Ny maskin ger mindre skador av prostatabehandling
Sjukhusets nya typ av kombinationsutrustning ska kunna användas för både diagnostik och behandling av prostatacancer. Den gör det möjligt att ta vävnadsprover med hög precision via huden istället för via ändtarmen, vilket minskar risken för allvarliga infektioner och antibiotikaanvändning.
Med den nya utrustningen kan man också strålbehandla exakt där det behövs.
Syftet är att minska risken för livslånga biverkningar av prostatacancerbehandlingen, vilket är av oerhört stor betydelse för patientens livskvalitet.
- De nya kombinationsutrustningarna innebär ett stort steg framåt inom brachyterapi, en form av lokal strålbehandling för prostatacancer, då den möjliggör både en bättre diagnostik och en mer exakt behandling och noggrannare dosfördelning. Idag strålbehandlar vi hela prostatan men nu kommer vi att kunna bestråla det specifika tumörområdet. På så sätt förväntas antalet oönskade biverkningar minimeras säger Enrique Castellanos, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressneddelande.
Installationen är den första i Europa och innebär att Karolinska Universitetssjukhuset har en av de modernaste brachyterapiavdelningar i världen.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Årligen får närmare 10 000 män i Sverige prostatacancer och drygt 2000 män dör i sjukdomen. Det är inte känt vad som orsakar prostatacancer men hög ålder och förekomst av prostatacancer i familjen är kända riskfaktorer. Prostatacancer är ofta symptomfri ända tills den är spridd till skelettet. Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören eventuellt sprider sig eller ger symtom men ibland utvecklas sjukdomen snabbare. Under de senaste 15 åren har dödligheten i prostatacancer minskat kraftigt i yngre åldrar, sannolikt på grund av att fler upptäcks och behandlas tidigt men prostatacancer är alltjämt den cancerform som dödar flest män i Sverige.
Fråga din läkare om hur du ska göra för att få möjlighet att göra operationen på Karolinska Universitetssjukhuset. Se vidare i Patientlagen för dina rättigheter.
Ur Patientlagen:
7 kap. "Val av behandlingsalternativ och hjälpmedel. När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska patienten få möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Patienten ska få den valda behandlingen, om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat."25 januari, 2018