer om min kropp än de.

 • Av Anders 12 februari, 2014

  Lätt att få tag på!
  Vill man köpa Melatonin inom EU så är det hur lätt som helst, finns flertalet butiker online som även skickar till Sverige helt lagligt.

  Har själv köpt via http://www.Melatonin24.se utan problem.

 • Av Insomnia 13 december, 2013

  Danskt melatonin från Atlas hälsokost
  Atlas nutrition säljer danskt melatonin på postorder i Sverige. Jag har provat, men har än så länge för lite erfarenhet. Jag har köpt melatonin på postorder från Storbritannien en gång.

 • Av Geir H 9 december, 2013

  melatonin I norge
  Er du plaget av jet lag, kan du ta preparatet Melatonin, et hormon som utskilles i hjernen og som påvirker døgnrytmen. Mens Melatonin selges reseptfritt i for eksempel USA, er det reseptbelagt her i Norge. Norge er ikke med i EU slik at det er er egne regler som gjelder for oss. Det er tillatt å importere både reseptfrie og reseptpliktige legemidler fra EØS-området. Det er en mengdebegrensning: tre måneders personlig bruk.

  Trykk her for å bestille Melatonin fra England. http://norgemelatonin.com Leveringstid er forøvrig 1 Uke

 • Av anonym 15 november, 2013

  Melatonin
  Man kan få Melatonin som licenspreparat utskrivet av läkare.

 • Av Fredrik S 11 september, 2013

  Inte riktigt omöjligt att föra in om man gör det via EU
  De flesta nätbutiker säljer 2-3 snarlika produkter tillverkade i USA. Den sortens melatonin går att få tag på i Walmart eller CostCo, två enorma varuhus i USA med apotekshyllor som sträcker sig flera mil.

  För oss svenskar är vi begränsade till en läkares medlidande. Att bara hävda att man har sömnrubbningar är att bli stämplad som narkoman av sjukvården.

  Jag rekommenderar därför att ni köper in er melatonin ifrån en nätbutik innuti EU. På så sätt kan ju inte tullen/staten lägga sig i(såvida ni inte för in mer än för eget bruk) Här gäller nämligen EUlagen om fri rörlighet.
  En av de här butikerna kallas för http://melatoninshoppen.se/ och jag rek. den högt enbart för priset och för att de skickar ifrån England. leverans på typ 10dar
  /Fredde

Comments are closed.