Uppdaterad: 2014-12-12

6 kommentarer

Melatonin - så funkar det

Fakta om Cirkadin

Melatonin gör att kroppen somnar och sover vidare och kan tillföras genom Cirkadin vid melatoninbrist.

Varning för: Studier saknas för hur melatonin fungerar vid olika sjukdomar och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (20 röster)

Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten. I Sverige säljs preparatet som receptbelagt läkemedel men i många andra länder finns det fritt att tillgå i handeln.

Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Hos däggdjur produceras det av tallkottkörteln (epifysen) från tryptofan via bland annat serotonin. Mängden melatonin varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten. Det finns indikationer på att mängden melatonin minskar vid depression och detta skulle kunna bero på att deprimerade har längre nivåer av serotonin, som melatonin tillverkas av.

I kroppen verkar melatonin antioxiderande. En orsak till den
antioxiderande effekten är att melatonin är en stor molekyl vilket gör det troligt för de fria syreradikalerna att kollidera med den. Alkohol är välkänt för att minska produktionen av melatonin, det motsatta gäller cannabis.

Läkemedel

Melatonin kan ordineras vid kroniska sömnbesvär och för
exempelvis blinda som inte kan reglera dygnsrymten med hjälp av dagsljus. Flera studier tyder på att melatonin kan mildra besvären av jetlag och sömnsvårigheter. Det finns även studier som visar att melatonin kan lindra tinnitus. I Sverige skrivs melatonin ut som receptbelagt läkemedel under namnet Circadin i form av depottabletter. Men i flera andra länder i Europa liksom i USA och Kanada säljs melatonin fritt under kategorin kosttillskott och säljs i hälsoaffärer. Inte sällan marknadsförs det som mirakelmedel och symptom som sägs bero melatoninbrist är bland annat kroniska sjukdomar, cancer, koncentrationssvårgiheter, upprepade förkylningar och virusinfektioner, minnes- och humörssvängningar, depression och sömnsvårigheter. Samtidigt har melatoninet i USA marknadsförts av forskare som fått okritiskt med utrymme. Vissa har menat att det är antiåldrande och ger bättre sex- och hälso-liv. Det man vet är dock att melatonin kan ställa om svåra sömntider och hjälper på så sätt mot jetlag efter långa flygresor.

Biverkningar

Vad man vet finns mycket få biverkningar på kort sikt, upp till tre månader. Däremot finns få studier som visar på de långsiktiga biverkningar. Melatonin kan särskilt vid stora doser (över 3 mg/dag) orsaka huvudvärk, magbesvär, hjärtklappning, illamående, morgontrötthet, morgonirritation, hormonfluktuationer, synhallucinationer, ovanligt klara drömmar eller mardrömmar och minskat blodflöde. Det kan även orsaka dåsighet och skall därför användas försiktigt om dåsigheten är förenad med säkerhetsrisk. Då melatonin kan ha en immunostimulerande effekt kan detta orsaka ökade problem hos personer med autoimmuna sjukdomar. Vidare bör personer med sällsynta, ärftliga tillstånd med galaktosintolerans såsom laktasbrist eller glukosgalaktosmalabsorption inte använda melatonin.

Medan normala melatoninhalter gör oss sömniga kan riktigt höga halter fungera som p-piller. De sänker kvinnors fruktsamhet eftersom äggstockarnas produktion av östrogen och de hormon som styr ägglossningen minskar. Det handlar då om doser som är 100 gånger högre än kroppens egen tillverkning. Ur ett evolutionärt perspektiv sätter melatonin kroppen och fruktsamheten på sparlåga under det mörka vinterhalvåret när mer melatonin skapas.

Källa:
wikipedia, Forskning och framsteg, drugs.com

Artikel skriven av Redaktionen 2014-12-10
redaktionens bild

Kategorier:

Sömn Melatonin

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/2

Klarvaken på natten

anonyms bild
Har fått Melatonin men näst intill sömnlös på natten. Jobbar 50% det funkar. Men undrarhur länge jag ska hålla ihop. Tar tre nu ca 1timme före sängdags.

Kommentar av anonym

Skrivet 29/3

Drömmar

anonyms bild
Det är antagligen melatoninen eller mitt fluxetin mulan som ger mug så grova och klara mardrömmar.. vad ska jag göra.. har heller ingen doctor för tillfället utan väntar på att bli kallas

Kommentar av anonym

Skrivet 10/11

Jag har haft en under flera

anonyms bild

Jag har haft en under flera år ökande problem med att somna och sova,tiden för insomnandet har sjkutits fram och inga insomningsmedecin har hjälp.Jag skyllde det på att jag var kvällsmänniska
Till slut sov jag nästan inte alls ordentligt Jag ärt utmattad så jag tänkte att det blir bara såhär.Men så skrev´min läkare ut melatonin för tillfällig användning-och jag somnade och sov från första hela natten på åratal

Kommentar av anonym

Skrivet 14/2

Melatonin

anonyms bild

Hej!
Jag har struma som är ärftligt på min mammas sida , är det farligt att fortsätta att äta denna medicin då som jag läst .orolig

Kommentar av Masusi

Skrivet 8/12

Helt fantastiskt

Masusis bild

Har alltid tagit Melatonin vid sömnsvårigheter på vintern.Funkar direkt. Ingen dåsighet. Ljuvlig sömn.

Kommentar av Peter Runstål

Skrivet 16/4

Mellatonin

Peter Runståls bild

Som vanligt så har den svenska läkarkåren kissat ner sig inför detta naturliga preparat.Istället skrivs det ut narkotiska klassad sömnmedel i mängder.Och så försöker svenska läkare ifråga sätta detta som säljs i vilken butik som hels iUSA.Kom ner på jorden svenska läkare läs och lär att ifrågasätta USA läkemedelsförordning är löjligt vi är ett litet land

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons