Felicia Thorells bild
Felicia Thorell
Jag blev långvarigt trött efter en bröstcancerdiagnos med påföljande cytostatikabehandlingar. Yogan blev min väg till återhämtning och coping. I dag arbetar jag som medicinsk yogaterapeut med fokus på rehabilitering för cancerberörda.

*************************************************************

Uppdaterad: 2014-10-07

7 kommentarer

Från det indiska köket till forskningskliniken

Bild

Gurkmeja verkar antiinflammatoriskt och har i studier visats vara verksamt mot cancer. Foto: Örtapoteket

En varm vinterdryck ur den yogiska traditionen är Guldmjölk. Den passar bra till kvällsmål, eftersom varm mjölk lugnar nervsystemet och hjälper dig att slappna av. Om du har knakande leder, hjälper guldmjölken till att smörja och göra dem mer flexibla. Speciellt huden, lederna och slemhinnorna mår bra av denna dryck som dessutom underlättar kroppens utrensning av slaggprodukter.

Guldmjölken innehåller gurkmeja, en rot som när den mals blir ett klargult pulver som ingår i kryddblandningen curry och som använts i det indiska köket i tusentals år. För att tillgodogöra sig nyttan av gurkmeja måste pulvret kokas i vatten eller olja före användning. Gör därför först en pasta av gurkmeja som du sedan blandar ut till guldmjölk. Pastan kan du sen ha i kylen i ca fyra veckor.

Det verksamma ämnet i gurkmeja är curcumin. I en alldeles färskpublicerad amerikansk artikel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24375392) om metastaserande prostatacancer lyfts curcumin, (tillsammans med lykopen, isoflovener med flera andra isolerade näringsämnen), fram som potenta komplement till kemoterapi och strålning. Speciellt intressant var att dessa nutraceuticals, som födoämnen i medicinsk användning kallas med ett samlingsnamn, visade sig påverka och hämma själva cancerstamcellerna. Stamcellerna är ansvariga för sjukdomens läkemedelsmotstånd, tumörutveckling och återuppkomst av cancer. Med andra ord, de egenskaper som gör cancer till en svårbesegrad sjukdom. En ny lovande approach för behandling och överlevnad vid metastaserad prostatacancer hoppas artikelförfattarna.

Andra belägg för curcumin hittar du i David Servan-Schreibers bok ”Anticancer” (2011) där han publicerar resultat från cancercellstudier som visar att gurkmejan har en kraftig anti-inflammatorisk effekt och att gurkmeja tillsammans med svartpeppar stimulerar självdöd (apoptos) hos cancerceller och dessutom hämmar tillväxten av blodkärl kring tumören (angiogenes). Pastan på gurkmeja och svartpeppar är därför anticancermat som också kan användas i grytor, salladsdressingar m.m.

Guldmjölken är närande och jag tycker att den passar fint om vintern, både för vuxna och barn.

I det traditionella yogiska receptet ingår inte svartpeppar.

Här delar jag med mig av mitt recept på den gyllene välgörande drycken:

Pasta på gurkmeja, innehåll:

1⁄2 dl gurkmeja

1 och en 1⁄2 dl vatten.

En nypa svartpepparkorn

Ev. 3 st kardemummakärnor, om du gillar
det.

Gör så här: Låt koka 8 min till en pasta. Tillsätt vatten vid behov.

Guldmjölk, innehåll:

1⁄2 tsk av pastan, smaka dig fram!

2,5 dl het mjölk

2 tsk sesam- eller mandelolja, som du värmer upp i mjölken

1 tsk honung

Gör så här: Låt mjölk, gurkmejapastan och oljan koka upp. Blanda i honungen när drycken svalnat något.

Kategorier:

Cancer Livsstil Naturligt
Tillbaka till bloggen
*/ ?>

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/1

Lösa upp

anonyms bild
Precis som tomatens lycopen är fettlösligt och bara kan tas upp av vår kropp värmd i olja (och därigenom strukturförvandlad) måste även curcuminet omvandlas med värme för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig molekylerna. Att käka enbart pulverierad gurkmeja är som att äta något instoppat i en plastpåse. Allt går osmält genom kroppen. Konsten att äta bra saker på rätt sätt är essentiellt...

Kommentar av Peter Wallgren

Skrivet 22/10

Varför måste man koka gurkmejan?

Peter Wallgrens bild
Hej, Felicia! Har du någon uppgift om vaför man måste koka gurkmejan för att den ska ge effekt mot cancer? Vad händer kemiskt vid kokningen? Ska svartpepparn också kokas samtidigt, eller går det med rå svartpeppar som tillsats? Någon undersökning att hänvisa till?

Kommentar av anonym

Skrivet 11/2

Curcurmin

anonyms bild
Varför använda gurkmeja som bara innehåller en bråkdel av curcurmin, när det finns kosttillskott med curcurmin koncentrat... jag tar själv curcurmin phytosome tillammans med olivolja och bioperine, För att hålla en jämn nivå i blodet så bör man ta det flera ggr per dag så curcurmin har kort halverings tid...

Kommentar av anonym

Skrivet 26/6

Tror det är bra att koka upp

anonyms bild

Tror det är bra att koka upp det... Kan inte bara så många människor i Indien som äter lite gurkmeja rakt upp och ner. Använder det nog mest i mat och varma drycker...

Kommentar av mejdej

Skrivet 23/6

Min anticancerröra

mejdejs bild

Visste inte detta med att koka gurkmejan, får väl börja med det. Annars har jag gjort en anticancer-värkröra som jag tror funkar. River färsk ingefära och tar ungefär lika mycket malen gurkmeja. Rör med citronsaft (för ät- och hållbarhet) och olja till en pasta. Svartpeppar förstås. En tesked lite då och då. Ingefära ju också anticancer och underlättar intaget av gurkmejan.

Kommentar av anonym

Skrivet 5/5

Gurkmeja

anonyms bild

Jag tror inte det är bra att koka upp det...

Kommentar av anonym

Skrivet 26/1

Jasså?

anonyms bild
Är det inte bättre attveta än att tro?

Annons