jogg_scanpix
Lyckas träningen analyseras i sina beståndsdelar skulle en tablett med samma effekt på hälsan kunna skapas. Det hoppas forskaren Pontus Almer Boström bli verklighet om han kan få fram exakt vad det är i träningen som skyddar mot övervikt och diabetes typ 2.

Att träning skyddar mot många sjukdomar är känt, men exakt vad i träningen det är som motverkar fetma, hjärtproblem, insulinresistens och diabetes typ 2 är delvis en gåta.

Men en av ledtrådarna är knäckt.

Forskaren Pontus Almer Boström har hittat  ett protein som utsöndras av musklerna när de är i arbete som kallas Irisin. Nu har han fått anslag från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, för att se om proteinet kan fångas i en tablett.

- Det intressanta med det här proteinet är att det är kroppseget. Om det går att göra en medicin som bygger på proteinet kanske det till exempel skulle ge få biverkningar, säger Pontus Almer Boström, som startar projektet vid Karolinska Institutet.

Siftelsen för strategisk forskning delar varje år ut tre miljoner kronor till 14 unga forskare. Årets mottagare presenterades vid en lunch arrangerad av Micael Bindefeldt AB i mitten av januari.

 

Av Hanna Brodda
19 januari, 2012