Allt som gör fertilitetsbehandlingen enklare och mer tillgänglig är glada nyheter. Nu blir Elonva tillgängligt för alla. Istället för att ta en spruta sju dagar i rad för att sätta igång en hormonbehandling, räcker det nu med en. 

I Sverige är drygt var tionde par ofrivilligt barnlösa och allt fler söker hjälp. Många par blir hjälpta, men processen är tung, både fysiskt och mentalt. En del av behandlingen är att kvinnan får hormoner i en spruta för att öka antalet äggblåsor som ska släppa ägg, så kallade folliklar. Den sprutan har tagits under en hel vecka, nu med Elnova räcker det med ett injektionstillfälle.

− Detta är en av de största nyheterna på länge när det gäller läkemedel inom fertilitetsbehandling. En av de viktigaste fördelarna är att Elonva kommer att förenkla behandlingen för kvinnan genom att hon slipper dagliga injektioner i sju dagar och istället kan ersätta dessa med en injektion. På så vis minimeras även risken för feldoseringar och möjligheten till en lyckad behandling ökar, säger Anna Karin Lind, specialistläkare på Fertilitetscentrum i Göteborg och medicinsk chef på IVF Sverige AB, i ett pressmeddelande.

Nyligen godkändes Elonva för subventionering vilket gör att det blir tillgängligt för alla som genomgår IVF-behandling.

Av redaktionen
1 juli, 2013