forstoppning250

Det finns många medel som ska få bajsandet att fungera. Nu lanseras en ny sort som ska kittla tarmarna. Men bara hos kvinnor.

- Alla kan få förstoppning, men att ha det kroniskt är väldigt handikappande, säger Peter Gillberg på Shire.

Resolor verkar genom att stimulera tarmen att röra sig mer. Det är ett helt nytt sätt att angripa en tarm som inte tömmer sig som den ska.

– Godkännandet av Resolor är ett mycket positivt besked både för läkare och patienter. Det har inte funnits något alternativ när tidigare behandlingar inte räckt till för att lindra de ofta livsbegränsande besvär som följer med kronisk förstoppning, säger professor Magnus Simrén, mag-tarmläkare vid medicinkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande från tillverkaren Shire.

Det nya läkemedlet är receptbelagt och subventioneras av staten för att medlet visats vara effektivt. Den mest omfattande studien med Reoslor gjordes på cirka 2000 kvinnor med kronisk förstoppning. Efter fyra veckar hade var tredje kvinna minst tre tarmtömningar i veckan utan att ta något laxerande medel.

Kronisk förstoppning - vad är det?

Kriterierna för kronisk förstoppning är att ha två eller flera av dessa symptom under tre månader:

 • Att behöva krysta var fjärde gång.
 • när avföringen är hård minst var fjärde gång.
 • Känsla av ofullständig tarmtömning minst var fjärde gång.
 • Färre än tre tarmtömningar per vecka.

källa: Shire och ”Rom III-kriterierna”.

 

Av redaktionen
15 november, 2012

2 kommentarer

 • Av anonym 21 december, 2014

  Resolor
  När blir Resolor tillgängligt för män?

 • Av Victors fru 16 december, 2012

  Resolor
  Ska prova Resolor, men innan dess, ligger det nåt i att det är ointressant att försöka få bort plack ur tarmen ?? Förvillande med olika informationer. OM det vore en bra ide, VAD ska man då ta till ??

Comments are closed.